woensdag 31 december 2008

Betoging AEL in Antwerpen tegen Israël loopt uit de hand

 
Bij de demo in Den Haag waren geen rellen en mochten niet zoals in Antwerpen Israelische vlaggen worden verbrand, maar ook daar waren de meeste demonstranten geen lievertjes. Op het journaal waren portretten van Nasrallah en Achmadinejad te zien, niet bepaald voorvechters van vrede in het Midden-Oosten of toonbeelden van tolerantie.
 
 
 
Zowel in Antwerpen als in Brussel is woensdagmiddag betoogd tegen de Israëlische beschietingen op Gaza. In Antwerpen liep de betoging, georganiseerd door de Arabisch-Europese Liga (AEL), helemaal uit de hand toen de betogers zich naar de joodse wijk probeerden te begeven. De politie was massaal aanwezig en trad hardhandig op. Rond 17 uur normaliseerde de situatie.

De protestactie begon rond 14 uur aan de Kerkstraat in Borgerhout. Rond 15.15 uur ontbond de politie de betoging. Daarop probeerden een tweehonderdtal, voornamelijk allochtone, jongeren zich naar de joodse wijk te begeven. Ter hoogte van de Franklin Rooseveltplaats liep de situatie helemaal uit de hand.

Bekijk het fotoalbum.

Nadat de manifestatie op de Kerkstraat werd opgeheven trok een honderdtal jongeren een spoor van vernieling langs de Turnhoutsebaan. Winkeliers waren gelukkig tijdig door de politie verwittigd en konden hun ramen en deuren afsluiten.

Joodse wijk gespaard
 
Via de Turnhoutsebaan trokken de relschoppers langs het Astridplein naar de Rooseveltplaats. Daar werden ze opgewacht door de politie die probeerden te vermijden dat het tot rellen in de joodse wijk zou komen.

Door de opstootjes op de Rooseveltplaats werd het openbaar vervoer danig in de war gestuurd. De politie probeerden de jongeren vervolgens terug te dringen in de richting van Borgerhout, waarna er zich een kat-en-muisspel tussen politie en relschoppers voltrok.

Herinneringen aan 2002
 
Sommigen vrezen dat de betoging nog kan ontaarden en herinneringen aan de rellen op de Turnhoutsebaan in 2002 steken de kop op. Om 17 uur probeerde een imam de jongeren te bedaren. Dat zou enige resultaten opleveren.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten