zaterdag 3 april 2010

Arabische propaganda Jeruzalem viert hoogtij


Jammer dat dit soort artikelen zo zelden in de mainstream media verschijnen. Overigens werd de aantijging dat Joden de Al Aqsa Moskee wilden vernietigen al in de jaren '20 en '30 door mufti en nazi Haj Amin Al Husseini gebruikt om de Arabieren tegen de Joden op te zetten en een compromis tussen beide bevolkingsgroepen te verhinderen.
 
Dat alles laat onverlet dat ook over Jeruzalem een compromis nodig is, maar dat is pas mogelijk als de Palestijnen erkennen dat de Joden er rechten hebben en ophouden de Joodse geschiedenis in Jeruzalem te ontkennen en zo mogelijk uit te wissen.
 
RP
-------------
 
Arabische propaganda Jeruzalem viert hoogtij
01-04-2010 11:32 | Mr. Richard Donk
 
 
APELDOORN – In de discussie over de uitbreiding van Oost-Jeruzalem viert de Arabische propaganda hoogtij. Bij gebrek aan argumenten wordt de Palestijnen voorgehouden dat Israël uit is op de vernietiging van islamitische heiligdommen.
 
Vorige maand was de Oude Stad van Jeruzalem regelmatig het toneel van heftige rellen tussen Israëlische ordetroepen en Palestijnse betogers. Meestal hadden die opstootjes plaats na het vrijdaggebed, als de moslims de zoveelste haatzaaiende preek over zich heen hadden gekregen.

„Verdedig de al-Aqsamoskee", kregen Palestijnse moskee­gangers de afgelopen weken te horen. Die oproep was niet aan dovemansoren gericht. Rellende Palestijnen gingen de confrontatie met de Israëlische oproer­politie aan, met tientallen gewonden als gevolg.

De geplande huizenbouw in de wijk Ramat Shlomo in Oost-Jeruzalem, waarover zowel de Palestijnen als de Verenigde Staten ernstig ontstemd zijn, heeft echter weinig te maken met vermeende plannen om islamitische heiligdommen in de Oude Stad van Jeruzalem te vernietigen.

Toch wordt juist dat argument keer op keer gebruikt om Palestijns verzet te mobiliseren. Ook in breder Arabisch verband klinkt de oproep tot verdediging van de islamitische heiligdommen in Jeruzalem steeds luider.

Woensdagavond nog verklaarde Hezbollahleider Hassan Nasrallah in een interview met het tv-station al-Manar dat Israël van plan is Jeruzalem in een exclusief Joodse stad te transformeren, waarin geen plaats is voor islamieten en christenen.

Israël zou tevens van plan zijn niet-Joodse heiligdommen te vernietigen, aldus Nasrallah. Hij noemde met name de islamitische al-Aqsamoskee en de christelijke Opstandingskerk. „Alleen verzet kan Jeruzalem nog redden." Wat Palestijns "verzet" voor organisaties als Hezbollah betekent, is inmiddels genoegzaam bekend.

De huidige Arabische propagandauitingen passen in een jarenlange poging om de banden tussen het Joodse volk en Jeruzalem ter discussie te stellen. Onlangs legde mediawaakhond Palestinian Media Watch (PMW) de vinger bij uitspraken van islamitische leiders en Palestijnse politici. „Jeruzalem wordt stelselmatig als islamitische stad gepresenteerd, zonder rekening te houden met de historische realiteit", aldus een PMW-rapport. „Er wordt wel gesproken over het belang van Jeruzalem voor christenen, maar voor het Jodendom is geen plaats."

Dat strookt met het islamitische dogma van de "waqf". Dat houdt in dat grondgebied dat ooit onder islamitische heerschappij is geweest, altijd onder moslimbestuur moet blijven. En als dat niet meer het geval is, moet het desbetreffende gebied met geweld worden heroverd.

Duidelijk is dit standpunt in het handvest van de radicale Hamasbeweging verwoord. In artikel 6 betuigt Hamas: „De Islamitische Verzetsbeweging is een specifiek Palestijnse beweging die haar trouw aan Allah verschuldigd is, haar levenswijze aan de islam ontleent en ernaar streeft het vaandel van Allah over iedere centimeter van Palestina te doen wapperen."

En in artikel 11 valt te lezen: „De Islamitische Verzetsbeweging gaat ervan uit dat Palestina een islamitische waqf is voor de toekomstige moslimgeneraties tot de dag des oordeels."

Dat soort opvattingen –waarop ook de Arabische propaganda is gebaseerd– maakt de discussie over de status en toekomst van Jeruzalem bij voorbaat vrijwel onmogelijk. De Amerikaanse roep om een bouwstop gaat aan dat element volledig voorbij.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten