vrijdag 12 maart 2010

Palestijnen schorten overleg met Israël op


Uit een onderzoek naar de berichtgeving van NRC Handelsblad over het Israelisch-Palestijns conflict blijkt dat deze zeer gekleurd is, en feiten en mening vaak niet worden gescheiden. Hieronder weer een duidelijk voorbeeld hiervan, voorzien van mijn commentaar.
 
RP
----------
 

Palestijnen schorten overleg met Israël op

http://www.nrc.nl/buitenland/article2501830.ece/Palestijnen_schorten_overleg_met_Israel_op

Gepubliceerd: 11 maart 2010 16:52 | Gewijzigd: 11 maart 2010 18:14

Door onze correspondent

Jeruzalem, 11 maart. De Palestijnse Autoriteit heeft het aanstaande, indirecte overleg met Israël opgeschort. Er valt „nergens over te onderhandelen" na de aankondiging van de bouw van 1.600 appartementen in Oost-Jeruzalem.

Dat hebben woordvoerders van de Palestijnse president Abbas gezegd. Eerder deze week waren Israël en de Palestijnen na ruim een jaar stilstand bereid via Amerikaanse bemiddeling te onderhandelen. Dat had de Amerikaanse regering had na lang aandringen bij met name Abbas voor elkaar gekregen. De Palestijnen hadden aanvankelijk als voorwaarde gesteld dat alleen gepraat kan worden als Israël de bouw in bezet gebied volledig bevriest.

-- Oost Jeruzalem wordt hier zonder meer gelijk gesteld met de Westelijke Jordaanoever en als bezet gebied bestempeld. Zowel internationaal als voor de Israelische wet heeft Jeruzalem echter een andere status. Bovenstaande is dus misleidend en geeft de Palestijnse visie weer, die Oost Jeruzalem gelijkstelt met de rest van de WB en dit allemaal als 'bezet Palestijns gebied' beschouwt. -- RP

Dinsdag kondigde de Israëlische regering aan dat er gebouwd gaat worden in de ultra-orthodoxe nederzetting Ramat Shlomo, in bezet Oost-Jeruzalem. Dit nieuws volgde vlak na een ontmoeting tussen premier Netanyahu en de Amerikaanse vice-president Joe Biden, die nu op bezoek is in het Midden-Oosten. De in verlegenheid gebrachte Biden veroordeelde de aankondiging als „een ondermijning van het vertrouwen" dat nodig is om weer aan tafel te gaan.

Netanyahu en vice-premier Eli Yishai van de orthodoxe Shas-partij, van wie de aankonding afkosmtig was, boden gisteren hun excuses aan Biden aan – niet om de maatregel maar om de ongelukkige timing. Netanyahu liet doorschemeren dat hij niet van de beslissing op de hoogte was gebracht, maar dat Yishai die er doorgedrukt had. Biden zei vanochtend in een rede aan de Universiteit van Tel Aviv dat „de status quo niet houdbaar is" en herhaalde zijn veroordeling, maar de toon van zijn speech was opmerkelijk mild ten opzichte van Israël.

-- De krant verzwijgt hier cruciale informatie, namelijk dat het een besluit van de gemeente Jeruzalem was en geen nationale kwestie. Netanjahoe (of Yishai of welke andere minister dan ook) hoeft er niet zijn goedkeuring aan te geven. Het betrof plannen die al langer lagen, en toevallig gisteren werden goedgekeurd. Daar kan overigens wel een politieke reden achter zitten, maar het blijft een gemeentebesluit. -- RP

De bouw in nederzettingen vormt een van de grootste hindernissen voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. In Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever wonen circa een half miljoen joodse kolonisten in nederzettingen die volgens het internationaal recht illegaal zijn. Na druk van de regering-Obama besloot Netanyahu onlangs tot een tijdelijke en beperkte bouwstop op de Westelijke Jordaanoever. Maar de bouw in en rondom Oost-Jeruzalem – de beoogde hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat – gaat hard door. Maandag werd bovendien bekend dat Israël 112 appartementen gaat bouwen in de nederzetting Beitar Illit, „om veiligheidsredenen".

-- De bouwstop geldt niet voor Oost-Jeruzalem, dat Israel als haar ondeelbare hoofdstad beschouwt. In heel Jeruzalem mag gebouwd worden, zoals er in heel Israel gebouwd mag worden. Overigens bouwt Israel ook duizenden huizen voor Arabieren in Oost Jeruzalem, maar daar hoor je de critici nooit over. Ook Arabieren bouwen in Oost Jeruzalem, vaak illegaal. De bouw in Oost Jeruzalem gaat niet 'hard' door (dit is een suggestieve opmerking), maar valt buiten de bouwstop De krant kan het daarmee oneens zijn, maar dat hoort niet in een nieuwsartikel thuis.

Dat Oost Jeruzalem 'de beoogde Palestijnse hoofdstad' is, is wederom de Palestijnse visie die als feit wordt gebracht. Volgens Israel is heel Jeruzalem haar hoofdstad en moet dat ook zo blijven, maar die visie wordt niet gegeven. Overigens is Jeruzalem nooit Palestijns geweest, en had het eind 19e eeuw al een Joodse meerderheid. Dat betrof met name wat nu Oost-Jeruzalem en 'door Israel bezet' wordt genoemd, want West-Jeruzalem bestond toen nog nauwelijks. -- RP

Volgens de Israëlische krant Ha'aretz liggen er plannen klaar om 50.000 appartementen te bouwen in bezet gebied, vooral in Oost-Jeruzalem. De nederzettingen hebben de stichting van een Palestijnse staat al vrijwel onmogelijk gemaakt. Biden zei vanochtend dat „een levensvatbare Palestijnse staat" noodzakelijk is om tot vrede te komen.

-- Dat de nederzettingen de stichting van een Palestijnse staat vrijwel onmogelijk hebben gemaakt is wederom een visie en geen feit, en geeft de kant van de Palestijnen weer. Volgens Israel hebben andere zaken, zoals de Arabische weigering haar oprecht te erkennen, steun (ook van de 'gematigde' Palestijnse Autoriteit) aan terorisme en verheerlijking van geweld, en de macht van groeperingen als Hamas, de stichting van een Palestijnse staat in de weg gestaan.

De opmerking over de 50.000 appartementen is nogal suggestief. Er staat niks bij over de status van die plannen, in wat voor stadium ze zijn, waar die appartementen dan gaan komen, wie er gaan wonen etc. Veel plannen die met veel tamtam en verontwaardiging in Westerse media verschijnen, verdwijnen geruisloos van tafel omdat ze nog in een vroeg stadium waren en niet werden goedgekeurd door regering of gemeente. En van wie komt de informatie? Is dit ook door andere bronnen bevestigd? Had men niet even zelf navraag kunnen doen in plaats van alleen maar Haaretz te noemen?

De opmerking van Biden is eveneens suggestief. Biden zei wel meer, en is volgens de krant zelfs 'opmerkelijk mild ten opzichte van Israel'. De opmerking suggereert hier wederom dat Israel die staat verhindert, terwijl er op evenveel Palestijnse obstakels is te wijzen, niet in de laatste plaats het continu stellen van voorwaarden vooraf aan de onderhandelingen waarvan men weet dat die voor Israel volkomen onacceptabel zijn. Vreemd genoeg ontbreekt iedere kritische noot daarover. Als Israel voorwaarden zou stellen werd dat welhaast zeker gehekeld en als obstakel voor vrede neergezet.

Tot slot: door de gigantische focus op zo ongeveer ieder huis dat Israel over de groene lijn bouwt en het totaal negeren van andere zaken (bijvoorbeeld de verheerlijking van geweld tegen Israelische burgers en het neerzetten van (zelfmoord)terrroristen als helden van het Palestijnse volk door de PA) wordt ook een totaal vertekend beeld gegeven. Door jarenlang dag in dag uit op een dergelijke gekleurde manier over Israel te berichten ontstaat bij steeds meer mensen het beeld dat Israel een schurkenstaat is, een koloniale apartheidsstaat die slechts uit is op expansionisme en daartoe het Joodse verleden schaamteloos uitbuit. Maar in plaats van dat men zich over die beeldvorming zorgen maakt mocht dinsdag iemand op de opiniepagina uitleggen dat sympathisanten van Israel veel te emotioneel op kritiek reageren. Dat die kritiek vaak volkomen onredelijk en doorgeslagen is en wordt gevoed door een constante stroom van misinformatie werd natuurlijk niet vermeld, en dat zal ook de NRC niet halen, want stukken van pro-Israelische zijde worden standaard geweigerd...  -- RP

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten