zaterdag 15 januari 2011

ICCO negeert Rosenthal en zet omstreden beleid voort

 
Het was misschien te verwachten, maar wel behoorlijk stuitend. Zelfs na de kritiek uit samenleving en van de regering op de omstreden steun voor een Palestijnse propagandasite is men niet bereid deze stop te zetten. Vooral niet luisteren naar anderen natuurlijk! Dat de visie op wat onder ontwikkelingssamenwerking valt misschien een ietsje minder ruim is geworden dan in de jaren '80, is blijkbaar nog niet echt doorgedrongen, net als het feit dat mensen het tegenwoordig een ietsje minder vanzelfsprekend vinden dat van hun belastinggeld allemaal zaken worden betaald die niks met de eigenlijke zaak te maken hebben. Ik ben niet voor de trend om bij alles maar meteen te roepen dat dat niet van 'mijn belastingcenten' mag. Immers, we kunnen het niet allemaal met alles waar geld aan wordt uitgegeven eens zijn. Daarvoor ga je dus stemmen, waarna een meerderheidskabinet die beslissing neemt. Oké, een minderheidskabinet met gedoogsteun. En dat kabinet vindt dus dat Electronic Intifada niet onder ontwikkelingshulp valt, en niet bijdraagt aan vrede. Als ICCO zich van die mening niets wenst aan te trekken, moet ze geheel onafhankelijk worden, en bovendien eerlijk zijn naar haar donateurs over waar zij allemaal geld aan uitgeeft.
 
RP
 
Zie ook op IMO:
 
-------------------
 

ICCO negeert Rosenthal en zet omstreden beleid voort

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/286494/ICCO-negeert-Rosenthal-en-zet-omstreden-beleid-voort.htm

donderdag 13 januari 2011 17:38

De gesubsidieerde ontwikkelingshulpclub ICCO is niet van plan haar beleid te wijzigen, ondanks een oproep daartoe van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken). De VVD'er had donderdag een 'pittig gesprek' met de organisatie.

Rosenthal is boos dat de interkerkelijke hulporganisatie financiële steun geeft aan de anti-Israëlische website Electronic Intifada, die oproept tot een boycot van de Joodse staat.

Volgens de minister is dit in strijd met het regeringsbeleid, aangezien het kabinet-Rutte juist wil investeren in de band met Israël.

Subsidie
ICCO stelt dat het internationaal recht de belangrijkste leidraad is voor haar werk en dat ze daarom niet van plan is de steun stop te zetten.

De hulporganisatie ontvangt jaarlijks 75 miljoen euro subsidie, maar stelt dat het geld voor de anti-Israëlische website uit particuliere donaties komt en dus niet door de overheid wordt betaald.

Rosenthal noemt dit een 'vestzak-broekzak-redenering'. Kritisch zijn mag, maar 'rechtstreeks tegenwerken niet', aldus de VVD-minister in een verklaring.

Muur
ICCO voelt zich gesteund door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat in 2004 oordeelde dat de door Israël gebouwde muur rond Palestijns grondgebied illegaal is, net als de bouw van nederzettingen.

Toen de Verenigde Naties deze uitspraak bevestigden, heeft Nederland daar vóór gestemd, aldus ICCO.

Tweede Kamerlid Arjan el-Fassed (GroenLinks) was in 2001 een van de oprichters van Electronic Intifada, maar is er nu niet meer bij betrokken.


 

1 opmerking:

  1. Als Rosenthal voet bij stuk houdt, betekent dit het einde van subsidiering van ICCO. Het is logisch dat je geen geld wilt geven aan een organisatie die naast de in jouw ogen juiste dingen doet, ook verkeerde dingen doet.

    BeantwoordenVerwijderen