maandag 1 februari 2010

Woede over uitspraken Gretta Duisenberg 'Zionistische joden domineren regering'

 
,,Zionistische joden domineren, met orthodoxe christenen, de regering. Met orthodoxe christenen bedoel ik zeker de ChristenUnie en leden van het CDA.'' Aldus Gretta Duisenberg tegen Dagblad de Pers.

De zionistische joden zitten volgens Duisenberg ,,in alle geledingen van de politieke partijen''. ,,Zeker in het CDA, maar ook in de PvdA. Daar zorgen zij dat de regering Israël de hand boven het hoofd houdt.''

Terecht wordt de vraag gesteld of Stop de Bezetting via de Novib en United Civilians for Peace nog subsidie krijgt en of dat niet expliciet kan worden uitgesloten. Maar het probleem is natuurlijk groter dan dat. Dries van Agt zit (of zat?) in het comité van aanbeveling van deze antisemitische club, die bovendien binnen de anti-Israel scene veel populariteit geniet. Met Gretta's antisemitisme en milimalisering van de Holocaust heeft men blijkbaar geen probleem, maar owee als je hun van antisemitisme beschuldigt. Ik zou zeggen: als je niet van antisemitisme wilt worden beschuldigd, hou je dan verre van Gretta en haar Stop de Bezetting, en spreek je uit tegen de idiote beweringen die zij doet.

Het probleem van de subsidies aan anti-Israel organisaties reikt verder dan SdB. Er gaan jaarlijks miljoenen van UCP, NOVIB en andere door de overheid gesubsidieerde organisaties naar anti-Israel clubs en activiteiten waaronder Een Ander Joods Geluid en het Palestina Komitee. Dit geld wordt besteed aan het delegitimeren van een bondgenoot van Nederland en een democratie, aan het verkondigen van leugens en het opruien van mensen tegen Israel en haar bewoners. Dit gaat in tegen de doelstelling van de Nederlandse overheid om vrede en verzoening te bevorderen tussen beide partijen in het conflict, met als doel een veilig Israel naast een onafhankelijk Palestina. Bovendien neemt in Nederland de polarisatie daardoor toe en voelen Joden zich in toenemende mate bedreigd. Nota bene NRC Handelsblad had daar afgelopen week een artikel over.
 
RP
-------------
 
Woede over uitspraken Duisenberg
Geplaatst: 30 januari 2010 06:40, laatste wijziging: 29 januari 2010 21:47

van onze redactie politiek

DEN HAAG - Activiste Gretta Duisenberg heeft zich de woede van CDA, ChristenUnie en SGP op de hals gehaald, door te stellen dat zionistische joden de Nederlandse regering domineren.


In gesprek met dagblad De Pers zei Duisenberg, echtgenote van de inmiddels overleden bankier en PvdA-politicus Wim Duisenberg: ,,Zionistische joden domineren, met orthodoxe christenen, de regering. Met orthodoxe christenen bedoel ik zeker de ChristenUnie en leden van het CDA.''

De zionistische joden zitten volgens Duisenberg ,,in alle geledingen van de politieke partijen''. ,,Zeker in het CDA, maar ook in de PvdA. Daar zorgen zij dat de regering Israël de hand boven het hoofd houdt.''

CDA, ChristenUnie en SGP noemen Duisenbergs uitspraken ,,verwerpelijk'' en spreken van ,,antisemitische clichés''. De partijen willen van het kabinet weten of Duisenbergs pro-Palestijnse organisatie Stop de Bezetting nog steeds - via medefinancieringsorganisatie Oxfam Novib - overheidssubsidie krijgt, zoals in elk geval in 2007 het geval was.

De partijen vinden dat Duisenberg geen enkele vorm van overheidssubsidie verdient. ,,Welke stappen gaat u ondernemen om toekomstige subsidieverstrekking te voorkomen en eerder verleende subsidies te laten terug te vorderen?'', willen zij weten van het kabinet.

Afgelopen woensdag maakte het Openbaar Ministerie bekend Gretta Duisenberg en SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel niet te vervolgen voor het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Vorig jaar liepen zij mee in een protestmars tegen de inval van het Israëlische leger in de Gazastrook. Ze riepen daarbij onder meer 'Intifada, Intifada, Palestina Vrij'. Het OM heeft geoordeeld dat dit niet strafbaar is.

============================

Gretta Duisenberg - Palestina-activiste blijft volhouden

'Zionistische joden domineren regering'

http://www.depers.nl/binnenland/418298/Zionistische-joden-domineren-regering.html

Door: Kustaw Bessems
Gepubliceerd: donderdag 28 januari 2010 01:59
Update: donderdag 28 januari 2010 10:50

Volgens Palestina-activiste Gretta Duisenberg domineren orthodoxe christenen én zionistische joden de Nederlandse regering.

'Radicale joden' hebben een beslissende invloed op het Nederlands beleid. Die stelling wordt in een interview op de site Islam Online aan Gretta Duisenberg toegeschreven.

Volgens Duisenberg, weduwe van PvdA-prominent en oud-president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg, zitten er echter 'veel fouten' in het artikel en heeft zij het anders gezegd.

In een mail aan deze krant schrijft zij welke twee redenen zij heeft willen aanvoeren voor de in haar ogen te pro-Israëlische opstelling van Nederland: 'Ten eerste, de Joodse lobby in Nederland is, net als in de Verenigde Staten, heel sterk en invloedrijk. Hij speelt nog steeds in op onze schuldgevoelens, ook al is de Holocaust 63 jaar geleden. Wanneer je de Israëlische regering en de zionisten bekritiseert ben je een antisemiet.'
'De tweede reden is politiek; Nederland heeft een rechtse regering, erg pro-Israël, de orthodoxe christenen domineren, net als de orthodoxe Joden, onze regering en die van de Verenigde Staten.'

Dus het zijn niet 'radicale' maar 'orthodoxe joden' die onze regering domineren?
In een hieropvolgend telefoongesprek zegt Duisenberg dat zij zich in de mail 'door de haast heeft vergist'. 'Ik wilde niet orthodoxe joden schrijven, maar zionistische joden. Díe domineren, met orthodoxe christenen, de regering.'

'Met orthodoxe christenen bedoel ik zeker de ChristenUnie en leden van het CDA.' De twee partijen vormen met de PvdA de coalitie. 'En de zionistische joden zitten in alle geledingen van de politieke partijen. Zeker in het CDA, maar ook in de PvdA. Daar zorgen zij dat de regering Israël de hand boven het hoofd houdt.' Duisenberg zegt deze zionistische joden niet bij naam te kunnen noemen.

In 2002 kwam Duisenberg voor het eerst in het nieuws met haar strijd voor de Palestijnen. Zij hing toen een Palestijnse vlag aan haar huis in Amsterdam, wat door het werk van haar man gevoelig lag. Sindsdien leidt zij de actiegroep 'Stop de bezetting'. Oud-CDA-premier Dries van Agt zat enige tijd in haar comité van aanbeveling. Nu zitten daarin onder meer columnist en oud-PvdA-politicus Marcel van Dam, journalist Thomas Lepeltak en schrijfster Marjan Berk.

Verscheidene eerdere uitspraken van Duisenberg zijn door sommigen als anti-joods bestempeld. Toen ze bijvoorbeeld in 2005 op tv vertelde dat joden in Amsterdam-Zuid vanwege haar acties onbeschoft tegen haar waren, zei ze: 'Ze annexeren niet alleen de Palestijnse gebieden, ze annexeren ook de Zuidse restaurants.'

Vier aangiften wegens vermeend antisemitisme waren in de loop der jaren vergeefs. Gisteren nog maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het Duisenberg niet vervolgt voor uitlatingen tijdens een demonstratie tegen de Israëlische inval in de Gazastrook, een jaar geleden. Zij riep daar, evenals SP-Tweede Kamerleden Harry van Bommel en Sadet Karabulut: 'Intifada! Palestina vrij!' Op de achtergrond scandeerden anderen 'Hamas! Joden aan het gas!'

Advocaat Bram Moszkowicz had aangifte tegen de drie gedaan wegens discriminatie, aanzetten tot haat en aanzetten tot geweld, maar volgens het OM is de intifada-leus niet strafbaar omdat hiermee ook een geweldloze opstand kan worden bedoeld. Het OM houdt de drie niet verantwoordelijk voor de Hamas-kreten, acht het zelfs onwaarschijnlijk dat zij die hebben gehoord.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten