woensdag 17 maart 2010

Grievende Israëlcartoon geen issue voor PKN


Dat moest er nog eens bijkomen, hoewel ik aanneem dat die cartoon al rond kerst is verstuurd.. Waarom komt Elsevier er dan nu mee? In ieder geval blijkt daaruit wederom dat de PKN steeds schaamtelozer kant kiest voor de Palestijnen. Volgend jaar heeft men wellicht een cartoon waarop Jezus als Palestijn staat afgebeeld, ter dood gebracht door Israelische soldaten. En als de Joodse gemeenschap daar vervolgens schande van spreekt, krijgt zij in opiniestukken het verwijt niet redelijk en zakelijk met kritiek op Israel om te gaan.
 
RP
----------------
 
'Grievende' Israëlcartoon 'geen issue' voor PKN
maandag 15 maart 2010 09:28

Een spotprent waarop te zien is dat Jozef en Maria op weg naar Bethlehem worden aangehouden en gefouilleerd door een Israëlische soldaat is 'grievend' voor Joden. Voor de verspreider ervan, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is het 'geen issue'.

PKN en Israël
Over de relatie van de PKN met Israël is de laatste tijd veel te doen geweest. De kerk stuurde onlangs een brief naar Israël waarin het de regering opriep de bouw van huizen op 'bezet' gebied te stoppen en oog te hebben voor 'het lot' van de Palestijnen. De brief kwam de kerk op veel kritiek te staan van Joodse organisaties, maar ook vanuit de kerk zelf.

Wim Kortenoeven van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt de verspreiding van de spotprent 'een onvriendelijke daad'. 'De prent is in Joodse kringen ingeslagen als een handgranaat in de goede verhoudingen.'

PKN
De prent van de Britse cartoonist Polyp was onderdeel van een e-mailnieuwsbrief van de kerkhulporganisatie Kerk in Actie, dat uitgaat van de PKN, het grootste kerkgenootschap van Nederland. 

Ondanks de felle kritiek is de cartoon voor de PKN 'geen issue', zo zegt woordvoerder Jan-Gers Heetderks maandag in dagblad Trouw. 'Dat betekent niet dat we het geen probleem vinden,' verduidelijkt Heetderks tegenover elsevier.nl. 'Pas als het bestuur het een issue vindt, gaan we er wat mee doen. Maar op dit moment is dat, bij mijn weten, nog niet het geval.'

De kerk benadrukt in een onlangs naar de Israëlische regering gestuurde brief zich 'onopgeefbaar verbonden' te voelen met Israël, maar dat het tevens oog heeft voor 'het lot' van het Palestijnse volk.

Anti-Israël
Critici menen echter dat de PKN, dat bekend staat om haar linksprogressieve koers, in toenemende mate anti-Israëlsentimenten propageert. Het kerkgenootschap verliest tussen de 60.000 en 70.000 leden per jaar.

Door Jeroen Langelaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten