vrijdag 30 november 2012

Palestijnen ruziën over opwaardering VN-status

 

Dit artikel is een paar dagen oud, maar het laat een probleem zien dat door de media grotendeels wordt genegeerd. Abbas heeft gevraagd om een statusverhoging als niet-lidstaat bij de VN, en die gekregen, maar de 'staat' die hij nu zou vertegenwoordigen bestaat uit twee delen die elk een eigen regering hebben. Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, was aanvankelijk helemaal niet voor de opwaardering en er zijn zelfs analisten die beweren dat de rakettenoorlog die Hamas is gestart mede was bedoeld om Abbas' plan te dwarsbomen. 

 

Overwinningen hebben altijd meerdere vaders, en zoals Fatah achteraf riep toch heus ook mee te hebben gedaan met het afvuren van raketten, en Abbas deze raketten volmondig steunde, zo zegt ook Hamas nu alsnog blij te zijn met de VN stem. 

 

RP

------ 

 

Palestijnen ruziën over opwaardering VN-status

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Onenigheid-onder-de-Palestijnen-over-opwaardering-VN-status.html

DI 27-11-2012

 

Hamas blijkt verdeeld over de gang naar de VN voor een opwaardering van de VN-status komende donderdag 29 november door PA president Abbas. Khaled Meshal, de huidige leider van Hamas die buiten de Palestijnse gebieden woont, steunt de opwaardering maar leiders in Gaza blijken tegen het plan van Abbas. Meshal en Abbas hebben telefonisch contact gehad volgens een door Hamas vrijgegeven verklaring maandagochtend. 

 

De gang van Abbas naar de VN om het verzoek tot opwaardering in te dienen volgt bijna een jaar na de eerste poging van Abbas. Toch is er een verschil: Abbas vroeg vorig jaar om een volwaardig lidmaatschap bij de VN. Dit werd tegengehouden door een Amerikaans veto. Nu vraagt hij om een opwaardering van de status die waarschijnlijk gehonoreerd zal worden door een meerderheid van de VN. Op dit moment is de PA een waarnemende 'entiteit'; Abbas wil dat dit veranderd wordt in 'non-member state'. Daarbij is het een probleem dat de PA en Gaza samen niet voldoen aan de definitie van een staat. 

 

Zondag 25 november sprak Abbas bij een pro-opwaardering demonstratie, die door ruim duizend Palestijnen werd bijgewoond, dat hij "vol vertrouwen" is over de instemming van het nieuwe verzoek. "We vragen om een rechtvaardige vrede met een eigen staat zullen en Jeruzalem als hoofdstad. Zonder dat is er totaal geen hoop meer" zei hij. Ook stelde hij dat "alle" Palestijnse facties achter zijn plan staan en dat het initiatief breed gedragen wordt binnen de internationale gemeenschap. Abbas verwacht dat de opwaardering van de Palestijnse status binnen de VN de bittere politieke scheiding tussen Fatah en haar politieke rivaal Hamas zal verkleinen. Abbas zei "vandaag de VN, daarna verzoening gevolgd door een eigen staat." 

 

Toch laten Hamasleden in Gaza een ander geluid horen. Hamaswoordvoerder Taher al-Nunu verklaarde donderdag 22 november dat de 'de facto' president van de Gazastrook Ismael Haniyeh niet achter de opwaardering staat zoals in sommige media werd gesuggereerd. Ook het hoofd van het Hamaspolitbureau Izzat al-Rishq waarschuwde vandaag nog dat een opwaardering van de VN-status de "Palestijnse rechten niet mogen compromitteren en er geen centimeter Palestijns land voor opgeofferd mag worden van de [Middellandse] Zee tot en met de [Jordaan] rivier." 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten