woensdag 16 januari 2013

Morsi: 'Israëliërs zijn afstammelingen van apen en varkens'

 

Het is inmiddels ook tot de mainstream media doorgedrongen. Nadat het fimpje met de extreme uitspraken al weken op internet, facebook en in de blogosfeer circuleert, is het, waarschijnlijk door die vijf miljoen voor Egypte en Leon de Winters protest daartegen, nu ook nieuws voor de grote kranten.

Ik citeer hem hier nog even iets uitgebreider, want Trouw geeft slechts enkele korte zinnetjes.

Of je accepteert de zionisten en alles wat ze willen, of het is oorlog. Dat is hoe wij deze bewoners van Palestina kennen – deze bloedzuigers, deze agressors tegen Palestijnen, deze oorlogshitsers, deze afstammelingen van apen en varkens.

 

We moeten elke mogelijke strijd met hen aangaan. Er moet militaire strijd zijn in het land van Palestina tegen deze criminele zionisten, die  Palestina en de Palestijnen aanvallen. Zij mogen nergens een kans krijgen. Zij mogen in geen enkel Arabisch of islamitisch land aanwezig zijn. Zij moeten verdreven worden uit onze landen.

 

Daarom moeten deze onderhandelingen stoppen, voor altijd. Iedereen moet zich slechts wijden aan het ondersteunen van de strijd. Dat is de keuze van de Palestijnen en van ons allen – Arabieren en moslims, Palestijnen en anderen. Wij moeten allemaal beseffen dat strijd de enige manier is om Palestina te bevrijden."

 

Ik blogde er onlangs zelf ook over, en schreef toen dat in het Westen vaak wordt verwezen naar het vredesverdrag met Israel dat nog steeds geldt, en het feit dat Egypte heeft bemiddeld tussen Israel en Hamas na de laatste Gaza escalatie. Achter de felle retoriek zou toch een redelijk pragmatisch politicus schuilgaan, die weet dat oorlog met Israel niet in Egyptes belang is. Aldus de lezing van de media. En ja hoor:

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton prees dezelfde Morsi nog onlangs de wereld in voor zijn bemiddelende rol tussen Hamas en Israël na de geweldsescalatie van afgelopen november. Het is echter onwaarschijnlijk dat de uitspraken van Morsi gevolgen zullen hebben voor de band met het westen, daarvoor is Egypte te belangrijk. Bovendien wegen de woorden van Morsi minder zwaar dan zijn gedrag. Hij blijft ondanks zijn scherpe uitspraken hetzelfde prowesterse beleid uitdragen als zijn voorganger Hosni Moebarak. 

Omdat dit een nieuwsbericht is en geen duiding of commentaar, wordt het via de woorden van Clinton gebracht. De teneur is echter duidelijk: zijn daden tellen en die zijn pragmatisch. Dat daar best wat op valt af te dingen, en verandering vaak begint met relatief kleine zaken laten we voor het gemak buiten beschouwing. Natuurlijk verandert alles niet in een keer en rollen de tanks morgen niet Eilat binnen. Morsi heerst ook niet alleen, en er zitten voor een deel dezelfde ambtenaren en leden van de veiligheidsdiensten. Maar Morsi zet wel degelijk andere accenten, in woord en daad. Er wordt geen olie meer aan Israel geleverd, er wordt minder tegen de wapensmokkel vanuit de Sinai gedaan, en de grens met Israel is onrustiger omdat terroristen meer ruimte hebben gekregen.

Dit is overigens weer een heel duidelijk voorbeeld van hoe nieuwsberichten ook een visie uitdragen, en hoe, subtiel, de woorden van Morsi worden gerelativeerd.

 

RP

--------

 

'Israëliërs zijn afstammelingen van apen en varkens'

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3377500/2013/01/15/Israeliers-zijn-afstammelingen-van-apen-en-varkens.dhtml

Ghassan Dahhan − 15/01/13, 15:00

© afp. Morsi is ambivalent in zijn omgang met Israël. 

 

Israëliërs zijn 'bloedzuigers' en afstammelingen van 'apen en varkens'. De woorden zijn niet afkomstig van Al-Kaida of een aanverwante organisatie, maar van de huidige Egyptische president Mohammed Morsi. Dat blijkt uit beelden die recentelijk opdoken van een interview met Morsi daterende uit 2010 met de Palestijnse zender Al-Quds (Jeruzalem). Het zijn opvallende woorden, want de Moslimbroeder wordt door het westen nog altijd beschouwd als bondgenoot en "gematigd leider" . 

In de uitzending zegt Morsi dat hij het gewapende verzet tegen Israël steunt. Alle Arabische en islamitische landen zouden hun "morele plicht" moeten vervullen door militante organisaties te helpen in hun strijd tegen de 'zionisten', oordeelt Morsi. Ook meent hij dat de Arabische en islamitische wereld tot taak hebben zionisten aan te vallen, 'waar ze zich ook bevinden'. 

Morsi stelt voor dat 'geen Arabisch volk of islamitisch regime nog zaken doet met hen (Israëliërs)'. Hij vervolgt: "Alle zionisten zouden uit onze landen moeten worden gezet". 

In een ander fragment ontkent Morsi Israëls bestaansrecht. Daarin zegt hij dat de toekomstige grenzen van de staat Palestina dezelfde moeten zijn als die van voor Israëls stichting in 1948. "Al dat gepraat over een tweestatenoplossing en vrede berust op niets meer dan een illusie... Zij (Israëliërs) zijn van nature vijandig."

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton prees dezelfde Morsi nog onlangs de wereld in voor zijn bemiddelende rol tussen Hamas en Israël na de geweldsescalatie van afgelopen november. Het is echter onwaarschijnlijk dat de uitspraken van Morsi gevolgen zullen hebben voor de band met het westen, daarvoor is Egypte te belangrijk. Bovendien wegen de woorden van Morsi minder zwaar dan zijn gedrag. Hij blijft ondanks zijn scherpe uitspraken hetzelfde prowesterse beleid uitdragen als zijn voorganger Hosni Moebarak. 

Morsi's uitspraken over Israël leidden eerder tot veel binnenlandse ophef, maar dan om een andere reden. Afgelopen juli lekte er een brief uit van Morsi die was gericht aan de Israëlische president Sjimon Perez. Daarin sprak hij met lovende woorden over de leider van de natie die hij twee jaar geleden nog betitelde als 'vijandig'. Groepen Egyptenaren beschuldigden Morsi toen van 'collaboratie' met de 'zionistische vijand'. De Egyptische president ontkent tot op heden dat hij de brief heeft geschreven. 

·          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten