dinsdag 16 november 2010

Electronic Intifada fantaseert over PGGM

 
Wishfull thinking is ons linkse idealisten niet vreemd. Zo hoop ik tegen beter weten in dat de vredesbesprekingen alsnog van de grond komen en tot een historische doorbraak kunnen leiden. Het is een historisch grapje dat rechtse regeringen beter in staat zijn om concessies te doen: Nixon trok de Amerikaanse soldaten terug uit Vietnam en stak de hand uit naar China, Begin ontruimde de Sinai en Sharon de Gazastrook, en Bibi stelde een rigoreuzere bouwstop in dan Rabin of Peres of Barak ooit deden. Maar Bibi lijkt helaas de statuur en de ballen van Sharon te missen, en Abbas idem dito - die heeft zijn onwrikbare standpunten in beton gegoten.
 
Het stukje hieronder gaat daar echter geheel niet over, maar over de natte dromen van Electronic Intifantasten en de Werkgroep Keerpunt en trawanten, die 77 jaar na dato wederom ijveren voor het boycotten van Joden.
 
Wouter
__________
 

Electronic Intifada fantaseert over PGGM

Tue 16-11-2010

Anti-Israel activisten hebben afgelopen week een onjuist artikel verspreid over een groot Nederlands pensioenfonds dat zijn investeringen om politieke redenen uit Israel zou hebben weggehaald. In werkelijkheid heeft het pensioenfonds een aantal Israelische ondernemingen laten vallen, omdat het land niet langer als een economisch ontwikkelingsgebied wordt beschouwd. Israel is recentelijk tot de OESO toegetreden.

Op 12 november meldde de anti-Israel website de Electronische Intifada, dat PGGM zijn investeringen uit bijna alle Israelische bedrijven heeft teruggetrokken, nadat het pensioenfonds "een nieuwe richtlijn voor sociaal verantwoord investeren" had ingesteld. Onderzoek door CIDI leerde dat het verminderen van de investeringen door PGGM geen enkel verband heeft met politieke motieven. Israel kreeg een andere 'rating' omdat het land nu behoort tot de ontwikkelde markten.

Woordvoerder Bram van Els van PGGM verklaarde tegenover CIDI: "Het artikel van Electronic Intifada is niet waar. Wij werden recent door Electronic Intifada gevraagd of we in Israelische bedrijven investeren en we zeiden dat we dat niet doen. Toen heeft Electronische Intifada gepubliceerd dat we actief onze investeringen hebben teruggetrokken vanwege de activiteiten in de Bezette Gebieden. Dat is niet waar. In werkelijkheid hebben we ons uit alle Israelische ondernemingen teruggetrokken, op drie na, wegens een verandering van de 'benchmark'. Deze wordt buiten ons fonds vastgesteld." Nu Israel in de nieuwe categorie van ontwikkelde markten valt, zijn de "Israelische bedrijven gewoon te klein" om te voldoen aan de criteria die PGGM hanteert voor investeringen, aldus Bram van Els.

De schrijvers van het artikel in Electronic Intifada, Adri Nieuwhof en Guus Hoelen van de Protestantse Werkgroep Keerpunt, zeggen in 'het besluit een nieuwe indicator te zien' voor het succes van hun boycotcampagnes tegen Israel. Dit lijkt, zoals vaker gebeurt op deze site, een omdraaiing van de feiten te zijn. De beslissing van PGGM is juist een indicator van de kracht van de Israelische economie. De Joodse staat is geen ontwikkelingsland meer.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten