zondag 7 november 2010

Strijd om de Kristallnachtherdenking (IMO Blog)

 
De Kristallnacht van november 1938 was niet het begin van de Jodenvervolging in nazi-Duitsland, wel van het grootschalige fysieke geweld tegen deze bevolkingsgroep.
Daarvoor al was de bevolking jarenlang tegen hen opgehitst, waren ze gedemoniseerd en waren hen een voor een hun rechten afgenomen en ze tot tweederangsburgers gedegradeerd.
 
-----------------------
 

IMO Blog, 2010 - Ratna Pelle

Joodse organisaties tegen Kristallnachtherdenking NBK

Het is bijna ieder jaar weer een terugkerend thema en probleem: de organisatie van de Kristallnachtherdenking in Amsterdam. Deze is sinds 1992 in handen van het radikale Nederland Bekent Kleur (NBK), dat nauwe banden heeft met de Internationale Socialisten, die openlijk met Hamas en Hezbollah sympathiseren (Tussen 2002 en 2008 hebben ze hem niet georganiseerd vanwege felle kritiek op het anti-Fortuyn karakter van de herdenking in 2001). De herdenking wordt door hen vooral gebruikt om tegen (extreem)rechts te demonstreren en mensen die zij zien als de nieuwe fascisten. Zo ging het de afgelopen twee jaar vooral over Wilders en het gevaar dat hij zou vormen voor de samenleving, en niet over de Joden en het toenemende antisemitisme. Het is een gotspe dat op de Kristallnachtherdenking wordt gezwegen over de bedreigingen, pesterijen, bekladdingen die veel Joden in Amsterdam maar ook in andere plaatsen te verduren hebben, vaak afkomstig van Marokkaanse jongeren. Ik heb twee jaar geleden uitgebreid geblogd over de Kristallnachtherdenking van 2008, waar onder andere Mohammed Rabbae en Ed van Thijn spraken, en een vergelijking werd gemaakt tussen wat toen met de Joden gebeurde en nu met moslims.
Lees verder... 


Israelische vlaggen bij Kristallnachtherdenking?

Blogger en oud-journalist Carel Brendel heeft, zoals ik gisteren schreef, de connecties van Nederland Bekent Kleur met de Internationale Socialisten en andere organisaties en extreme figuren grondig uitgezocht, zoals uit zijn dossier over de zaak blijkt. De IS steunen openlijk Hezbollah en Hamas, en hebben meegedaan aan anti-Israël manifestaties waar het antisemitisme niet van de lucht was. Een aantal leden van de IS zitten ook bij het NBK. Vreemd genoeg hoor je daarover zelden in de media, ondanks de zogenaamd zo gunstige tijdgeest. Ik vind het werkelijk verbluffend niks te hebben meegekregen van de totale escalatie van de pro-Palestina manifestatie in 2002 op de Dam, waar een Jood in elkaar werd geslagen door een woedende menigte en Sieg Heil werd gescandeerd. Ik was toen niet zo met Israel bezig maar wel actief binnen GroenLinks en las ook weleens een krant.
Lees verder...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten