Een helder overzichtsartikel van de recente gebeurtenissen in Jeruzalem. Jammer dat de media dat niet zo doen; die moeten er altijd weer een anti-Israelische ondertoon in verwerken.
---------------
Aanhoudende onrust in Jeruzalem: de gebeurtenissen op een rij
http://www.cidi.nl/aanhoudende-onrust-in-jeruzalem-de-gebeurtenissen-op-een-rij/
Een terreuraanslag met twee doden, de moord opeen religieuze activist en een spoedvergadering van de VN over de situatie in de stad Jeruzalem; de verontrustende gebeurtenissen in Jeruzalem stapelen zich op. Wordt dit een nieuwe intifada, of is het niet meer dan een verhoogde activiteit van de gebruikelijke rellen? CIDI zette de belangrijkste gebeurtenissen op een rij.
Woensdag 22 oktober:
terreuraanslag
De 20-jarige Palestijn Abdel Rahman Al-Shaludi rijdt doelbewust met een auto in op een groep passagiers bij een tramhalte bij Ammunition Hill. Hierbij vinden twee mensen de dood en raken zeven mensen gewond. Eén van de slachtoff ers van deze aanslag is de drie maanden oude baby Chaya Zissel Braun, een Amerikaans staatsburger, wier ouders een bezoek brengen aan de Klaagmuur. De 22-jarige studente Karen Mosquera uit Ecuador overlijdt enkele dagen na de aanslag aan haar verwondingen. De dader is lid van Hamas en heeft al meerdere malen in de gevangenis gezeten, onder meer voor het maken van benzinebommen. De Jeruzalemse politie schiet hem vlak na de aanslag neer wanneer hij probeert te vluchten. Enkele uren later overlijdt hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Vrijdag 24 oktober:
Palestijnse jongen gedood
Bij rellen met Palestijnse jongeren op de Westelijke Jordaanoever, vlakbij Ramallah, wordt de 14-jarige Palestijn Orwa Hammad neergeschoten door de IDF (Israel Defense Forces). Volgens een woordvoerder van de IDF stond hij op het punt om een molotovcocktail naar hen te gooien. De Palestijnse jongeren protesteerden met stenen en brandbommen tegen de uitbreiding
van een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.
Maandag 27 oktober:
aankondiging bouwplannen
De Israelische premier Benjamin Netanyahu geeft toestemming om 1060 nieuwe woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem voorbij de Groene Lijn: 660 woningen in de wijk Ramot Shlomo en 400 in Har Homa. Jordanië vraagt een spoedzitting van de VN Veiligheidsraad aan om de kwestie van de bouwplannen en de algemene ‘onlusten’ in Jeruzalem te bespreken, en de situatie op de Tempelberg (zie inzet). Overigens zouden volgens het Geneefs Initiatief deze wijken al bij Israël worden getrokken. Insiders melden dat de aankondiging van de bouw plaatsvindt onder druk van Naftali Bennett, van Bait HaJehudi, de meest rechtse partij in het huidige Israelische kabinet. Hoewel de regering daar intern wellicht de rust mee bewaart, is de timing van de aankondiging internationaal gezien volgens velen schadelijk.
Woensdag 29 oktober:
moordaanslag en afsluiting Tempelberg
De rechts-religieuze Joodse activist Yehuda Glick wordt neergeschoten door een man op een motor bij het Begin Center in Jeruzalem. Glick wordt afgevoerd naar het Sha’arei Tzedek Medical Center, zijn toestand is stabiel maar hij is zwaar gewond. Glick was lid van een groepering die ervoor ijvert dat Joden mogen bidden op het plein voor de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg. Op dit moment is dat bij wet verboden (zie hieronder Tempelberg: status quo). De islamitische Waqf-stichting, die de moskee beheert, waarschuwt voor bloedige reacties tegen biddende Joden op het plein. De Israelische politie sluit de Tempelberg volledig af voor iedereen om verdere botsingen te voorkomen. De Tempelberg is vaker het epicentrum van rellen en de toegang wordt daarbij soms beperkt, maar werd nog nooit helemaal afgesloten.
DE TEMPELBERG: STATUS QUO
Tot de zesdaagse oorlog was Oost-Jeruzalem bezet door Jordanië, en dit land speelt er nog altijd een grote rol. Met het Jordaans-Israelische vredesverdrag in 1994 is afgesproken dat Jordanië de islamitische heilige plaatsen, waaronder de Tempelberg, blijft beheren via de islamitische, Jordaanse stichting Waqf. De Al Aqsa moskee wordt bewaakt door Waqf-personeel, samen met Israelische politie. Joden hebben op sommige tijden toegang tot de Tempelberg, net als toeristen, maar bidden op die plaats is bij wet verboden vanwege de afspraken met Jordanië. Los daarvan gold er een rabbinaal verbod op het betreden van de Tempelberg: men zou per ongeluk de plek kunnen betreden waar ooit, en alleen op Jom Kippoer, uitsluitend de Cohen Gadol (de opperpriester) mocht komen. Dit religieuze verbod is sinds kort opgeheven voor delen van de berg, waarvan vaststaat dat de Tempel daar niet stond.
Donderdag 30 oktober:
dader neergeschoten
Donderdagochtend wordt de vermoedelijke dader van de moordaanslag op Glick neergeschoten als hij zich verzet tegen een Israelische antiterreureenheid die hem komt arresteren. Het zou gaan om de 32-jarige Muatnaz Hijazi. Hijazi zat eerder elf jaar gevangen ‘voor het schenden van de veiligheid’. Hij was toen lid van de terreurorganisatie Islamitische Jihad.
De Israelische krant Haaretz bericht over consensus tijdens de spoedzitting van de VN Veiligheidsraad dat de bouwplannen van Israel veroordeeld moeten worden en dat Israel met de bouw het international recht schendt. Over het nemen van eventuele maatregelen tegen Israel is geen overeenstemming.
Vrijdag 31 oktober:
Tempelberg beperkt geopend
De toegang tot de Tempelberg wordt geopend voor vrouwen en voor mannen boven de 50 jaar. Netanyahu heeft een dag tevoren gezegd dat de status quo op de Tempelberg niet zal worden veranderd.
Reacties: intifada of niet?
Het is al sinds de Gaza-operatie Protective Edge van afgelopen zomer onrustig in Jeruzalem. Vooral in de Oost-Jeruzalemse wijk Silwan zijn er de laatste tijd botsingen tussen Palestijnse jongeren en de Israelische politie. Palestijnen in Silwan protesteren tegen het feit dat bekende Joodse activisten (leden van de religieuze sekte Ateret Cohanim) daar huizen kopen. Zij zien dit als pogingen om Oost-Jeruzalem te ‘verjoodsen’. Silwan is ook de wijk waar Abdel Rahman Al-Shaludi vandaan kwam. De Palestijnse terreurorganisatie Hamas roept al enige tijd op tot een ´derde intifada´ en hoopt door de onrust dat die er zal komen. Eerdere intifada´s werden vaak voorafgegaan en aangewakkerd door onjuiste berichten dat ´de Joden het op Al Aqsa hebben voorzien’.
Aan zowel Palestijnse als aan Israelische kant winnen stromingen die de status quo op de Tempelberg willen veranderen terrein, en dan gaat het niet alleen om extreme randgroepen. De moordaanslag op Yehuda Glick wakkert de stromingaan die zegt dat Joden net als moslims het recht moeten hebben om te bidden op de Tempelberg, dat een verbod voor Joden racistisch is, en dat hun eis ten onrechte als provocatie wordt gezien. Abbas wil een totaalverbod voor Joden, die hij ‘een kudde vee’ noemde, om het gebied te betreden, biddend of niet: “Dit is onze Al Aqsa en zij hebben niet het recht dit gebied te betreden en te ontheiligen”, zou hij hebben gezegd volgens het AP. Daniel Eisenbud van de Jerusalem Post concludeert dat er in de stad ‘al een intifada aan de gang is’ en dat verschillende politici uit Jeruzalem het daarover eens zijn.
Orit Perlov zegt in Haaretz dat zij niet verwacht dat er een intifada komt, omdat er te weinig animo is buiten Jeruzalem: “Er is op dit moment geen Palestijns leiderschap dat het vermogen heeft (of het verlangen) om de ´Palestijnse straat´daarvoor in beweging te krijgen.” Wel ziet zij steeds meer eenlingen, die bereid zijn om aanslagen te plegen tegen Israeli’s. RTL-correspondent Roel Geeraedts wijst erop dat de discussie over de Tempelberg raakt aan het hart van het Israelisch-Palestijnse conflict en concludeert: “De boel staat hier behoorlijk op scherp.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten