woensdag 21 mei 2014

Omstreden video beschuldigt IDF van neerschieten Palestijnen

 

Deze video haalde het NOS journaal en diverse nieuwssites, die hun oordeel snel klaarhadden. Zo verklaarde de nieuwslezeres van de NOS: ‘Het lijkt er sterk op dat er dit keer met scherp is geschoten en de Palestijnen niks deden’. Het op tientallen sites verschenen ANP bericht erover geeft alleen de visie weer van Defence for Children, dat met de beelden naar buiten kwam. De visie van Israel wordt algemeen beschouwd als irrelevant en leugenachtig, vandaar dat die vaak gewoon helemaal wordt weggelaten, of kort en sceptisch vermeld, zoals Monique van Hoogstraten in de NOS reportage deed. Israel heeft een onderzoek beloofd en het was netjes geweest als de media hun oordeel hadden opgeschort totdat de uitkomsten van dat onderzoek bekend zijn. In het verleden bleken Palestijnen vaker beelden te hebben gemanipuleerd.

Daarom hieronder wel aandacht voor de Israelische kant.

 

RP

--------

 

Omstreden video beschuldigt IDF van neerschieten Palestijnen

http://www.cidi.nl/omstreden-video-beschuldigt-idf-van-neerschieten-palestijnen/

IN ISRAEL / DOOR JORDY STEIJN / OP 21/05/2014 OM 16:39 / TAGS: EU, IDF, PALESTIJNEN, VN, WESTBANK

 

Foto: Screenshot uit de video

 

Grote onenigheid over een video waarop volgens de Palestijnse organisatie ‘Defense for Children’ te zien zou zijn hoe de IDF twee ongewapende Palestijnse jongens neerschiet. Dit gebeurde bij een botsing tussen de IDF en stenen gooiende demonstranten net buiten de Ofer-gevangenis in Beitunia, vlakbij Ramallah. Het incident vond plaats op 15 mei (de dag waarop Palestijnen de oprichting van Israel vierden als een ramp, Nakba). Volgens Defense for Children schoot de IDF met opzet de twee jongens dood; de IDF ontkent dit en  stelt dat de video op een tendentieuze manier is bewerkt.

Een woordvoerder van het Israëlische leger verklaart over de beelden en het incident: “De video is op een tendentieuze manier bewerkt en is geen goede weergave van de hoeveelheid geweld dat plaatsvond bij de ordeverstoringen.” Volgens de woordvoerder zei het beveiligingspersoneel dat erbij betrokken was dat er niet met scherp is geschoten, maar met rubberkogels.

De PLO verklaarde dat de IDF de ‘twee Palestijnse tieners met opzet heeft geëxecuteerd, terwijl ze ongewapend waren en geen directe of indirecte bedreiging vormden’. Een woordvoerder noemde dit ‘opnieuw een bewijs is van Israël’s excessieve geweld tegen ongewapende Palestijnse demonstranten’, beschuldigde Israël van oorlogsmisdaden en riep de VN en de EU op om maatregelen te nemen tegen Israël.

De Israëlische Minister van Defensie Moshe Ya’alon schaarde zich dinsdag achter de verklaring van het IDF en zegt dat hij vaker video’s heeft gezien die een valse weergave van de feiten geven. Hij zei dat de Israëlische soldaten juist hadden gehandeld, in een situatie waarin in hun leven in gevaar was.

Palestijnen hebben in het verleden vaker bewerkte video’s gepresenteerd als ‘bewijs’ van Israelische misdaden, zoals met de 12-jarige Palestijnse jongen Mohammed Al-Dura. Hij zou volgens deze video bij de Tweede Intifada in 2000 door het Israëlische leger zijn neergeschoten. Uit latere onderzoeken door een Duitse onderzoeksjournalist bleek, dat de jongen door Palestijnse kogels om het leven was gekomen en mogelijk zelfs niet dood was.

De VN heeft Israël opgeroepen om een onafhankelijk en transparant onderzoek te beginnen naar het incident en ervoor te zorgen dat de veiligheidsdiensten zich houden aan de basisprincipes van het gebruik van wapens en geweld.

De ADL uitte kritiek op de snelle conclusies die de VN en anderen trokken naar aanleiding van het beeldmateriaal. De IDF gaat ondertussen verder met een eigen onderzoek naar het incident.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten