zondag 4 maart 2012

Roemer op CIDI-avond: 'onderhandel met Hamas'

 
SP-leider Emile Roemer sloeg eens géén goed figuur bij een CIDI interview op 29 februari. Hij maakte een wat nerveuze indruk op CIDI tv (15 minuten) tegenover een sceptische zaal (waarschijnlijk een eufemisme), en bleek van veel essentiële achtergronden en feiten rond het Israelisch-Arabische conflict geen weet te hebben, zoals over de Joodse vluchtelingen of het UNRWA mandaat. Hij had zich prima kunnen voorbereiden door onze website te bestuderen.
 
Frans Groenendijk schreef een vernietigende recensie.
 
Wouter
____________
 

Roemer op CIDI-avond: 'onderhandel met Hamas'

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Roemer-op-CIDI-avond-onderhandel-met-Hamas.html

DO 01-03-2012 

 

Het interview van CIDI-bestuurslid Barbara Barend met SP-fractievoorzitter Emile Roemer trok 29 februari een zaal vol CIDI-vrienden en CiJo-jongeren. Barend vroeg naar zijn reis naar Israel vorig jaar en naar de SP-standpunten over het Midden-Oosten. Roemer zag bij die reis hoe gecompliceerd de situatie is, zei hij, en vindt onder meer dat Israel moet onderhandelen met Hamas. 

 

De avond, georganiseerd door CIDI en CiJo, werd gehouden in ClubUp, onderdeel van sociëteit De Kring in Amsterdam. Gevraagd naar zijn indrukken tijdens zijn reis door Israel en de Westelijke Jordaanoever vertelde Roemer hoe zijn bezoek aan Sederot diepe indruk had gemaakt, maar zijn bezoek aan de Westelijke Jordaanoever, waar hij hele bergen traangashulzen had gezien, nog meer.

Over een ding was Roemer duidelijk: de SP ziet Hamas als een serieuze gesprekspartner die zou moeten worden uitgenodigd voor vredesbesprekingen. Die vrede ziet hij in een tweestatenoplossing.

Er kwam geen duidelijk antwoord op de vraag hoe hij de oplossing van het vluchtelingenprobleem zag. Groot obstakel voor een definitieve vrede is de Palestijnse eis 'recht op terugkeer'. Zij eisen dat recht niet alleen voor Palestijnen die zelf in 1948 na het uitroepen van de staat Israel vluchtten, maar ook voor hun kinderen en kleinkinderen. Al die vluchtelingen (schattingen variëren tussen de vijf en de zeven miljoen) moeten volgens hen 'terugkeren' naar de gebieden die voor 1967 al Israelisch grondgebied waren. Door deze verschuiving in de  demografische verhoudingen zou Israel dan al snel geen Joodse staat meer zijn. 

 

Roemer nam daarover geen standpunt in: "Dat is een zaak voor de partijen daar en misschien willen alle vijf miljoen vluchtelingen wel helemaal niet terug," merkte hij op. Daarnaast zou er compensatie moeten komen voor de Palestijnse vluchtelingen: "Daar zou de internationale gemeenschap ook verantwoordelijkheid voor moeten nemen". 

 

Gevraagd of dat dan ook zou gelden voor de Joodse vluchtelingen die na de stichting van de staat Israel uit de Arabische landen moesten vluchten, antwoordde hij: "Dat weet ik niet. Ik moet ook zeggen dat ik de materie daarvoor niet voldoende ken." Harry van Bommel is binnen de SP de voornaamste buitenlanddeskundige. Verder zei Roemer nog altijd hoop te hebben op een goede afloop van de Arabische Lente. 

 

Na het vraaggesprek stelden zowel CIDI-vrienden als CiJo-leden vragen. Roemer nam uitgebreid de tijd voor deze Q&A. Op de vraag of hij bezwaar zou maken tegen het meelopen van partijgenoten in een demonstratie waar antisemitische leuzen worden gescandeerd – zoals Harry van Bommel in 2009 deed -, zei Roemer: als dat zou gebeuren 'zijn wij weg'. Hij voegde eraan toe dat Van Bommel dat ook gedaan zou hebben 'als hij het had gehoord' in 2009. 

 

Ook na afloop van het officiële gedeelte van de avond ging Roemer nog met diverse gasten in gesprek. Veel waardering was er zowel in het publiek als bij de organisatie dat Roemer de uitnodiging van het CIDI en CiJo had geaccepteerd en voor de ontwapenende houding van de SP-leider. Aan het einde van de avond spraken CIDI en de fractievoorzitter af de lijnen tussen beide in ieder geval kort te houden. 

 

1 opmerking:

  1. Niet te hopen dat deze man eens onze nieuwe premier zal worden…

    BeantwoordenVerwijderen