vrijdag 24 mei 2013

Netanyahu had geheime gesprekken met Palestijnen (JoNet)

 

Dit nieuws is mij en de media wederom ontgaan. Het wantrouwen dat Rabbo uit zal naar alle waarschijnlijkheid wederzijds zijn geweest.

Netanyahu zou hebben gesproken over een Israëlische terugtrekking tot aan de grenzen van voor de Zesdaagse oorlog van 1967. 

"We hebben het gehad over alle problemen", aldus Rabbo. "Ik eiste dat Israël een kaart zou laten zien die uitgaat van een tweestatenoplossing en publiekelijk zou verklaren dat het wil praten over de grenzen van voor 1967 als uitgangspunt voor deze meetings. Maar Molcho was niet bereid om zo'n kaart te presenteren.

Als het waar is dat Netanyahu het over een terugtrekking tot de pre-1967 wapenstilstandslijnen had, dan blijkt daar maar weer eens uit dat hij niet de grote havik is die de media vaak van hem maken, maar een pragmaticus die inziet dat er uiteindelijk niet veel anders op zal zitten dan een tweestatenoplossing met een uitruil van gebied. Dat men niet bereid was een kaart te presenteren is logisch: wanneer zo'n plan zwart op wit op een kaart staat zal het door de Palestijnen worden gebruikt als minimum dat al 'binnen' is. Israel is uiteraard alleen bereid zo'n concessie te doen als daar een en ander tegenover staat, zoals opgeven van het zogenaamde 'recht op terugkeer' en erkennen van het Joodse recht op zelfbeschikking in Israel. Jammer dat Rabbo daar niet op ingaat. 

 

RP

----------- 

 

Netanyahu had geheime gesprekken met Palestijnen

http://jonet.nl/nieuws/netanyahu-had-geheime-gesprekken-met-palestijnen/745 

 

Premier Netanyahu van Israël voerde twee jaar geleden in het geheim onderhandelingen met de Palestijnen, aldus PLO-man Yasser Abed Rabbo.

 

Rabbo (Beeld: AllVoices)

 

Rabbo en Netanyahu zouden elkaar in 2010 en 2011 verschillende keren in het geheim hebben ontmoet. De gesprekken waren thuis bij de Israëlische top-onderhandelaar Yitzhak Molcho. Dit bevestigt Rabbo in een interview met deTimes of Israel. Netanyahu zou hebben gesproken over een Israëlische terugtrekking tot aan de grenzen van voor de Zesdaagse oorlog van 1967.  

 

"We hebben het gehad over alle problemen", aldus Rabbo. "Ik eiste dat Israël een kaart zou laten zien die uitgaat van een tweestatenoplossing en publiekelijk zou verklaren dat het wil praten over de grenzen van voor 1967 als uitgangspunt voor deze meetings. Maar Molcho was niet bereid om zo'n kaart te presenteren. De gesprekken waren zwaarvermoeiend, veel gepraat maar zonder resultaat. We hebben ze tot op de dag van vandaag geheim gehouden."  

 

Volgens Rabbo was Netanyahu goed op dreef. "Hij sprak over de drieduizend jaar lange Joodse geschiedenis, zijn vader en hoe hij het probleem in zijn eigen ogen zag. Toen hij klaar was, zei ik tegen hem: laat ik je iets zeggen. Wij vertrouwen jou niet en geloven jou niet. Dit is een algemeen gevoel onder de Palestijnen en ikzelf voel het ook zo". Rabbo stelt in het interview dat Netanyahu niets uitsluitte. "Hij luisterde vooral. Hij vroeg me wat ik vond van een gezamelijke commissie die de situatie op de Tempelberg zou gaan overzien, zoals Olmert eerder al opperde."  

 

Tot nu toe heeft de premier nog niet gereageerd op het interview.  

 

gepubliceerd op 13 mei 2013

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten