woensdag 17 maart 2010

Hamas zette ziekenhuizen en moskeeën in tijdens Gaza Oorlog

 
Dit had tijdens de Gaza Oorlog de kop moeten zijn in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Israel had toen al overtuigende bewijzen zoals videobeelden die dit onderbouwen, maar die werden door de media genegeerd. Ook dit onderzoek zal wel niet in de grote kranten en andere media komen, want een onderzoek van Israel, dat kan natuurlijk niet deugen...
 
RP
------------
 
'Hamas zette ziekenhuizen en moskeeën in'
Geplaatst: 15 maart 2010 12:01, laatste wijziging: 15 maart 2010 13:27
van onze redactie buitenland

JERUZALEM – Bij de Gazaoorlog begin vorig jaar heeft Hamas op grote schaal ziekenhuizen, ambulances en moskeeën gebruikt om te vechten tegen het Israëlische leger. Palestijnse kinderen werden gebruikt als menselijk schild.

Die bevindingen van het Israëlische onderzoeksinstituut Malam, een onafhankelijke denktank van oud-veiligheidsofficieren, staan in een opmerkelijk contrast met de conclusies van VN-onderzoeker Richard Goldstone. Het rapport, dat maandag werd bekendgemaakt in de Jerusalem Post, is het eerste dat zich rechtstreeks tegen de VN-rapportage keert. Goldstone betichtte Israël en Hamas van schendingen van de mensenrechten in de drie weken durende oorlog in de Gazastrook.

Het vijfhonderd pagina's tellende rapport van Malam is gebaseerd op luchtfoto's van de Israëlische luchtmacht, getuigenissen van Israëlische militairen en gevangengenomen Palestijnen, en op informatie van de Israëlische veiligheidsdiensten. Malam heeft zich uitsluitend gebogen over de tactieken van Hamas.

Menselijk schild

Hamas heeft ten minste tien ziekenhuizen gebruikt als schild tegen de Israëlische troepen, staat in het rapport. De Hamasleiding zat in een bunker onder een kinderziekenhuis en gebruikten feitelijk Palestijnse kinderen als menselijk schild. Daarnaast had Hamas munitie- en wapendepots in ziekenhuizen gevestigd.

Bijna honderd moskeeën dienden op opslagplaats voor munitie en wapens. Sluipschutters van Hamas kozen vaak positie bij een moskee, in de wetenschap dat Israël geen burgerdoelwitten zou aanvallen. Het Malamrapport hekelt ,,het verhullende taalgebruik'' van Goldstone over het militaire gebruik van moskeeën – in strijd met het internationale recht - en zijn weigerachtigheid om Hamas hiervoor verantwoordelijk te stellen.

Anders dan het Goldstonerapport concludeert Malam dat de politie in Gaza wel degelijk samenwerkte met de militaire vleugel van Hamas, de Izzadin Kassambrigades.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten