woensdag 7 januari 2015

Aanslag op vrijheid van meningsuiting in Parijs

 

Zeker 12 doden en 10 gewonden in Parijs bij een satirisch tijdschrift dat er niet voor terugdeinst om in cartoons de spot te drijven met de profeet Mohammed, maar eigenlijk meer met het intolerante en gewelddadige deel van zijn achterban. Deze fanaten zijn waarschijnlijk niet eens kwaad dat Mohammed als agressief wordt afgebeeld in bijv. onderstaande cartoon van de Deen Westergaard, immers dat blijkt te zijn hoe zij hem zelf zien en zijn voorbeeld volgen. Ze kunnen er gewoon niet tegen dat anderen hun profeet überhaupt afbeelden (en naar hun opvatting bespotten).

 

Mohammed wordt in de islam echter niet als heilige gezien, en er zijn ook geen specifieke verboden om hem af te beelden. Zoals ook in de Bijbel zijn er wel teksten in de islamitische traditie die het maken van afbeeldingen in het algemeen verbieden. Dat lijkt echter vooral bedoeld te zijn om het aanbidden van gouden kalveren en andere (af)godenbeelden te voorkomen.

 

Onderstaande afbeelding is hier geplaatst ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting, met excuses aan wie het mogelijk als kwetsend zou kunnen ervaren.

 

Wouter

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten