donderdag 3 mei 2012

Joods protest tegen herdenking Duitse soldaten in Vorden

 

De omstreden dodenherdenking in Vorden trekt meer en meer media-aandacht. Hopelijk bezinnen de burgemeester en het plaatselijke comite zich alsnog op de situatie, zeker nu men signalen heeft dat neo-nazi's naar de herdenking komen, maar daar ziet het vooralsnog niet naar uit. Hieronder verschillende artikelen.

U kunt ook nog steeds de petitie tekenen tegen het het rondje langs de Duitse graven. Morgen wordt hij aan de gemeente aangeboden.

http://www.ipetitions.com/petition/vorden/ 

 

RP

----------

 

Joods protest tegen herdenking

http://www.destentor.nl/regio/lochem/10973746/Joods-protest-tegen-herdenking-Vorden.ece 

donderdag 03 mei 2012 | 14:30 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 03 mei 2012 | 15:06 

 

VORDEN - Het Simon Wiesenthalcentrum uit scherpe kritiek op het herdenken van gesneuvelde Duitse soldaten tijdens de Dodenherdenking vrijdagavond in Vorden.

Zie ook:

·        Vrees voor bezoek neonazi's aan Vorden

·        Raadslid fel tegen omstreden dodenherdenking

·        Petitie tegen herdenken gevallen Duitse soldaten

·        Herdenking Duitsers gaat door

Het centrum stelt dat Vorden de geschiedenis van de oorlog herschrijft. Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst zegt het jammer te vinden dat een instituut als het Simon Wiesenthal Centrum zich niet heeft verdiept in wat er gebeurt en uitspraken baseert op derdehands informatie.

De joodse organisatie Tradition is Our Future (TOF) voert vrijdag voor of na de Dodenherdenking op de begraafplaats in Vorden een actie uit vanuit de lucht. Volgens woordvoerder Dennis Pekel zal een vliegtuig met spandoek over Vorden vliegen of worden er vanuit een luchtballon flyers gedropt. "Hoe en wanneer we het precies gaan doen, kan ik niet vertellen. Dan snijden we onszelf in de vingers. Maar dát we een actie houden staat honderd procent vast. Uiteraard zullen we de herdenking zelf niet verstoren."

De joodse belangenorganisatie, die zetelt in Amsterdam, is verbolgen over de beslissing om in Vorden ook de tien gesneuvelde Duitse soldaten die er begraven liggen te herdenken. "Het besluit om Duitse soldaten te herdenken is principieel fout. Het is voor ons onacceptabel dat 4 mei wordt besmeurd door het herdenken van soldaten die hebben bijgedragen aan een massaslachting." 

 

----------

 

Vrees voor bezoek neonazi's aan Vorden

http://www.destentor.nl/regio/lochem/10971687/Vrees-voor-bezoek-neonazis-aan-Vorden.ece 

 

door Judah Bolink |   donderdag 03 mei 2012 | 08:59 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 03 mei 2012 | 12:51 

 

VORDEN - Bij de gemeente Bronckhorst zijn er signalen binnengekomen dat er morgen mogelijk neonazi's naar Vorden afreizen om de inmiddels landelijk omstreden dodenherdenking bij te wonen. "Wij nemen deze signalen uiterst serieus", aldus burgemeester Henk Aalderink. "Er is morgen in Vorden politie aanwezig." De burgemeester en voorzitter Bart Hartelman van het Comité 4 Mei Vorden hebben gisteren nogmaals met elkaar om de tafel gezeten.

Zie ook:

·        Joods protest tegen herdenking

·        Petitie tegen herdenken gevallen Duitse soldaten

·        Wiesenthalcentrum: herdenking Vorden verkeerd

Uitkomst van het overleg is dat er niet wordt afgeweken van het plan om aan het einde van de herdenkingsplechtigheid langs het graf met in Vorden omgekomen Duitse soldaten te lopen. 

Vanuit met name de joodse gemeenschap is er de laatste dagen ophef ontstaan over dit voornemen. "Er wordt gezegd dat wij nazi's gaan herdenken, maar dit is niet het geval. We gaan ook geen bloemen leggen of iets dergelijks", aldus de burgemeester. "We willen dit fatsoenlijk doen met oprechte bedoelingen, met respect voor iedereen."

Op internet is een petitie opgestart om het comité alsnog op andere ideeen te brengen. 

---------- 

Interesse neonazi's in Dodenherdenking Vorden  

donderdag 3 mei 2012 10:27

De burgemeester van Vorden houdt serieus rekening met de komst van neonazi's naar de Dodenherdenking in het dorp. Er zijn signalen dat extreem-rechtse groepen de herdenking willen bezoeken.

Lees ook de weblog van Afshin Ellian: Treed af, leden van het Comité 4 en 5 mei!

De burgemeester heeft overleg gevoerd met politie en de organisatie van de herdenking en zegt voorbereid te zijn op de eventuele komst van neonazi's.

Het comité dat de herdenking op 4 mei organiseert, maakte eerder bekend te willen stilstaan bij de dood van tien Duitse soldaten die in het Gelderse dorp begraven liggen. Ondanks protesten wilden het comité en burgemeester Henk Aalderink (VVD) het programma niet aanpassen.

Vriendschapslied
Het programma is nu toch iets gewijzigd. De gemeente verwacht extra drukte, daarom zal het mannenkoor op zijn plek blijven en niet, zoals oorspronkelijk bedoeld, een 'vriendschapslied' zingen bij het graf van de Duitse soldaten.

Bezoekers hebben nog wel de vrijheid om op de terugweg langs het graf te lopen. Volgens Ben Hartelman van het Comité 4 mei waren de tien geen nazi's, omdat jonge soldaten vaak onder dwang bij de Wehrmacht terechtkwamen.

Kritiek
Het Simon Wiesenthalcentrum uit scherpe kritiek op de herdenking in Vorden. Door soldaten te eren die 'die Nederland hebben bezet namens het meest moordlustige regime in de geschiedenis' wist het comité de scheidslijn tussen daders en slachtoffers, vindt het centrum, dat is vernoemd naar een Joodse nazi-jager.

De Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam kwam eerder ook in opspraak, omdat een vijftienjarige scholier een zelfgeschreven gedicht zou voordragen over zijn oudoom, die zich aansloot bij de Waffen-SS. In het gedicht wordt opgeroepen tot begrip voor deze 'foute keuze'.

Na een stortvloed van kritiek besloot het Comité 4 en 5 mei de voordracht alsnog te schrappen.

Door Marlou Visser

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten