zaterdag 13 november 2010

Israelische veiligheidshek redt levens tegen terrorisme

 
Het Palestina Komitee is bezig met een landelijke actie tegen de 'Apartheidsmuur', zo las ik zojuist op Twitter. Het hek (minder dan 10% is muur) heeft weinig met 'Apartheid' te maken, maar alles met de golf aan zelfmoordaanslagen die het land tot een paar jaar geleden overspoelde. De route is overigens verschillende keren aangepast (vanwege uitspraken van het Israelische hooggerechtshof) ten gunste van de Palestijnen. Uiteraard kan de route in het kader van een definitief vredesverdrag opnieuw worden aangepast.
 
RP
----------
 

Israelische veiligheidshek redt levens tegen terrorisme

CIDI / Fri 12-11-2010
 

Op 3 december 2003 werd de 30 jarige Palestijn, Munir Ravia op de Westelijke Jordaanoever gearresteerd, terwijl hij op weg was een aanslag te plegen op de middelbare school van het Israelische plaatsje Yokneam. Ravia, was vanuit Jenin op de Westelijke Jordaanoever vertrokken, maar werd door een tip op het laatste moment door Israelische veiligheidstroepen gearresteerd. Als het Israelische veiligheidshek er niet geweest zou zijn, had hij zijn doel bereikt.

Door het hek (dat voor ca 10% uit een muur bestaat) werd de Fatah strijder gedwongen naar het noorden van de Westelijke Jordaanoever te reizen, waar een stuk gebied lag dat nog niet afgesloten is. Dat bood de Israelische veiligheidstroepen precies genoeg tijd om Ravia in zijn nek te grijpen, toen hij in de moskee zijn laatste gebed aan het opzeggen was.

Sinds de aanleg van het veiligheidshek begon, is het aantal Palestijnse terreuraanvallen in Israel met 90% gedaald. In 2002 wisten Palestijnse terroristen nog 220 Israeli's te doden. In 2007 was dit aantal teruggebracht tot 3.

De leider van de Islamitische Jihad organisatie, Ramadan Abdallah Shalah, bevestigt hoe effectief de barriere is. In een interview met de krant Al-Sharq in 2008 zei hij het hek "vermindert de mogelijkheid van het verzet diep door te dringen om zelfmoordaanslagen uit te voeren.".

In tegenstelling tot wat anti-Israel organisaties beweren, is het redden van levens de enige reden voor dit dure, niet-gewelddadige middel tegen terrorisme. Het gaat niet om het "inpikken van Palestijns grondgebied'' maar om een tijdelijke veiligheidsmaatregel, die gemakkelijk weer kan worden opgeheven als er een echte vrede tot stand komt. Het is een maatregel die ieder land zou nemen (en neemt), ondanks het niet-bindende advies van het Internationale Hof van Justitie in Den Haag in 2004, dat het hek als illegaal betitelde.

Intussen heeft het Israelische Hoogegrechtshof verschillende keren het leger bevolen de loop van het hek te wijzigen om de last van de Palestijnse bevolking te minimaliseren. Het is echter onmogelijk om de loop van het hek precies te laten samenvallen met de oude grens van Israel. In de Westelijke Jordaanoever wonen nu 300.000 Joden. Ook als tegen de Israelische nederzettingenpolitiek bent, en CIDI is dat, kan het niet zo zijn dat die Joden een schietschijf voor terroristen worden. Geen van hen verdient de doodstraf. Dat is de reden waarom enkele grotere nederzettingen binnen de loop van het hek zijn geplaatst. Terwijl een hek bij vrede gemakkelijk kan worden verplaatst, is de dood als gevolg van een terreuraanslag onherstelbaar.

Zij die claimen dat Israel geen recht heeft een veiligheidsbarriere te bouwen, ontzeggen dit land zijn fundamentele recht op zelfverdediging.

 
Lees verder (met interessante statistieken):
 
 
 

1 opmerking:

  1. Waar is de 'outcry' over de Muur(een zwaar ondermijnde zanddijk waar
    Marokkaanse soldaten intensief patrouilleren)in de Sahara?In de woestijn proberen al 35 jaar duizenden mensen in tenten te overleven.,hopend op
    hereniging met hun familie aan de andere kant.
    Simon Reeve en Michael Palin(BBC) hebben de moed gehad dit drama te filmen.

    BeantwoordenVerwijderen