maandag 18 januari 2010

Onderzoek: 'Voortduren van lijden vergroot antisemitisme'

 
Onderstaand onderzoek zou een aantal zaken kunnen verklaren, zoals het veelgehoorde verwijt aan de Joden dat zij teveel met de Holocaust bezig zijn en zich teveel als slachtoffers gedragen. Het zou ook kunnen verklaren waarom sommige mensen de onbedwingbare behoefte voelen om Israel met de nazi's te vergelijken, of de Gazastrook met het getto van Warschau. Dat komt wellicht voort uit hetzelfde schuldgevoel als dat het voortdurende lijden van de Joden oproept, en is een taktiek om dat kwijt te raken.
 
RP
-----------
 
Onderzoek: 'Voortduren van lijden vergroot antisemitisme'
dinsdag 12 januari 2010
 
Lezen dat Joden nog steeds lijden onder de gevolgen van de Holocaust versterkt gevoelens van antisemitisme. Dit concludeerden onderzoekers van de Universiteit van Bonn. Het was de eerste keer dat theorieën over dit fenomeen, dat wel 'secundair antisemitisme' wordt genoemd, werden getoetst. Schuldgevoel kan hierbij een rol spelen (denk aan de uitspraak 'De Duitsers zullen de Joden nooit het bestaan van Auschwitz vergeven'), of het idee dat in een rechtvaardige wereld het lijden de schuld moet zijn van de slachtoffers zelf ('Blaming the victims').

Onderzoek: het voortduren van Joods lijden versterkt antisemitisme

Duitse studenten zeiden dat zij meer antisemitisch waren geworden door het horen over het nog voortdurende lijden onder de Holocaust, concludeert een psychologisch onderzoek van de Universiteit van Bonn.

In dit onderzoek werd eerst getoetst hoe antisemitisch 62 eerstejaars studenten van de Universiteit (impliciet of openlijk) waren. Na drie maanden kwamen de studenten terug voor een formele toets.
Eerst lazen zij over de gruwelen die de nazi's begingen tegen de Joden in het kamp Auschwitz. De ene helft las een versie die besloot met de uitspraak dat deze tragedie "geen directe gevolgen had voor Joden van nu"; de anderen lazen een versie waarin stond: "Zelfs vandaag lijden er Joden door secundaire traumatisering". Vervolgens vulden de studenten dezelfde vragenlijst in die zij drie maanden eerder hadden ingevuld.

Bij het maken van de toets kregen de helft van de studenten elektroden aan hun ring- en middelvinger; er werd ze gezegd dat die verbonden waren met een leugendetector.

De studenten zonder deze elektroden zeiden dat het nog voortdurend lijden van Joden hun empathie vergrootte en hun antisemitische gevoelens verminderde.
Maar bij de studenten die waren verbonden met 'leugendetectors', vergrootte de tekst over het voortdurende lijden hun antisemitische gevoelens aanzienlijk, concludeert de studie.

De resultaten werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science. De onderzoekers, de psychologen Roland Imhoff en Rainer Banse van de Universiteit van Bonn, hebben verschillende theorieën geopperd om dit gedrag te verklaren.
Zo kan bijvoorbeeld een schuldgevoel een 'defensief antisemitisme'teweeg brengen. Mogelijk ook kan een geloof in een "rechtvaardige wereld" de gedachte doen ontstaan dat wreedheden de schuld moeten zijn van de slachtoffers zelf.

Imhoff en Banse concludeerden dat, hoewel het logisch zou lijken om het lijden van slachtoffers te benadrukken "om meevoelende reacties op te wekken en vooroordeel te verminderen", een dergelijke strategie "in veel situaties contraproductief kan werken".

Bron: UPI en Psychological Science (artikel alleen tegen betaling ter inzage)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten