zaterdag 3 januari 2009

Buitenland betrokken bij schending mensenrechten door PalestijnenBuitenland betrokken bij schending mensenrechten door Palestijnen
Amanda Kluveld, 02-01-2009 18:28
 
 
 
Sinds april 2006 vinden in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever ernstige mensenrechtenschendingen plaats door Fatah en Hamas.
Er wordt gemarteld en er worden willekeurige arrestaties en schijnexecuties uitgevoerd. Lichaamsdelen van gevangenen worden geamputeerd en de menselijke waardigheid wordt aangetast. De vrijheid van meningsuiting en het recht op vereniging worden geschonden.
 
In de periode van één week in juni 2007 stierven zo 144 Palestijnen in Gaza. Onder de doden waren 41 burgers te betreuren, waarvan 11 vrouwen en 7 kinderen. 700 Palestijnen raakten toen gewond. In 2007 zijn in totaal 490 Palestijnen omgekomen door intern geweld. Door Fatah en Hamas zijn dat jaar meer Palestijnse doden gevallen dan door toedoen van Israël.
 
De president van de Palestijnse autoriteit Mahmoud Abbas en de door Fatah gedomineerde veiligheidsdiensten worden door de VS gefinancierd. De veiligheidsdiensten en presidentiële garde worden door Washington en de Jordaanse politie getraind. De EU traint de civiele politie. Hamas krijgt geld en steun van onder andere Iran.
 
Geen van de financierende partijen schenkt aandacht aan de mensenrechtenschendingen die begaan worden door de organisaties die zij ondersteunen en opleiden. Zowel de westerse als de Arabische wereld is dus betrokken bij mensenrechtenschendingen door Palestijnen.
 
De wereldgemeenschap heeft Hamas nooit veroordeeld wanneer het Israël bestookte met raketten en mortieren.

In 2008 werd een regen van 1750 raketten en 1528 mortiergranaten op het Israëlisch territorium afgevuurd. Dat was meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2007. Het ging niet uitsluitend om de weinig krachtige Qassam-raketten, maar ook om Grad-raketten met een aanzienlijk groter bereik.
 
Nu Israël zich verdedigt tegen de raketaanvallen wordt dat, behalve door de Duitse premier Angela Merkel, wereldwijd als excessief geweld veroordeeld. Daarbij wordt vergeten dat Israël zich lange tijd terughoudend heeft opgesteld terwijl de raketaanvallen alleen maar toenamen tegen het einde van 2008.
 
Van Israël wordt nu gevraagd te onderhandelen met Hamas, een organisatie die uit is op vernietiging van de staat en die, met steun van Iran, Palestijnen onderdrukt. Zolang Europa, de VS en de Arabische wereld geen verantwoordelijkheid nemen voor, rekenschap afleggen over en elkaar aanspreken op hun rol in het conflict, kan moeilijk van Israël gevraagd worden bij te dragen aan en zich te laten inzetten voor een internationale legitimering van Hamas.
 
 

3 opmerkingen:

 1. De plaatsing van dit op zichzelf niet oninteressante bericht is gezien de aanhoudende duur van excessief geweld van Israelische militairen tegenover burgers in Gaza buitengewoon opportunistisch en uitermate hypocriet.

  prof.dr. E. Mulder
  voorzitter Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uw waardeoordelen zijn de Uwe; klaarblijkelijk denken wij daar anders over.
  Het Israelische geweld is niet excessief en niet tegen burgers gericht, het geweld van Hamas wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Anoniem:
  Anonieme reakties plaatsen we niet, tenzij ze erg sterk zijn.
  De Volkskrant url staat erbij: die plaatsen (merkwaardigerwijs) bijna alles en ook nog anoniem.

  BeantwoordenVerwijderen