maandag 25 februari 2013

CIDI aan gemeente Midden-Drenthe: Weiger geen Stolpersteine

 
De gemeente Midden-Drenthe (en ze is niet de enige...) ontbreekt het aan historisch besef:
"Graag willen wij zelf in het herdenken zo weinig mogelijk gaan differentiëren in verschillende slachtoffers en ons op allen richten…"
Het 'niet willen differentiëren in verschillende slachtoffers' is de reden dat de overlevende Joden na de oorlog verstoken bleven van specifieke hulp en opvang, en zelfs dat Joden met de Duitse nationaliteit na de oorlog in kampen werden opgesloten samen met nazi's en NSB-ers.
 
Bovendien zijn de Stolpersteine niet alleen voor Joden, maar voor alle door de nazi's vervolgde groepen. Als er in Beilen alleen Joden zijn gedeporteerd, dan zou dat bij het gemeentebestuur wellicht een belletje kunnen doen rinkelen...
 
Wouter
_____________

CIDI: Weiger geen Stolpersteine

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/CIDI-Weiger-geen-Stolpersteine1.html

WO 13-02-2013

CIDI is het oneens met het besluit van de gemeente Beilen om geen Stolpersteine te laten plaatsen ter herden­king van gedeporteer­­­de Joden. "Als gemeente moet je deze stenen niet categorisch weigeren," zegt CIDI-directeur Ronny Naftaniel.


Het is voor het eerst dat een gemeente weigert mee te werken aan de plaatsing van deze kleine herdenkingsstenen. Stolpersteine zijn kleine messing stenen met de naam, geboorte-, deportatie- en sterfdatum van slachtoffers van de nazivervolging, die in de stoep worden geplaatst voor het huis waar zij het laatst hebben gewoond. Het plan om de stenen te plaatsen en de financiering komt van de stichting Stolpersteinen Midden-Drenthe. De gemeente moet wel toestemming geven voor het leggen ervan in een stoep; Beilen weigert die.
 
Zo te zien maakt Beilen bezwaar omdat het om Joodse slachtoffers gaat. In haar weigeringsbrief, die deze maand werd gestuurd als antwoord op de aanvraag uit juli, schrijft de gemeente: "Graag willen wij zelf in het herdenken zo weinig mogelijk gaan differentiëren in verschillende slachtoffers en ons op allen richten…" Daarnaast zouden nog enkele "praktische bezwaren" aanleiding zijn om de plaatsing te weigeren. Hoewel Stichting Stolpersteinen als gezegd de plaatsing van de stenen betaalt, volhardt de gemeente bij haar weigering.
 
Naftaniel vindt het een "onzinnig" argument dat de gemeente zich wil richten op 'alle slachtoffers': "Ruim de helft van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn Joden,  die om hun Joods zijn werden vermoord. Als racisme en antisemitisme dood zijn, had ik het misschien kunnen begrijpen, maar nu niet." Wel vindt Naftaniel dat er rekening moet worden gehouden met de eigenaren van de huizen waar de stenen voor worden geplaatst.
 
Dirk Mulder, directeur van Westerbork, is ook verbaasd dat de gemeente niet meewerkt, temeer daar Westerbork net als Beilen onderdeel is van de gemeente Midden-Drenthe.

 

1 opmerking:

 1. Excuses als we wat achter lopen op het nieuws, dat komt nog door de carnaval. De gemeente heeft haar besluit herzien; niet op inhoudelijke gronden, maar omdat men er geen discussie over wil...

  College herziet besluit stolpersteine

  14-02-2013 Het college van B&W van Midden-Drenthe heeft besloten om het besluit om geen medewerking te verlenen aan het plaatsen van stolpersteine te herzien.
  De afgelopen dagen is er rondom het besluit geen medewerking te verlenen veel maatschappelijke verontwaardiging en onrust ontstaan.

  Inhoudelijke betekenis
  Burgemeester Jan Broertjes: “Wij zijn als college van mening dat de inhoudelijke betekenis van gedenken en herdenken van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog niet gediend wordt met een discussie over het wel of niet plaatsen van stolpersteine. Respect voor de inhoudelijke betekenis, betekent in de ogen van het college dat het al dan niet plaatsen van stolpersteine geen onderwerp dient te worden van juridische of politieke discussies. Vanuit dat oogpunt concluderen wij dat het onverstandig zou zijn, het eerder genomen besluit in stand te houden”.

  Afspraken
  Het college heeft het bestuur van de stichting Stolpersteine van zijn besluit op de hoogte gebracht en uitgenodigd om samen afspraken te maken over de medewerking van de gemeente.

  BeantwoordenVerwijderen