maandag 10 december 2012

Eén op twee Arabische Israëli's staat achter voorbije Gaza-actie

 
Een land dat aangevallen wordt, schaart zich grotendeels achter haar leiders als die een tegenaanval ondernemen. De raketten van Hamas maken geen onderscheid tussen Joodse en Arabische Israeli's, en ook Arabieren in Israel worden slachtoffer van raketten en terreuraanslagen. Als de raketten op Noord-Israel waren neergedaald, waar de meeste Arabieren wonen, zou de Israelisch-Arabische steun voor operatie 'Pillar of Defense' waarschijnlijk nog een stuk groter zijn geweest.
 
Wouter
______________
 
 
Eén op twee Arabische Israëli's staat achter voorbije Gaza-actie
http://joodsactueel.be/2012/12/07/een-op-twee-arabische-israelis-staat-achter-voorbije-gaza-actie/
Vrijdag 7 December 2012 12:02

Een onderzoek van het Israel Democracy Institute, een Israëlisch vredesinstituut, in samenwerking met de universiteit van Tel Aviv, bracht enkele verrassende cijfers aan het licht over de pas afgelopen militaire actie tegen Hamas in Gaza.

Het overgrote deel van de Israëli's is er van overtuigd dat de IDF-operatie afgelopen maand gerechtvaardigd was, aldus het onderzoek waarvan de resultaten op 6 december werden bekendgemaakt.

Globaal staat 79 procent van de Israëli's achter de regeringsbeslissing om tot actie over te gaan, waaronder 86 procent van de Joodse Israëli's en – verrassend – 48 procent van de Arabische Israëli's.

De steun voor de operatie was in slechts geringe mate afhankelijk van de politieke voorkeur van de ondervraagden. Bij diegenen die zichzelf links noemen steunde 74 procent de actie tegenover 86 procent van diegenen die zich in het politieke centrum situeren en 89 procent die zichzelf tot de rechtervleugel van het politieke spectrum bekennen.

Het beëindigen van de actie werd op eerder gemengde gevoelens onthaald: 57 procent stond achter de beslissing maar toch vond 41 procent dat de regering de actie te vroeg heeft afgebroken.

Voor het onderzoek werden 598 volwassen Israëli's, zowel Joden en Arabieren ondervraagd tussen 28 november en 2 december. Het onderzoek heeft een foutenmarge van maximaal 4,5 procent, aldus de onderzoekers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten