donderdag 11 november 2010

Verenigde Naties geven Saudi-Arabië zetel in VN vrouwenraad


Het goede nieuws: Iran is er niet ingekomen. Maar het blijft verbluffend. Het valt zwaar de VN nog enigzins serieus te nemen.
 
RP
--------------
 

Verenigde Naties geven Saudi-Arabië zetel in vrouwenraad

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Buitenland/280956/Verenigde-Naties-geven-SaudiArabie-zetel-in-vrouwenraad.htm

woensdag 10 november 2010 21:10

In Saudi-Arabië moeten vrouwen verplicht gesluierd over straat, mogen ze niet stemmen, niet autorijden en alleen onder mannelijke begeleiding het land verlaten. Toch is het Arabische land sinds woensdag lid van de VN-vrouwenraad.

De VN-vrouwenraad heeft als doel zich wereldwijd in te zetten voor vrouwenrechten en te strijden tegen vrouwendiscriminatie.

Ook het streng-islamitische Iran leek lange tijd af te stevenen op een zetel in de raad, maar het regime van president Mahmoud Ahmadinejad kreeg tijdens de verkiezingen net te weinig stemmen. Dit was mede te danken aan een lobbycampagne van Westerse landen en mensenrechtenorganisaties.

Kritiek
Saudi-Arabië ligt in een andere regio dan Iran en kreeg daardoor automatisch een zetel. De kandidatuur van beide landen had in de aanloop naar de verkiezing zware kritiek gekregen.

Saudi-Arabië staat, juist als het om vrouwenrechten gaat, bekend als het meest behoudende land van de Arabische wereld. In Iran is het voor vrouwen niet veel beter. Zo mogen dames, in tegenstelling tot mannen, niet met een niet-moslim trouwen, en wordt bij overspel alleen de vrouw gestenigd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten