donderdag 27 januari 2011

Advokaat voor Israël: de ongekende kracht van oneliners


Brabosh heeft een aantal oneliners verzameld en vertaald, waarvan ik er hier enkele overneem. In de inleiding wijst hij erop dat velen nou eenmaal niet zitten te wachten op ingewikkelde achtergrondverhalen en analyses, maar een snel hapklaar antwoord willen op vragen. Mensen als Dries van Agt zijn ook daarom zo populair, omdat zij zo goed zijn in het geven van oneliners. Hier een paar tegenvoorbeelden.
 
RP
------------
 

Advokaat voor Israël: de ongekende kracht van oneliners


Heeft u ook altijd problemen met die oneliners van tegenstanders van het bestaansrecht van de Joodse staat binnen veilige grenzen, die u in het debat met één wel gemikte slogan u van uw sokken slaan? U kan voortaan net hetzelfde met hen doen. Het gros van uw tegenstanders heeft toch geen trek in diepzinnige en langdradige uiteenzettingen. Ze houden van die korte paragrafen van 3 tot tien woorden, maximaal 30 of 40, licht verteerbaar en straight to the point.

Geen achtergrondinfo of context, nee hoor, geen kennis nodig, da's allemaal zo vreselijk saai saaier saaist! Ze gooien ook nooit een historische encyclopedie van 26 delen open op tafel om hun stellingen te staven, maar mikken een virtuele vlijmscherpe stiletto precies tussen je ogen. Knockout! Einde argumentatie dus. U bent eraan voor al die moeite die u heeft gedaan.

Echter, met de volgende reeks van een 30-tal vlotte oneliners geeft u ze eindelijk een koekje van eigen deeg. Druk de lijst hieronder af en kleef die op de deur van uw ijskast of op de toiletdeur. Het gebruik ervan wordt veelvuldig en zonder limiet aangeraden. Succes gegarandeerd! De vijanden van Israël en van de Joden zullen u voortaan haten als de pest, maar volkomen uit het lood geslagen sprakeloos afdruipen.

Usefull Soundbites

door Beyond Images

Vertaald en licht bewerkt door Brabosh.com op 3 januari 2011

 • Over het oprichten van een Palestijnse staat:

  U kunt geen Palestijnse staat oprichten door het demoniseren van de  Joodse [staat]

 • Waarom de Palestijnen nog steeds geen eigen staat hebben:

  De Palestijnen hebben nog steeds geen onafhankelijk land. Maar dat komt niet door de Israëlische houding ten opzichte van een Palestijnse staat. Dat komt door de Palestijnse houding tegenover de Joodse staat.

 • Over hoe de Palestijnse eis van 'recht op terugkeer' een obstakel vormt voor de vrede:

  Gematigde Palestijnen zeggen dat ze de vrede steunen en voor een twee-statenoplossing zijn. Maar in een en dezelfde adem eisen ze een 'recht op terugkeer' voor de Palestijnen naar Israël. Dat is net hetzelfde alsof een persoon die aankondigt dat hij gelooft in rookvrije zones, vervolgens het recht om te roken opeist voor zichzelf èn al zijn vrienden.

 • Wie is verantwoordelijk voor het veiligheidshek?

  Het veiligheidshek is niet het onvermijdelijk uitvloeisel van de Israëlische politiek. Het is het onvermijdelijk uitvloeisel van de Palestijnse politiek.

 • Over hoe de Palestijnse Arabieren vluchtelingen werden:

  Het vluchtelingenprobleem werd niet veroorzaakt als gevolg van de stichting van Israël. Het werd voornamelijk veroorzaakt door de verwerping door de Arabische wereld van de stichting van Israël.

 • Over de schade die wordt veroorzaakt door Palestijnse schoolboeken die Israël ontkennen:

  Palestijnse schoolboeken zetten vaak aan tot haat jegens Israël en verspreiden de overtuiging dat de Israëli's buitenlandse kolonisten zijn. Er zijn maar weinig betere indicaties te vinden die de houding van een samenleving beter typeren dan de onderwerpen die worden aangeleerd aan de schoolkinderen van die maatschappij.

 • Over Yasser Arafat als een "strijder voor de vrijheid":

  Yasser Arafat was niet "de verpersoonlijking van Palestijnen die vechten voor de vrijheid". Integendeel, hij verpersoonlijkt de mislukking van hun strijd voor de vrijheid.

 • Yasser Arafat en de hoopvolle verwachtingen van het Palestijnse volk:

  Yasser Arafat heeft de "Palestijnse hoop niet ingelost": verre van dat. Telkens weer heeft hij de fundamenten voor de hoop de grond in geboord.

 • Over Palestijnse nationale rechten:

  De Palestijnen genieten tot op vandaag geen nationale rechten, niet omdat het Joodse volk Israël heeft gecreëerd, maar omdat de Palestijnen zelf Israël hebben afgewezen.

 • Over Palestijnse mensenrechten:

  De strijd tussen Israël en de Palestijnen gaat niet over Israëlische veiligheid versus Palestijnse mensenrechten. Het gaat over Palestijnse mensenrechten jegens Israëlische mensenrechten – het fundamentele menselijke recht van de Israëli's om te leven.

 • Over het beëindigen van de bezetting:

  Het zijn niet de Israëli's die weigerden om de bezetting van de Westelijke Jordaanoever op te heffen in 2000-2001, maar de Palestijnse leiders.

 • Over Palestijns geweld en de bezetting:

  Het is niet de bezetting die geleid heeft tot het Palestijnse geweld, maar het Palestijnse geweld dat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever heeft verlengd.

 • Over zelfmoordbommenleggers:

  De Palestijnse zelfmoordbommenleggers strijden niet voor de bevrijding van Palestina, maar voor de vernietiging van Israël.

  Zij kanten zich niet tegen de bezetting maar tegen het idee van een Palestijnse staat die zij aan zij bestaat naast een beveiligd Israël.

  Israëlische Arabieren hebben veel meer gevaar te duchten vanwege de Palestijnse zelfmoordbommenleggers dan voor de Israëlische gewapende strijdkrachten.

 • Over de wanhoop van zelfmoordterroristen:

  De campagne van zelfmoordaanslagen is niet gebaseerd op wanhoop, maar gebaseerd op de manipulatie van de wanhoop door groepen die met veel cynisme massamoord plannen.

 • Over de militaire maatregelen van Israël:

  Het Palestijnse geweld is de oorzaak van militaire maatregelen van Israël en niet het resultaat van deze maatregelen.

 • Over de Verenigde Staten en Israël:

  De Verenigde Staten zijn niet "bevooroordeeld ten opzichte van Israël" bij de Verenigde Naties. Zij verzetten zich tegen de vooroordelen jegens Israël bij de Verenigde Naties.


  Bronnen: Beyond Images: Useful Soundbites…. Brief sentences which sum up key issues 5th edition – 1 January 2011

   

 • 1 opmerking:

  1. Hallo Ratna,

   een aantal zeer rake oneliners, maar ook een paar waarbij ik mijn bedenkingen heb. Lees bv het volgende haaretz artikel en kijk dan nog eens naar je oneliners::
   http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/israel-will-never-get-a-better-deal-than-the-one-it-rejected-1.339435

   Met vriendelijke groet,
   Frans Schütt

   BeantwoordenVerwijderen