zaterdag 13 februari 2010

Schandalen plagen Palestijnse president Abbas

 
Op 11 februari stond het eindelijk ook in Nederlandse kranten, nadat het in Israel al weken nieuws is en erover wordt geblogd, en er afgelopen maandag al een opiniestuk van Yochanan Visser over verscheen bij de Volkskrant.
 
(Zie ook YouTube.)
 
-------------

Schandalen plagen Palestijnse president Abbas

Van onze correspondent Alex Burghoorn op 11 februari '10, 22:56, bijgewerkt 11 februari '10, 23:05
 
 
JERUZALEM - De Palestijnse president Mahmoud Abbas is in ernstige verlegenheid gebracht door een groeiend seks- en corruptieschandaal rond zijn stafchef Rafik Husseini. Oude wonden over het gebrek aan goed bestuur bij de Palestijnse Autoriteit zijn opengereten. Bestaande twijfels over de vernieuwingsdrift van Abbas' Fatah-partij zijn kracht bijgezet.

De onthullingen komen van een vroegere chef van de Palestijnse corruptiebestrijding, Fahmi Shabaneh. Hij was door Abbas aangesteld om misbruik van macht en gelden binnen de Palestijnse Autoriteit bloot te leggen. Maar Abbas ondernam volgens hem weinig of geen actie naar aanleiding van de naspeuringen. Shabaneh heeft daarom in januari voor het eerst de publiciteit gezocht met een interview in de Israëlische krant The Jerusalem Post.

'Sommigen hadden nog geen drieduizend dollar toen ze hier na de Oslo-akkoorden uit ballingschap terugkeerden', zei Shabaneh, die is opgeleid tot jurist. 'Maar wij ontdekten dat ze nu tientallen zo niet honderden miljoenen op hun bankrekening hebben staan.' Uit zijn onderzoek was onder meer gebleken dat Fatah-leiders het leeuwendeel hadden verdonkeremaand van de 3,2 miljoen dollar die de Verenigde Staten in 2006 in de verkiezingskas van Abbas hadden gestort (zonder hiermee overigens diens nederlaag te kunnen verijdelen).

De eerste uitlatingen van de vroegere corruptiebestrijder waren misschien nog af te doen als verhalen van een gefrustreerde ambtenaar. Maar deze week heeft hij op de Israëlische televisie een sensationeel en vernederend bewijsstuk getoond waar de leiding in Ramallah moeilijk omheen kan.

Op een met verborgen camera's gemaakte video is te zien hoe de hoogste medewerker van Abbas, Rafik Husseini, zich uitkleedt en onder de dekens kruipt in afwachting van een Palestijnse vrouw die hij een baan heeft beloofd in ruil voor seks. Dan komen Shabaneh en zijn agenten de slaapkamer binnen. De woensdag uitgezonden scènes, die veel weg hebben van een B-film, zijn op YouTube te zien en leidden donderdag in de Palestijnse gebieden tot hilariteit en afschuw.

De Palestijnse Autoriteit heeft de zaak afgedaan als een 'Israëlische smeercampagne'. Tegen Shabaneh is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Maar aangezien hij in het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem woont, bevindt hij zich buiten het mandaatgebied van de Palestijnse justitie.

De 49-jarige Shabaneh heeft verklaard naar de Israëlische media te zijn gestapt omdat de Arabische media zijn verhaal niet durfden te publiceren. 'Ik heb mijn graf al gereed gemaakt.' Dinsdag heeft hij bezworen door te gaan met onthullingen als Abbas niet binnen twee weken schoon schip maakt.

Beschuldigingen van corruptie aan het adres van de Palestijnse Autoriteit zijn niet nieuw. Hamas won de parlementsverkiezingen van 2006 omdat de islamitische beweging de kiezers overtuigend een schoon bestuur beloofde. Abbas en zijn Fatah-partij hebben op de Westoever een tweede kans gekregen, nadat Hamas gewapenderhand in 2007 de macht in de Gazastrook had overgenomen. Het Westoever-bestuur geniet de politieke en financiële steun van de internationale gemeenschap.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten