De oorlog in de Gazastrook
Zoals te verwachten sprak de internationale gemeenschap direct haar afkeuring uit over het Israëlische offensief in de Gazastrook, en zelfs de VN veiligheidsraad roept op tot onmiddellijke beëindiging ervan en een staakt-het-vuren. Ban Ki-Moon en andere VN functionarissen waren feller en eenzijdiger in hun kritiek.
Het is opvallend dat de VN en wereldleiders altijd met dit soort afkeuringen komen wanneer Israël terugschiet. Inderdaad, onnoemelijk veel effectiever dan de raketten van Hamas, maar dat is toch niet het criterium voor het bepalen of een actie gerechtvaardigd is? Als Israël net zulke primitieve raketten als die van Hamas af zou schieten, mag het dan wel? Waar het om gaat is dat sinds Israëls terugtrekking uit de Gazastrook in 2005 Hamas meer dan 6000 raketten en mortiergranaten op Israëlische steden en dorpen heeft afgevuurd, waarvan 3000 in het afgelopen jaar, bewust op burgers en met het doel zoveel mogelijk mensen te doden en verwonden. Dat dat niet beter lukt, doet aan die intentie, die men vaak uitspreekt en blijkt uit de vreugde wanneer een aanval wel 'succesvol' is, niks af. En ondanks de weinige fatale slachtoffers maken de raketten een normaal leven voor honderdduizenden mensen die in plaatsen rond de Gazastrook leven onmogelijk. Kinderen zijn getraumatiseerd, scholen vallen geregeld uit, mensen durven hun huizen niet meer uit. Voor dat leed is opvallend weinig, eigenlijk helemaal geen aandacht in de Nederlandse media. Ik kan me geen enkele reportage over Sderot of Ashkelon herinneren, of een van de vele kibboetsen in de nabijheid van Gaza. Omdat de mensen in Gaza erger lijden, doen de mensen in Sderot en Netivot en Ashkelon en al die andere plaatsen er niet toe, lijkt de logica te zijn.
Lees verder...
--------------------------------------
Dries van Agt in NOVA over Gaza oorlog
Hoewel iedereen het er wel over eens is dat Israëls huidige offensief in de Gazastrook tegen Hamas is gericht, en vooral gebouwen die haar toebehoren of door haar worden gebruikt zijn getroffen, roepen allerlei mensen, zoals Dries van Agt - zaterdagavond in NOVA - toch weer dat Israël oorlogsmisdaden pleegt. Van Agt sprak zelfs van 'genocidale praktijken' in navolging van VN rapporteur Richard Falk, bekend om zijn vergelijkingen van Israël met de nazi's. Je vraagt je overigens af waarom NOVA Van Agt als gast uitnodigt om commentaar te geven op de Israëlische bombardementen op de Gazastrook. We weten immers precies wat Van Agt vindt: alles ligt altijd aan Israël; de Palestijnen, ook de Hamas, treft nooit enige blaam, en alles wat Israël doet is per definitie disproportioneel. Hij was dan ook voorspelbaar, welhaast slaapverwekkend, en zijn gebrek aan ook maar het minste inzicht in Israëls drijfveren was verbijsterend. Iemand die zich zo intensief met een zaak bezig houdt, moet, los van z'n eigen opvattingen, op zijn minst enig begrip van beide partijen hebben.
Lees verder...
Hij versprak zich. Hij zij op een moment Haman in plaats van Hamas. Freudiaans!
BeantwoordenVerwijderen