donderdag 10 september 2009

Dries van Agt: fanatisme komt met de jaren

 
Met veel en overdreven gevoel voor dramatiek mocht Dries van Agt gisteravond zijn verhaal weer eens doen in Pauw en Witteman. Het CDA wil niet luisteren, hij was vroeger voor Israel maar nu heeft hij het Licht gezien en is hij van die dwaasheden genezen, hij komt altijd en overal op voor recht en daarom vond hij het ministerschap voor justitie ook zo'n prachtige baan, en hij wordt volkomen onterecht voor antisemiet uitgemaakt.
 
Volkomen onterecht beweerde Van Agt dat wie hem een antisemiet noemt impliciet zegt "deze man is niet onschuldig aan wat zich tijdens de Holocaust heeft afgespeeld." Wat een onzin! Als ik iemand een antisemiet noem is dat omdat hij Joden demoniseert of hen fundamentele rechten ontzegt, antisemitische stereotypen gebruikt, Israel met de nazi's vergelijkt (en daarmee impliciet ook de Holocaust bagatelliseert) etc. Een ieder die nog niet geboren was tijdens de Holocaust kan dus geen antisemiet zijn volgens Van Agt?? Ik heb een dergelijke absurde bewering eerder gehoord: "antisemitisme is iets van de oorlog, niet van deze tijd, en alle antisemitisme van nu is vanwege Israel en daarom niet antisemitisch". Uiteraard stelden P&W hierover geen kritische vraag, zoals ze ook dit keer weer erg zuinig waren met kritische vragen.
 
Van Agt verontschuldige zich ook nog eens uitvoerig voor het feit dat hij indertijd anders over de zaak dacht. En hij haalde nog even uit naar Alexander Pechtold, die het had gewaagd om te zeggen dat hij niet wou en kon kiezen tussen beide partijen, en het leed aan beide kanten even erg vond. 'Wat een schande! Hij moet onmiddelijk kiezen, en wel onvoorwaardelijk voor de Palestijnen! Niks geen nuance, niks geen grijs gebied, geen verantwoordelijkheid van beide volken, geen erkenning dat goed en fout niet altijd zo eenduidig zijn, nee: Israel is fout en de Palestijnen zijn goed!'
 
Men zegt weleens dat wijsheid met de jaren komt. Dit lijkt voor Dries van Agt in elk geval niet op te gaan.
 
RP
 
Zie ook op IMO Blog:
----------------------------------------------
 
Dries van Agt: CDA zet me weg als dwaas
Elsevier, donderdag 10 september 2009 00:24

Oud-premier Dries van Agt voelt zich op allerlei fronten tegengewerkt door zijn eigen partij, het CDA. Zowel in het conflict tussen Israël en de Palestijnen als in de kwestie van het diplomatieke paspoort voor oud-premiers ziet Van Agt een aversie van de partij tegen hem.

Van Agt boos op Pechtold
En passant uitte Van Agt ook nog stevige kritiek op fractieleider Alexander Pechtold van D66. Die gaf laatst in het tv-programma Zomergasten aan niet te kunnen en willen kiezen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

'Pechtold heeft daar ernstig gefaald! Hij had toen een keuze moeten maken.'

Oud-premier Van Agt uitte zijn ongenoegen vanavond in het tv-programma Pauw & Witteman.

'Katholieke politici'
De CDA'er staat bekend om de grote draai die hij in het Midden-Oosten-conflict heeft gemaakt. Als voornaam politicus was hij pro-Israël, maar toen zijn politieke loopbaan voorbij was, werd hij actief pro-Palestijns. Dat heeft er volgens Van Agt toe geleid dat de machthebbers van het CDA, volgens Van Agt allemaal pro-Israël, niet meer naar hem luisteren.

Zo noemt Kamerlid Ger Koopmans (CDA) het 'verrassend dat bepaalde katholieke politici naarmate ze dichterbij de hemelpoort komen steeds linksere taal gaan uitslaan'.

Presentator Jeroen Pauw tegen Van Agt: 'Ze zetten u een beetje als een dwaas weg?' Van Agt: 'Ja, daar lijkt het wel op.'

Pesterij
Dan is er nog de kwestie rond het diplomatieke paspoort. Minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) heeft onlangs besloten dat onder anderen alle oud-premiers hun diplomatieke paspoort (waarmee ze vrij naar het buitenland kunnen reizen) moeten inleveren. Dat komt neer op vier nog levende oud-premiers: Ruud Lubbers, Wim Kok, Piet de Jong en Van Agt.

De eerste twee zijn echter benoemd tot minister van Staat, waardoor ze het paspoort behouden. 'Piet de Jong is al erg oud en reist niet meer zoveel. De enige die ze ermee hebben ben ik, de activist!'  klaagt Van Agt. Op de vraag van Pauw of dit een pesterij van Verhagen is, antwoordt Van Agt: 'Ik durf dat bijna niet te ontkennen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten