vrijdag 12 februari 2010

Westerse media zwijgen over corruptie schandaal Palestijnse Autoriteit

 
Corruptie is helaas in het Midden-Oosten een normale zaak. Premier Olmert moest aftreden vanwege een corruptieschandaal en ook Sharon werd er op het laatst van zijn premierschap van verdacht, in een zaak waarbij met name diens zoon was betrokken. De corruptie binnen Fatah en de Palestijnse Autoriteit is al bekend sinds deze laatste in de jaren '90 werd opgericht. Wat bij de PA nog steeds ontbreekt zijn maatregelen om corruptie te bestrijden, ondanks beloften van Abbas. Liever probeert men klokkenluiders als Shabaneh monddood te maken.
 
Onze media zwijgen onderstaande kwestie en andere Palestijnse corruptieschandalen meestal dood, terwijl NOVA vanavond wel weer komt met een item over de protesten in Sheikh Jarrah, waar enkele Arabieren uit hun woning worden uitgezet omdat ze geen huur meer willen betalen.
 
RP & WB
__________________
 
 
Corruptie schandaal rond Palestijnse Autoriteit escaleert, Westerse media zwijgen.

Israel 11 februari 2010

 

Woensdagavond zond Arutz 10 actualiteitenrubriek Makor in Israel materiaal uit over de corruptie bij de Palestijnse Autoriteit dat eerder in verkorte vorm bij Arutz 10 Nieuws was vertoond. Het schandaal escaleert met de dag maar wordt doodgezwegen in de massa media buiten Israel. 

In Nederland verschenen echter artikelen in de Volkskrant en bij diverse websites die berichtten over het Midden Oosten.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2010/02/10/corruptieschandaal-is-bom-onder-palestijnse-autoriteit/

http://www.israelfacts.eu/over-ons/de-bom-onder-de-palestijnse-onafhankelijkheid/index.html#6753449d1a091f703

http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/5124/Bom_onder_Palestijnse_onafhankelijkheid

 

In Makor en later de Jerusalem Post werd gemeld dat de PA allerlei middelen heeft aangewend om Shabaneh te intimideren opdat hij zou afzien van medewerking aan het programma.

Een uur voor de uitzending zou Aboe Mazen met onmiddellijk aftreden hebben gedreigd in geval van voortzetting van de smeercampagne, waarmee hij uitzending van het programma bedoelde. De Jerusalem Post berichtte vandaag dat Mazen zelfs de Israëlische regering onder druk zette om uitzending te voorkomen.

Eerder had de PA al een arrestatie bevel tegen Shabaneh uitgevaardigd en een prijs op zijn hoofd gezet. De PA beweert dat juist Shabaneh degene is die corrupt is en documenten vervalst heeft. Het arrestatiebevel bevat verder de beschuldiging van collaboratie met Israel.

 

Het mocht echter niet baten, de uitzending ging gewoon door (zie link hieronder). Shabaneh nam de Arutz 10 ploeg mee naar de Islamitische begraafplaats bij de oude stad in Jeruzalem en liet een nog ongebruikt graf zien waarvan hij zei dat hij het uit "voorzorg" had gekocht recentelijk.

Tzvi Yezechkieli de Arutz 10 expert Arabische zaken meldde dat Shabaneh tijdens het interview diverse telefoontjes kreeg van Palestijnse gevangen in Israëlische gevangenissen, met het verzoek door te gaan met het publiceren van het bewijsmateriaal tegen de PA corruptie. Volgens Yezechkeli heeft het Palestijnse volk gewacht op iemand met de moed van Shabaneh, iedereen wist van de corruptie maar ook iedereen hield zijn mond.

Shabaneh onthulde in de Jerusalem Post vandaag dat hij eerst gevraagd had aan Al Jazeerah en andere Arabische kanalen om een interview en publicatie van het materiaal over de corruptie. Ook bood hij hetzelfde aan aan Westerse journalisten in Israel, deze waren echter bang dat hun relatie met de PA verstoord zou worden.

Dit is waarschijnlijk een van de redenen dat de Westerse media tot nu toe nauwelijks aandacht aan de zaak hebben besteed.

 

Enige hoofdzaken uit het interview dat inmiddels gepubliceerd is bij Nana 10:  http://news.nana10.co.il/Article/?ArticleID=698503  (Hebreeuws) en waarover ook de Jerusalem Post uitgebreid rapporteerde.

 

-Shabaneh kondigde aan dat wanneer Aboe Mazen de corrupte leiders niet binnen twee weken arresteert, dat hij materiaal zal publiceren dat nog veel ernstiger van inhoud is.

-In de documentaire was te zien hoe Rafiq Hoeseini de bureauchef van Mazen gefilmd werd terwijl hij een doekje open deed over de PA tegen een sollicitante waarmee hij later in bed wilde stappen.

Hij noemde Aboe Mazen iemand zonder charisma en noemde Arafat een dief. Later werd Hoeseini door een eenheid van de anticorruptie eenheid van Shabaneh uit dat bed gelicht.

Deze zaak moest van de PA top in de doofpot gestopt worden, Shabaneh kreeg smeergeld aangeboden om te zwijgen, toen dat niet hielp werd hij ontslagen.

-Shabaneh vertelde dat de corruptie bij de PA terug ging tot de tijd van Aboe Ammar(Arafat) die hij een dief noemde. Ook zei hij dat bij een soortgelijk seksschandaal 8 jaar geleden, Arafat het hoofd van een TV station in Gaza, liet vermoorden.

- De verduistering van overheid- en donorgelden door de PA top rond Aboe Mazen zou in de honderden miljoenen dollars lopen.

-Shabaneh liet diverse documenten zien die afkomstig waren uit de Moeqata en waaruit duidelijk werd hoe bij transacties een opdracht werd gegeven om x miljoen te betalen terwijl in werkelijkheid door de betreffende PA functionaris Y miljoen werd overgemaakt. Het verschil was altijd in het voordeel van de betaler en kon oplopen tot miljoenen dollars. Ook de zonen van Aboe Mazen kregen grote bedragen van de PA. Shabaneh liet documenten zien waaruit bleek dat de firma van Aboe Mazen's zoons miljoenen dollars betaald kreeg, zogenaamd voor een verkiezingscampagne van Fatah.

 

Shabaneh werd door Israel tijdelijk gearresteerd nadat hij Hoeseini had betrapt, de Israëlische politie zou getipt zijn door de PA. De beschuldiging was dat hij spioneerde in Israel.

Officieel werd hij echter vastgehouden vanwege het bedrijven van PA politiek in Oost Jeruzalem.

De familie van Shabaneh zal als gevolg van de uitzending onderduiken. Er bestaat gerede vrees voor het leven van Shabaneh.

 

Als er ooit een moment is geweest om het Palestijnse volk te helpen bij een andere toekomst dan is het waarschijnlijk nu. In bijna alle gesprekken die ik de laatste jaren voerde met Palestijnen over de interne situatie in de Palestijnse Autoriteit kwam een diepe moedeloosheid naar voren over de corruptie in de PA.

Ook het gebrek aan een alternatief speelde een rol bij die moedeloosheid.

Shabaneh is de eerste hoge PA functionaris die de moed heeft om naar buiten te treden en eist dat er een eind komt aan deze rampzalige toestand.

Het is daarom onbegrijpelijk dat hij moest leuren met zijn verhaal en in de armen gedreven werd van de Israëlische media.

Zowel Shabaneh als het Palestijnse volk zouden gebaat zijn bij brede internationale aandacht voor dit probleem op dit cruciale moment.

Het opbouwen van een toekomstige Palestijnse staat eist een gezond fundament.

De corrupte clan van Aboe Mazen is te vergelijken met betonrot in het fundament van die staat.

 

Yochanan Visser

www.israelfacts.eu

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten