donderdag 10 januari 2008

Anne Frank musical in Madrid

Binnenkort gaat in Spanje een nieuwe musical over Anne Frank in premiere, na eerdere toneel- (al in 1955) en filmversies, een Russische opera uit 1970 (die destijds onder het Sovjetregime niet mocht worden opgevoerd) en een Vlaamse musical uit 1994.
De Anne Frank Stichting heeft haar goedkeuring gegeven aan de nieuwe musical. Het zal dan ook wel in gepaste stijl worden uitgevoerd, en wellicht een jong publiek betrekken bij het droevige lot van de Europese Joden in de Tweede Wereldoorlog. Toch geven zulke bewerkingen een dubbel gevoel...
 
 
Voor producent Alvero was het belangrijk dat de Anne Frank Stichting meewerkte. De stichting werd van meet af aan bij het project betrokken. „De musical is met maximaal respect voor het dagboek opgezet", oordeelt Juan Parra, al meer dan tien jaar de vertegenwoordiger van de Anne Frank Stichting voor Spanje en Latijns-Amerika. De stichting staat geenszins afwijzend tegenover nieuwe theaterwerken gebaseerd op het dagboek. In het musicalminnende Spanje is volgens Parra voor een goede vorm gekozen om een breed publiek onder de jeugd te bereiken. Het dagboek zelf was onder dictator Franco weliswaar niet verboden, maar werd door veel Spanjaarden toch gezien als een 'verzetsboek' tegen de dictatuur. Parra: „Anne Frank is in Spanje een bekende naam, maar door onze geschiedenis bestaat er minder gevoel dan in de rest van Europa voor wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Ook omdat er nauwelijks een joodse gemeenschap bestaat." *
 
[* Joden werden eeuwenlang niet toegelaten in Spanje.]
 
 
Wouter
_______________________________________

Last update - 20:50 09/01/2008

Coming soon to a Spanish theater: Anne Frank the musical 
By Haaretz Staff 
http://www.haaretz.com/hasen/spages/943301.html


Millions read about Anne Frank's life while she was hiding with her family from the Nazis in an attic in Amsterdam. Soon, theater lovers in Spain will be able to see the Jewish teen on Madrid's stages: The Diary of Anne Frank has been made into a tragic musical, and will open at Madrid's Calderon Theatre in February, according to the BBC's Web site.

The show's director, Rafael Alvero, said that initial reactions to the musical were mixed.

"There were doubts that a musical could be made from a story such as this," he said. "It's understandable that the show is very emotional. What we want to do will be reached through the music- and that is to understand the story better."

Last week, members of the cast, including the 13-year-old leading girl, visited the Anne Frank Museum and toured around the tiny attic apartment in Amsterdam.

The cast members also sang numbers from the musical to museum staff.
_______________________________________

Anne Frank-musical in Madrid
http://www.musicalsite.be/news.php?id=2407

buitenland: dinsdag 8 januari 2008
Op 13 februari gaat in Madrid een musical over het leven van Anne Frank in première. De 22-koppige cast zal worden aangevoerd door een 13-jarig meisje dat de hoofdrol vertolkt. Het project werd aanvankelijk met gemengde gevoelens onthaald, maar krijgt nu ook de steun van het Anne Frank Huis.
 
Vorige week brachten de castleden een bezoek aan het museum in Amsterdam en zongen er enkele nummers uit de musical. Volgens regisseur Rafael Alvero is het stuk op emotioneel vlak vergelijkbaar met een tragische opera.
 
In 1994 maakte het Koninklijk Ballet van Vlaanderen al de musical Je Anne over het leven van Anne Frank, in een regie van Frank Van Laecke.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten