zondag 24 oktober 2010

Joden mogen zich niet meer uitverkoren volk noemen volgens bisschoppen uit Midden-Oosten

Vreugde bij orthodoxe Joden na de beslissing van een rechtbank om ouders vrij te laten van kinderen die niet naar een school in een joodse nederzetting op de West Bank wilden gaan. Foto van juni 2010. © epa
 
 
Sinds wanneer bepalen christenen hoe Joden zich mogen noemen? Volgens mij ziet iedere religie zichzelf als uitverkoren, als speciaal, als de enige ware gemeenschap van gelovigen in een wereld van zondaars en heidenen. Christenen zou wat dat betreft wel wat meer bescheidenheid passen. Het is overigens een fabel dat de meeste Joden zichzelf als uitverkoren zien en zich daarmee boven anderen stellen. Wel gelden voor religieuze Joden een aantal wetten (ik ben vergeten hoeveel, maar het waren er erg veel) die niet voor anderen zouden gelden, men meent dus dat God hen meer te dragen geeft dan niet-Joden hoewel men het zelf meestal niet als last omschrijft. Maar ook dat geldt slechts voor een deel van de Joden, ik denk een minderheid.
 
Het is verder opvallend dat tijdens een synode van bisschoppen uit het Midden-Oosten, dat toch duidelijk wordt gedomineerd door moslims, zoveel aandacht naar de Joden gaat. Waarom was er bijvoorbeeld geen aandacht voor de moeilijke positie van christenen in de Palestijnse gebieden en werd daar een stevige uitspraak over gedaan?
 
De bisschoppen riepen in Vaticaanstad ook op een eind te maken aan de omstreden bouw van Joodse huizen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Veel religieuze joden zien de door Israël bezette Westbank, land dat zij steevast 'Judea en Samaria' noemen, als door 'God aan hen beloofd'.
 
Hoeveel religieuze Joden dat zo zien is de vraag. Het merendeel van de Joden in Israel staat niet achter de nederzettingen om religieuze redenen, en is in principe bereid de bezette gebieden op te geven mits er voldoende veiligheidsgaranties zijn en men wat meer vertrouwen heeft in het Palestijnse leiderschap.
 
Ik weet niet wat de status van deze synode is en hoe belangrijk de gedane uitspraken zijn, maar de kerk doet zo niet erg haar best een evenwichtig standpunt over het Midden-Oosten uit te dragen en zich met de Joden, die zij eeuwenlang heeft verketterd en vervolgd, te verzoenen.
 
RP
-------------
 

'Joden mogen zich niet langer betitelen als het uitverkoren volk'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/1037931/2010/10/24/Joden-mogen-zich-niet-langer-betitelen-als-het-uitverkoren-volk.dhtml
Van onze verslaggever Rolf Bos − 24/10/10, 21:42

JERUZALEM - De kogel is door de kerk. 'De Joden' mogen zichzelf niet langer 'het uitverkoren volk' noemen. Dat heeft een synode van bisschoppen uit het Midden-Oosten zaterdag bepaald. Ook moeten Joden volgens de slotverklaring van de synode afzien van 'bijbelse rechten' op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

De bisschoppen riepen in Vaticaanstad ook op een eind te maken aan de omstreden bouw van Joodse huizen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Veel religieuze joden zien de door Israël bezette Westbank, land dat zij steevast 'Judea en Samaria' noemen, als door 'God aan hen beloofd'.
 
Dat klopt niet, menen bisschoppen uit de regio. In de woorden van aartsbisschop Bustros van de Grieks-melkitisch-katholieke kerk klinkt dat zo: 'Israël mag niet langer het concept gebruiken van een beloofd land of een uitverkoren volk, om het bouwen van nieuwe nederzettingen te legitimeren.'
 
Nog een saillante uitspraak van Bustros: 'Wij christenen kunnen niet langer spreken van het beloofde land voor het Joodse volk. Er ís niet langer een uitverkoren volk. Alle mannen en vrouwen uit alle landen van de wereld zijn het uitverkoren volk geworden.'
 
Benarde omstandigheden
De bisschoppen bespraken in Rome vooral de benarde omstandigheden waaronder christenen in het overwegend islamitische het Midden-Oosten moeten leven. Buiten Egypte, waar tussen de 6 en 11 miljoen koptische christenen wonen, leven er in de Arabische wereld zo'n 3,5 miljoen christenen. In sommige landen (Libanon, Israël) kunnen christenen vrij openlijk voor hun geloof uitkomen, in andere landen (Saoedië-Arabië) is dat zo goed als onmogelijk.
 
De bisschoppen zien een 'christelijke diaspora': christenen trekken weg, richting Europa of Amerika.
 
Veroordeeld
In de slotverklaring van de synode riepen de kerkleiders hun kuddes op have en goed niet te verkopen, en te blijven. 'Dat is vitaal voor hen die willen blijven, maar ook voor hen die op een dag willen terugkeren.' Ook werden terrorisme, antisemitisme en discriminatie tegen christenen veroordeeld.
 
En - curieus misschien voor christelijke kerkvaders uit een zwaar islamitische regio - ook de 'islamofobie', de 'overtrokken angst voor de islam', werd veroordeeld.
 
 

1 opmerking:

  1. Gelukkig zijn de meeste Israeli's seculier en hebben dus geen 'erkenning' van christenen nodig.

    De aanspraken op het land komen ook niet uit religie maar op ruim 3.000 jaar verbondenheid en aanwezigheid.

    Uitgaande van het zelfbeschikkingsrecht voor het Joodse volk was het volkomen logisch, zoals ook Winston Churchill destijds schreef:
    "Het is overduidelijk terecht dat de verspreide Joden een eigen thuis krijgen, en waar anders dan in Palestina waar zij al 3.000 sterk aan verbonden zijn? Het is goed voor de wereld, goed voor de Joden, en het is ook goed voor de Arabieren; zij kunnen delen in de voordelen en de vooruitgang door het zionisme."

    BeantwoordenVerwijderen