zaterdag 12 januari 2008

Voorzichtig optimisme over vrede Midden-Oosten

Buiten George W. Bush en mij is ook Tony Blair voorzichtig optimistisch over de kansen van een vredesakkoord in 2008, dus we zijn al met zijn drieën.
Maar ik vraag me af of Blair het echt meende, of dat het een politiek correct cq. sociaal wenselijk antwoord was....
 
 
Wouter
_________________________

"Voorzichtig optimisme" na bezoek Bush
 
NOS Journaal website, 11-01-08
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2008/1/11/110108_bush_mo.html

 
President Bush roept Israël op een einde te maken aan de bezetting van Palestijns land. Hij deed zijn oproep op de laatste dag van zijn bezoek aan Israël.

Door bezet gebied af te staan moet er ruimte komen voor een levensvatbare Palestijnse staat, zei de Amerikaanse president. Hij gaat er vanuit dat het mogelijk is om vóór het einde van zijn ambtstermijn in 2009 een vredesakkoord is tussen Israël en de Palestijnen.

Bush kon - noodgedwongen - zelf ervaren hoe frustrerend de Israëlische wegversperringen zijn voor de Palestijnen. Door mist kon hij niet met een helikopter van Jeruzalem naar Ramallah.

Controleposten
"De controleposten creëren een gevoel van veiligheid voor de Israëliërs, maar ze zijn een bron van frustratie voor de Palestijnen", aldus Bush.

Bush wil verder dat er een financiële compensatieregeling voor Palestijnse vluchtelingen moet komen. Hij zei dit in Jeruzalem na twee dagen van gesprekken met Israëlische en Palestijnse leiders.

Voorzichtig optimistisch
De Britse bemiddelaar Tony Blair was ook in het Midden-Oosten. Hij toonde zich na het bezoek van de Amerikaanse president "voorzichtig optimistisch" over een vredesakkoord in 2009.

Blair zei wel dat het voor de beide partijen niet gemakkelijk zal worden om compromissen te sluiten. Blair: "Ik denk dat mensen verrast zullen zijn dit jaar."

Aan het eind van zijn bezoek aan Israël en de Westelijke Jordaanoeveer bezocht Bush het Holocaust Monument Yad Vashem in Jeruzalem. Israël herdenkt in Yad Vashem de slachtoffers van de jodenvervolging door de nazi's.

Bush legde er een krans. Hij herinnerde eraan dat het kwaad moet worden uitgeroeid. Bush was vandaag ook bij het Meer van Galilea, waar Jezus veel zou hebben gepredikt.

Inmiddels is Bush in Koeweit. Daar gaat onder meer over Iran praten.

Zestig jaar
Bij zijn vertrek uit Israël zei Bush dat hij in mei terugkomt om de vaart in het vredesproces te houden en om viering van de zestigste verjaardag van de staat Israël bij te wonen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten