woensdag 28 november 2012

Livni terug in Israëlische politiek: 'Ik kom om te vechten voor vrede'

 
De terugkeer van Livni in de politiek is op zich goed nieuws, maar het politieke centrum dreigt erg versnipperd te raken. Een recente peiling geeft haar partij 7 zetels, niet onaardig, maar bij lange na geen bedreiging voor Netanyahu.
 

_____________________


Livni terug in Israëlische politiek

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121127_00383706
dinsdag 27 november 2012, 20u21
Bron: APNED

De vroegere Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni heeft haar politieke terugkeer aangekondigd. In januari wil ze met een nieuwe partij aan de parlementsverkiezingen deelnemen.

Livni was van 2006 tot en met 2009 minister van Buitenlandse Zaken. In die tijd was ze tevens de belangrijkste Israëlische onderhandelaar in het vredesproces met de Palestijnen.

Bij de aankondiging van haar terugkeer haalde zij fel uit naar premier Benjamin Netanyahu, onder wiens regie het vredesproces met de Palestijnen vier jaar heeft stilgelegen. ‘Ik kom om te vechten voor vrede en ik zal niet toestaan dat iemand het woord vrede een kwade betekenis geeft', zei Livni.

Ze vindt het niet kunnen dat Israël met Hamas onderhandelt. ‘Dit is de wereld op zijn kop: een regering die met terroristen onderhandelt en elke dialoog met de mensen die aanslagen proberen te voorkomen bevriest, is de tegengestelde boodschap die nodig is in de moeilijke omgeving waarin wij leven.'

In 2009 kwam Livni aan het hoofd van de grootste oppositiepartij Kadima te staan, waarna ze door de Amerikaanse tijdschriften Time en Newsweek tot een van de invloedrijkste vrouwen in de wereld werd uitgeroepen. In de politiek was ze echter minder gehaaid. Hoewel Kadima in de verkiezingen van 2009 de meeste zetels behaalde, slaagde Livni er niet in een meerderheidscoalitie te smeden.

In de oppositie verloor Kadima steeds meer steun en begin dit jaar werd ze weggestemd als partijleider, waarna ze besloot uit de Knesset te stappen. Volgens recente peilingen zou Kadima in januari misschien niet één zetel behalen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten