maandag 24 mei 2010

Video over proef 'racistische stoplichten' in Jeruzalem

 
Een paar weken geleden besteedden we aandacht aan de Palestijnse aantijging dat men in Jeruzalem veel langer voor een rood stoplicht moet wachten dan de 'kolonisten'.
 
De nieuwste aantijging tegen Israël luidt dat de stoplichten in Jeruzalem racistisch zijn: ze staan veel langer op rood voor de Palestijnen dan voor de 'kolonisten'. De Arabische TV-zender Al Jazeera nam de proef op de som en klokte hoe lang het stoplicht op groen staat bij een van de drukste kruispunten van de stad, als je vanuit de Arabische wijk Shuafat komt en wanneer je vanuit een van de grotere wegen aan komt rijden, die volgens Al Jazeera slechts door 'kolonisten' wordt bereden. Dat laatste is onzin, want de grote verkeersaders (waarvoor de stoplichten het langst op groen staan) verbinden zowel Arabische als Joodse wijken en worden door beide bevolkingsgroepen gebruikt.
 
Camera heeft de zaak onderzocht en verschillende stoplichten en kruispunten in Jerzualem geklokt. En wat blijkt? Inderdaad, soms hebben wegen die uit een Joodse wijk komen langer rood, soms die uit een Arabische wijk, afhankelijk van de drukte van de weg en de wegen die men kruist. Over het kruispunt waar vandaan Al Jazeera berichtte, is bovendien onlangs een viaduct gebouwd dat bewoners uit zowel Joodse als Arabische wijken naar het centrum voert. Zie de video hieronder.
 
Het is eigenlijk te absurd voor woorden dat Israel zich steeds tegen dergelijke idiote aantijgingen moet verweren. Mijn vurige wens is dat dit ooit niet meer nodig zal zijn, en alle energie die gaat zitten in het ontzenuwen van idiote aantijgingen, besteed kan worden aan het bedenken van creatieve oplossingen voor het conflict en de vele werkelijke problemen die Israel heeft.
 
RP
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten