woensdag 9 juni 2010

Synagoge Weesp schrapt viering sabbat na dreiging

 
Blijkbaar kon de politie na de dreiging niet een zodanige beveiliging bieden dat de viering gewoon door kon gaan? Inlichten is één ding, maar de politie heeft toch ook tot taak de veiligheid van de burgers te garanderen? Het is natuurlijk beschamend dat Joden niet gewoon vrij hun godsdienst kunnen beoefenen in Nederland. Zelfs de standaardbeveiliging zou nu niet hebben voldaan. Steeds vaker zijn synagoges en andere Joodse objecten zwaar beveiligd en staan er hekken voor. Het is een naar gezicht, maar het is beter dan dat ze geen diensten meer kunnen houden. Ondertussen moet Nederland eens serieus werk maken van de aanpak van antisemitisme, en daarbij kan het verband met de anti-Israel hetze niet worden genegeerd.
 
RP
-------------
 

Synagoge schrapt viering sabbat na dreiging

Gepubliceerd: 9 juni 2010 13:24 | Gewijzigd: 9 juni 2010 13:25
NRC Handelsblad / Door onze redacteur Karel Berkhout

Amsterdam, 9 juni. De sabbatviering in de synagoge van Weesp is afgelopen zaterdag afgelast na een 'dreigende melding'. De dreiging houdt hoogstwaarschijnlijk verband met de Israëlische aanval op een Gaza-konvooi, waarbij negen doden vielen.

„We kregen een waarschuwing van de politie over een dreiging", vertelt Nicky Cohen, voorzitter van de joodse gemeente in Weesp: „De synagoge heeft op sabbat standaard beveiliging, maar in dit geval zou die mogelijk niet toereikend zijn geweest."

Het politiekorps Gooi en Vechtstreek wil niets zeggen over de aard van de dreiging. „Er is bij ons telefonisch een anonieme melding binnengekomen met een dreiging. Die was zodanig dat we besloten de synagoge in te lichten", zegt een woordvoerder. „We hebben geen advies gegeven de viering niet door te laten gaan; dat besluit heeft de synagoge zelf genomen."

Sinds de Israëlische aanval eind mei is het aantal antisemitische meldingen duidelijk toegenomen, signaleert het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). „Het gaat vooral om mails waarin bijvoorbeeld staat dat Hitler is vergeten zijn karwei af te maken", vertelt Elise Friedmann van het CIDI. In Amersfoort is onlangs een synagoge beklad met rode verf.

De 170 jaar oude synagoge in Weesp is pas in 1997 weer in gebruik genomen, nadat er jaren lang een garage en later een arbeidsbureau in waren gevestigd. De synagoge in het centrum van Weesp wordt beheerd door de Masorti-gemeenschap, een stroming die volgens Cohen „het midden houdt tussen het orthodoxe en het liberale jodendom". De synagoge biedt niet alleen onderdak aan sabbatvieringen, maar ook aan tentoonstellingen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten