donderdag 13 november 2014

Ophitsing? Abbas beschuldigt Israel van "religieuze oorlog"

 

Abbas gaat maar door met zijn boude beweringen en idiote aantijgingen. Daarmee gooit hij, en niet Israel, olie op het vuur. Israel heeft duidelijk gezegd niks aan de status quo te zullen veranderen. Volgens de indertijd gemaakte afspraken mochten Joden de Tempelberg bezoeken maar er niet bidden. De regels waren indertijd zelfs soepeler dan nu (bijvoorbeeld ook bezoek op sabbath). Dat Abbas nu beweert dat Joden helemaal niet op de berg zouden mogen komen (en Palestijnen oproept om dit met alle middelen te voorkomen zoals hij een paar weken geleden deed) laat een gevaarlijke verharding zien van zijn kant.

 

RP

-------------

Ophitsing? Abbas beschuldigt Israel van “religieuze oorlog”

http://www.cidi.nl/ophitsing-abbas-beschuldigt-israel-van-religieuze-oorlog/

IN ISRAEL / DOOR ELISE FRIEDMANN / OP 12/11/2014 OM 13:06

 

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Israel ervan beschuldigd een “religieuze oorlog” te ontketenen door Joods-religieuze activisten toe te staan de Tempelberg te bezoeken. Abbas zei dit dinsdag bij de tiende herdenking van de dood van Yasser Arafat.
Volgens de overeenkomst tussen Israel en Jordanië, dat de islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem beheert, is het Joden sinds 1994 echter net als elk ander toegestaan de Tempelberg op bepaalde tijden te bezoeken – net als elke andere toerist. Alleen bidden op de Tempelberg is verboden. Dat Abbas hierin een provocatie ziet, vinden de door hem genoemde activisten discriminatie.

Al Aqsageruchten en pogroms

De opmerkingen van Abbas, zeker tijdens de herdenking van de dood van Arafat, zijn des te gevoeliger omdat van ver vóór de oprichting van de staat Israel tot nu toe elke intifada en elk pogrom vooraf zijn gegaan door Arabische geruchten dat “de Joden” het voorzien zouden hebben op de Tempelberg. 
Zo volgde het bloedbad dat Arabische inwoners van Hebron op 23 en 24 augustus 1929 aanrichtten onder hun Joodse buren op een conflict over toegang tot de Klaagmuur. Hierbij werden 67 Joden vermoord en raakten er ruim 50 gewond. De overlevenden werden gedwongen Hebron te verlaten, hun bezittingen werden in beslag genomen. 
De aanloop hiertoe: de onder Joden beruchte moefti van Jeruzalem Amin al-Hoesseini liet in 1928 bouwwerken uitvoeren voor en op de Klaagmuur. Na Joodse protesten hiertegen kwam het op kleine schaal tot gevechten en werden er geruchten verspreid dat er op grote schaal Arabieren werden vermoord. In augustus kwam het tot pogroms in Hebron en andere plaatsen, zoals Safed. Daar werden ongeveer 20 Joden vermoord en 80 gewond.
Abbas heeft eerder gezegd dat hij Joden de toegang tot de Tempelberg wilde ontzeggen. Dinsdag zei hij: “Wij vragen Israel kolonisten en extremisten verre te houden van de al-Aqsa moskee en onze heilige plaatsen. Houd hen weg bij ons, en wij zullen wegblijven van hen.”

Spanningen

De opmerkingen van Abbas komen in een tijd van grote spanningen juist in Jeruzalem, waar de laatste maand een groot aantal rellen en ‘lone wolf’-terreuraanslagen plaatsvonden. Van Israelische en joods-religieuze zijde werden er veel uitspraken opgetekend om extremisme in eigen kring terug te dringen. Zo herinnerden verschillende rabbijnen aan het religieus verbod op het betreden van de Tempelberg, omdat men per ongeluk de plaats van het ‘Heilige der Heiligen’ zou kunnen betreden. Tot voor kort bleven Arabische rellen beperkt tot Jeruzalem, maar ook daarbuiten zijn er de laatste dagen incidenten.

Religieuze brandbommen

Woensdag werd bekend dat op om 3 uur in de ochtend een moskee in het dorp Al Mughayir bij Ramalla, op de Westoever, is afgebrand. De brand was aangestoken en de schade was groot. Volgens de burgemeester van het dorp ‘zouden alleen kolonisten zoiets doen’. Er zijn vaker ongeregeldheden geweest tussen bewoners van dit dorp en een nabijgelegen nederzetting. De Israelische justitie en de Shin Beith stellen een uitgebreid onderzoek in. Het onderzoek wordt bemoeilijkt door rellen die in het dorp zijn uitgebroken.    
Kort na het incident met de moskee werd er een molotovcocktail gegooid naar de oude synagoge van Shfaram in Noord Israel. Er brak brand uit, maar de schade bleef beperkt. De plaatselijke politie daar onderzoekt ook een ander incident dicht in de buurt: in de Arabische plaats I’billin is een stungranaat naar een benzinestation gegooid.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten