zaterdag 23 januari 2010

Links, rechts en Israel

 
Waarom wordt een pro-Israel standpunt met rechts geassocieerd en pro-Palestijnse sympathieën met links? Waarom zijn de linkse politieke partijen bijna allemaal zeer kritisch naar Israel toe, en mild en begripvol wat betreft het 'gewapende verzet' van de Palestijnen? Lees hier meer over op mijn IMO blog, Israel en Midden-Oosten.
 
RP
-------------

Links, rechts en Israel (1)

Onlangs kreeg ik meermaals een mailing van mensen die niet alleen Israël een warm hart toedragen, maar ook graag hun mening ventileren over 'Climategate', en de afgelopen koudeperiode graag als bewijs aanhalen dat al dat klimaatgedoe schromelijk overdreven is en wordt ingegeven door een machtige klimaatlobby. Ook op pro-Israël websites zoals De Dagelijkse Standaard en Het Vrije Volk wordt geregeld gescholden op de klimaatmaffia, de linkse kerk, de linkse publieke omroep en ander links ongerief dat onze maatschappij probeert te veranderen in een socialistische nachtmerrie. Het feit dat de publieke omroep zo eenzijdig is wat betreft het Israëlisch-Palestijns conflict wordt als zoveelste bewijs aangehaald dat we door links worden bedonderd. Alsof het op de commerciële omroepen zoveel beter is, en alsof de Telegraaf en het AD zo'n effectief tegenwicht bieden tegen de gekleurde berichtgeving van het 'linkse' NRC Handelsblad en de Volkskrant. Conny Mus is niet veel objectiever dan Sander van Hoorn, en de andere commerciële omroepen besparen zich het geld voor een correspondent in Israël, want daar is toch geen belangstelling voor. Veel mensen op dat soort websites lijden aan hetzelfde syndroom dat je ook bij (radikaal) links wel ziet: daar ligt alles aan het grootkapitaal of het MIC (Militair Industrieel Complex). Als de treinen niet rijden vanwege een beetje sneeuw ligt dat aan de verzelfstandiging van de NS, niet aan het feit dat de wissels niet goed werden onderhouden, en als banken omvallen dan ligt dat aan de exorbitante bonussen, niet aan een gebrek aan toezicht. Bij rechts staat iedere staatsbemoeienis daarentegen gelijk aan een poging het socialisme in te voeren, en alles wat mis gaat ligt aan de overheid.
Lees verder...

Links, rechts en Israel (2)

Zie ook deel 1

Waarom heeft links nu alleen oog voor de 'rechtse waarden' van Israël en wat ziet het in de Palestijnen? Israël zelf is rechtser geworden, de kibboetsen zijn bijna allemaal geprivatiseerd, het idealisme van de begintijd is eraf en de bezetting van de Westoever heeft een beweging van religieus geïnspireerd nationalisme op gang gebracht. Deze beweging was ook voor die tijd al aanwezig maar vormde toen een duidelijke minderheid binnen het zionisme. In de overwinning van de Zesdaagse Oorlog (waarin zij duidelijk de Goddelijke hand zag) zag zij haar gelijk bevestigd en heeft daardoor in kracht en invloed enorm gewonnen. Ook de weigering van de Arabische staten om vrede te sluiten na de Zesdaagse Oorlog heeft haar in de kaart gespeeld.
Lees verder...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten