dinsdag 15 januari 2013

EU ontwikkelt nieuw plan voor vredesbesprekingen

 

Het klinkt alsof er weer alleen eisen aan Israel worden gesteld en daarmee is ook dit plan waarschijnlijk gedoemd te mislukken. Om enige invloed te hebben moet de EU zich als onafhankelijke partij opstellen, die kijkt naar knelpunten aan beide kanten en vanuit goede kontakten met beide kanten de partijen zo ver krijgt compromissen te sluiten en concessies te doen. 

 

Er liggen overigens al een aantal plannen, zoals de Routekaart naar Vrede, het Geneefse Akkoord en de Clinton Bridging Proposals, maar het hapert steeds in de uitvoering. Een meerderheid van de Palestijnen is tegen een tweestatenoplossing en ook het Palestijnse leiderschap is tegen het principe van twee staten voor twee volken. Dit draagt men ook voortdurend uit in de eigen media, op scholen en in moskeeën. Zolang dat zo is zal Israel geen grote concessies doen en dit versterkt de nationalisten die sowieso al tegen deling van het land waren. De EU zal dan ook voor de verandering ook eens wat kritischer naar het Palestijnse leiderschap moeten zijn en verlangen dat men bijvoorbeeld het fictieve 'recht op terugkeer' van de vluchtelingen en hun miljoenen nakomelingen opgeeft en zich tegenover de eigen bevolking oprecht voor deling van het land en een compromis met Israel uitspreekt. 

 

RP

-----------

 

EU ontwikkelt nieuw plan voor vredesbesprekingen

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/EU-ontwikkelt-nieuw-plan-voor-vredesbesprekingen.html

MA 14-01-2013 

 

De Europese Unie heeft een nieuw plan om de Israelisch-Palestijnse vredesbesprekingen vlot te trekken. Engeland en Frankrijk zijn de grote instigators achter het plan, ondersteund door Duitsland. Het plan krijgt mogelijk de steun van de gehele EU en stelt een duidelijk tijdschema voor om de kernproblemen tussen de partijen op te lossen in de loop van 2013.

Het plan zou een bevriezing van de nederzettingenbouw op de Westelijke Jordaanoever voorstaan en een Palestijnse staat op basis van de grenzen van 1967 met als hoofdstad Oost-Jeruzalem.

 

Het paleis van de Jordaanse koning Abdullah II liet vandaag een verklaring uitgaan waarin de koning aangeeft dat het uitblijven van directe onderhandelingen tussen Israel en de PA bijdraagt aan de onrust in de regio. 

 

Abdullah riep vandaag 14 januari bij zijn bezoek aan de VS, Israel op alle maatregelen te staken die het vredesproces in de weg staan. Israel zal de bouw van huizen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever moeten bevriezen en directe vredesonderhandelingen moeten voeren, gebaseerd op een twee-statenoplossing die moet leiden tot een Palestijnse staat. De koning zei dat dit het "enige recept" is om het 65-jaren durende conflict te beëindigen.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten