vrijdag 24 december 2010

Israël bombardeerde kernreactor in Syrië

 
Toentertijd werd Israel natuurlijk weer fel aangevallen om deze actie, ondanks verschillende aanwijzingen dat het om een in aanbouw zijnde kernreactor ging, met hulp van Noord-Korea (de meeste doden waren Noord-Koreanen). Maar nu wordt Israels gelijk andermaal bevestigd. De laatste zin van dit artikel is vreemd. Er staat immers verder niks over toestemming. Het gaat om een bericht van een half jaar later. Het ligt natuurlijk wel voor de hand dat Amerika ervan wist.
 
RP
-----------
 

'Israël bombardeerde kernreactor'

http://www.depers.nl/buitenland/533969/Israel-bombardeerde-kernreactor.html

Gepubliceerd: vandaag 11:33
Update: vandaag 11:35

Weken voor het nieuws in het najaar van 2007 bekend werd, heeft Israël een kernreactor in Syrië gebombardeerd. Dat blijkt uit een diplomatiek bericht van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice uit april 2008. Het bericht is uitgelekt via de klokkenluiderssite WikiLeaks en vrijdag gepubliceerd in de Israëlische krant Yediot Aharonot.

Rice schreef in april 2008 dat Israël de reactor, die ,,kennelijk met hulp van Noord-Korea'' is gebouwd, op 6 september 2007 verwoestte. ,,Deskundigen van onze inlichtingendienst zijn ervan overtuigd dat het doelwit van de aanval van de Israëli's in feite een kernreactor is van hetzelfde type als die welke Noord-Korea in Yongbyon heeft gebouwd'', schreef Rice. Israël zou de reactor hebben aangevallen enkele weken voor hij in gebruik zou worden genomen.

De Amerikaanse regering had volgens haar goede redenen te geloven dat de installatie niet voor vreedzame doeleinden bestemd was. Rice wijst erop dat de regering in Damascus het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) geen toestemming gaf de reactor te inspecteren.

Syrië heeft altijd ontkend dat het een kernreactor betrof, maar het gaf wel toe dat het om een ,,militaire locatie in opbouw'' ging. Israël op zijn beurt heeft nooit tegengesproken dat de luchtmacht een doel in Syrië had aangevallen, maar het heeft nooit officieel de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist.

George W. Bush, die in die tijd president van de Verenigde Staten was, schrijft in zijn memoires dat hij druk van Israël om de installatie te bombarderen, heeft weerstaan. Het bericht van Condoleezza Rice doet hierover nu twijfel rijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten