maandag 29 december 2008

Israelische actie tegen Hamas gerechtvaardigd

 
In tegenstelling tot wat sommigen graag beweren, zijn wij geen spreekbuis of verlengstuk van het CIDI. In onderstaand persbericht kunnen we ons echter wel vinden.
 
Het was van meet af aan duidelijk dat Hamas het staakt-het-vuren gebruikte om zich sterker te bewapenen voor een volgende ronde van gewelddadigheden, zoals ook Israel haar voorbereidingen trof. Er is een logische reden dat Israel maar mondjesmaat goederen de Gazastrook binnenliet, niet als collectieve straf, maar om een vijand tegen te houden die zich probeerde te bewapenen om haar opnieuw en versterkt te kunnen aanvallen. Israel sloot de grenzen ook in reactie op Palestijnse schendingen van het bestand, en opende ze dan de volgende dag weer.
 
Hamas en de andere 'verzetsgroepen' hebben altijd de keus gehad om of vrede na te streven of de strijd tegen een overmachtige vijand voort te zetten, en ze hebben vrede consequent afgewezen. De huidige gevechten zijn het logische en te verwachten vervolg op het staakt-het-vuren en het beëindigen - door Hamas - daarvan. Zoals in elke oorlog zijn er ook onschuldige slachtoffers te betreuren, maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt in de eerste plaats bij Hamas.
 
Wouter
__________
 
 
PERSBERICHT

CIDI: Israelische actie is een gerechtvaardigd antwoord


"De Israelische actie in Gaza is een gerechtvaardigd antwoord op de voortdurende beschietingen van Israelische civiele doelen door Hamas", stelt het CIDI. "De door Hamas gebruikte raketten hebben aangetoond dat de organisatie de recente wapenstilstand (tahdia) heeft misbruikt voor het opbouwen van een voorraad sterkere en agressieve wapens.

De Israelische actie was niet nodig geweest als Hamas de vijandelijkheden niet had hervat en afziet van zijn heilloze doel de staat Israel te vernietigen. Hoewel de Israelische actie is gericht tegen militaire doelen en politieposten van Hamas, vallen in dit dichtbevolkte gebied ook burgerslachtoffers. CIDI betreurt dit en doet een beroep op beide partijen de burgers te ontzien. Als Israel zou overgaan tot een grondactie, dan mag dit niet leiden tot een herbezetting van de Gazastrook.

Een oplossing van het Palestijns-Israelisch conflict kan immers alleen worden bereikt door het tot stand komen van een onafhankelijke Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook die in vrede leeft naast Israel, waardoor burgers nooit meer angst hoeven te hebben voor terrorisme en militair geweld."
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten