vrijdag 4 mei 2012

Duitsers wel/niet herdacht in Vorden

Vandaag deed de rechtbank in Zutphen uitspraak over het kort geding dat Federatief Joods Nederland had aangespannen tegen de gemeente Vorden. De uitspraak is zoals wel vaker op verschillende manieren uit te leggen zodat beide partijen de overwinning kunnen claimen. De burgemeester en wethouders mogen niet langs de Duitse graven lopen, maar anderen mogen dat wel, na afloop van de herdenking (en naar het schijnt zullen vooral neo-nazi's daarvan dankbaar gebruik maken). De burgemeester heeft enkele leden van de facebookgroep like for Israel, die vanmiddag een petitie aanboden (hierover later meer) laten weten dat mensen dit vrijwillig na het spelen van het Wilhelmus als afsluiting van het officiele deel kunnen doen. Het lopen langs de Duitse graven is dus wel/geen onderdeel van de herdenking in Vorden, en het programma wordt wel/niet aangepast. Vul zelf in wat u het beste uitkomt. 

 

RP

--------- 

 

Duitsers niet herdacht in Vorden 

http://nos.nl/artikel/369683-duitsers-niet-herdacht-in-vorden.html   

Toegevoegd: vrijdag 4 mei 2012, 16:25

Bij de dodenherdenking in Vorden mogen de Duitse militairen op de begraafplaats niet worden herdacht door de burgemeester en wethouders. Dat heeft de rechtbank in Zutphen besloten in het kort geding dat een Joodse organisatie had aangespannen.

De rechter zegt dat de burgemeester en wethouders niet langs de graven mogen lopen tijdens de officiële herdenking. De herdenking zelf mag wel doorgaan.

De zaak was aangespannen door Federatief Joods Nederland (FJN). FJN-voorzitter Loonstein noemt het grievend en misselijkmakend om ook Duitse militairen die op de begraafplaats liggen te herdenken.

'Goede buren'

De burgemeester van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, had eerder alle protesten naast zich neergelegd. Hij heeft begrip voor de emoties, maar vindt ook dat de Duitsers 67 jaar na de oorlog goede buren zijn geworden. Hij vindt dat de herdenking moet doorgaan zoals het Comité 4 mei Vorden dat wil.

De burgemeester heeft vanmiddag een noodbevel uitgevaardigd. Daarmee wil hij ongeregeldheden bij de herdenking voorkomen. In het noodbevel staat dat er een kans is dat groepen de herdenking willen verstoren.

Iedereen die niet in Vorden of het naastgelegen Kranenburg woont en die zich schuldig maakt aan samenscholing of opruiing kan worden geweerd van de omgeving van de begraafplaats.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten