woensdag 7 januari 2015

Speelt Abbas met vuur bij aanvraag lidmaatschap ICC?

 

Bron: Israël in de media

Shurat Hadin al actief met aanklachten bij ICC tegen Fatah- en Hamasleden.

De NGO Shurat Hadin is erg actief op het gebied van juridische procedures tegen Fatah- en Hamasterroristen. Zo klaagde deze NGO de PA en de PLO al aan in New York voor terroristische aanslagen tijdens de Tweede Intifada. Dat proces zal deze maand vervolgd worden. PA en PLO gedagvaard in New York voor terroristische aanslagen.  

Nu heeft de NGO naast de aanklachten tegen Khaled Mashaal (in september bij ICC ingediend) en Mahmoud Abbas (in november ingediend) drie nieuwe aanklachten ingediend. De aanklachten zijn gericht tegen Jibril Rajoub die ze als Fatahleider tijdens raketbeschietingen vanuit Gaza op Israelische burgers verantwoordelijk stellen. Als tweede wordt aangeklaagd Majid Farai die hoofd van de Inlichtingendienst was in de eenheidsregering van Hamdallh tijdens de Gaza-oorlog en die martelingen uitvoerde op Palestijnse burgers en mensenrechtenschendingen beging en voor moord en terrorisme. De derde aangeklaagde is Rami Hamdallah zelf als regeringsleider, die ook voor marteling en moord en terrorisme wordt aangeklaagd.

Het interessante is dat Shurat Hadin het volgende zegt: Het Palestijnse leiderschap kan vanaf 2002 worden aangeklaagd. Zij zijn allen Jordaans staatsburger en Jordanie werd in 2002 lid van het ICC. Alle burgers van de lidstaat kunnen worden aangeklaagd. Dit terwijl Israel pas kan worden aangeklaagd door Palestina nadat de PLO van het Statuut van Rome lid is geworden, terwijl de aanvraag pas vorige week is ingediend en dat het op dit moment dan om “toekomstige” misdaden van Israel gaat.

Dat Fatah dacht ongestoord zijn gang te kunnen gaan is een misvatting. Op de Facebook pagina van Fatah (en ook in andere sociale media) schepte het op dat ook zij en niet alleen Hamas of andere fracties verantwoordelijk was voor het lanceren van raketten op Israel deze zomer en dat Fatah zo dus zelf aangaf op burgers met dodelijke wapens te schieten. Dat is een duidelijke oorlogsmisdaad onder internationaal recht. De eenheidsregering van de PA bestaat uit zowel Fatah als Hamas en is dus in zijn geheel aansprakelijk. Het leiderschap dient verantwoording af te leggen. En in tegenstelling tot wat Abbas denkt, kunnen de Fatah-, Hamas- en PLOleden meteen nu al worden vervolgd terwijl Abbas met zijn aanklachten nog zal moeten wachten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189528#.VKqR2F50z4Y Voor alle duidelijkheid: Shurat Hadin heeft de laatste drie aanklachten gedaan nadat Abbas de stap naar het ICC gezet had.

 

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten