woensdag 8 januari 2014

Voetbaldiscriminatie: (nog?) geen echte actie van FIFA en KNVB

 

Volgens een woordvoerder van de VAE/de ambassade was er geen visum aangevraagd, en Esther Bal van Vitesse sprak vergoelijkend van miscommunicatie en zei dat men de zaak na het trainingskamp verder uit zou zoeken. Maar het is natuurlijk hartstikke duidelijk dat men Mori geen visum gaf vanwege zijn Israelische paspoort, zoals vaker gebeurt met Israelische sporters in de Arabische wereld. En zoals ook vaker is gebleken helpt druk op de zaak, en de smoes van het visum (Vitesse zei dat men uiteraard voor alle spelers een visum had aangevraagd en had nog kontakt gehad met buitenlandse zaken over de precieze procedure) kan een teken zijn dat men aan het bewegen is.

 

De FIFA is helaas nogal laks hierin, in tegenstelling tot de internationale zwembond en tennisbond, die wel optraden in vergelijkbare gevallen.

 

Het feit dat de Arabische wereld zo vaak wegkomt met deze boycots en het getraineer (wegpoetsen Israelische vlaggen, nationaliteit niet achter de naam zetten etc.), is ontoelaatbaar. Het voedt ook het wantrouwen en het vijanddenken en daarmee het Israelisch-Arabische conflict. Daarnaast worden individuele sporters ongewild onderdeel van het conflict en gestraft voor hun nationaliteit. Het verziekt de sfeer van broederschap en druist in tegen de geest van sportiviteit. Hier kan alleen een einde aan komen als andere landen duidelijk maken dat dit niet wordt geaccepteerd. Wanneer juist het optreden hiertegen als een vorm van 'politiek bedrijven' wordt gezien zoals Vitesse eerder suggereerde, worden de zaken omgedraaid en krijgen de Arabische staten hun zin. Het beeld dat Israel geen gewoon land is en het niet vanzelfsprekend is dat Israeli's dezelfde behandeling krijgen als anderen, wordt zo bevestigd en bekrachtigd.

 

Het is in feite een vorm van boycot, zoals die vanuit anti-Israel organisaties wordt gevoerd en gepromoot. In 2005 deden meer dan 70 Palestijnse organisaties een oproep tot een internationale boycot met als voorbeeld Zuid-Afrika. Ook die wordt gevoerd vanuit de visie dat niet zozeer bepaald Israelisch beleid niet deugt, maar Israel een illegale staat is die niet mag bestaan, en wiens inwoners per definitie ook schuldig zijn. Kopstukken van de internationale boycot-Israel beweging hebben toegegeven dat ze tegen Israel en een tweestatenoplossing zijn.

 

Wanneer de internationale gemeenschap de vrede wil bevorderen moet het niet alleen de nederzettingen bekritiseren maar in dit soort gevallen daadkrachtig optreden. 

 

RP

 

Zie ook: Onduidelijkheid rond achterlaten Vitessespeler

------------------------------- 

 

Voetbaldiscriminatie: (nog?) geen echte actie van FIFA en KNVB

http://www.cidi.nl/voetbaldiscriminatie-nog-geen-echte-actie-van-fifa-en-knvb/

IN NEDERLAND / DOOR ELISE FRIEDMANN / OP 07/01/2014 OM 15:10 / TAGS: ISRAEL, VOETBAL, VOOROORDELEN

 

'Elke voetballer overal moet kunnen spelen zonder welke vorm van discriminatie dan ook', zo reageert FIFA in een verklaring op het uitsluiten van de Israelische Vitesseverdediger Dan Mori van een trainingskamp in Abu Dhabi. Vitesse kreeg veel kritiek omdat het zomaar accepteerde dat Mori niet werd toegelaten. Andere Israelische sporters kregen, vaak onder druk van internationale sportbonden, wél een visum. Gisteravond meldde Vitesse de zaak bij FIFA, maar die kondigt vooralsnog geen sancties aan. Uit een reactie van de KNVB lijkt het dat het ministerie van Buitenlandse Zaken afzijdigheid adviseerde.

FIFA zegt in een verklaring: "FIFA moedigt alle leden aan er zorg voor te dragen dat er intensief naar oplossingen wordt gezocht waardoor alle voetballers toegang krijgen tot elke sportactiviteit zonder enige vorm van discriminatie voor welke reden ook.  Bij alle FIFA-toernooien moet in de organisatie-overeenkomst die toegankelijkheid worden gegarandeerd. Voor andere evenementen kunnen wij alleen een beroep blijven doen op de voetbalgemeenschap." Dit meldde de NOS dinsdagmiddag. Het blijft dus bij 'een beroep' en 'aanmoedigen': van sancties wanneer dit niet gebeurt, rept de FIFA in tegenstelling tot andere sportbonden niet.
 
Ook de KNVB, die aanvankelijk geen uitspraak wilde doen over de kwestie 'om politiek en sport niet te mengen', gaf vanmorgen een weinig zeggende reactie. De KNVB kreeg de avond daarvoor fikse kritiek in het TV-programma Knevel en Van den Brink van Frits Barend en minister Dijsselbloem. Bekijk hier de reacties van Dijsselbloem en van Frits Barenden klik op de cartoon hierboven voor de reactie van politiek tekenaar Arend van Dam.

De KNVB schrijft nu (cursivering van ons): "De KNVB vindt het vanzelfsprekend kwalijk dat Dan Mori op basis van zijn nationaliteit de toegang tot de Verenigde Arabische Emiraten is ontzegd. Voetbal verbindt juist mensen uit verschillende landen, culturen en religies. De KNVB heeft derhalve gisteren zijn contactpersoon bij Buitenlandse Zaken gekoppeld aan Vitesse, waarbij het advies vanuit het ministerie was om sport en politiek gescheiden te houden. Vitesse heeft aan de KNVB aangegeven dat zij zo lang zij in het land verblijven, niet teveel ophef over de zaak willen maken. De bond heeft daar begrip voor en heeft derhalve besloten na terugkeer van Vitesse te vragen wat er precies is gebeurd en te overleggen over de te nemen vervolgstappen. Een gezamenlijk schrijven aan FIFA en/of de bond van de Verenigde Arabische Emiraten, om duidelijk te maken dat wij vinden dat het voetbal dit niet mag accepteren, ligt dan in de lijn der verwachting."
(Of KNVB en Vitesse wellicht vreesden voor respresailles, meldt de verklaring niet.)

Wel visa voor andere sporters
Dat tijdig, dat wil zeggen vóór het evenement,  ingrijpen door internationale sportbonden wel effect heeft, ook bij de VAE, blijkt uit diverse voorbeelden van Israelische sporters die wel werden toegelaten, vaak na ingrijpen van hun internationale bonden.

Zwembond FINA
Afgelopen oktober nog kregen Qatar en de VAE een uitbrander van de internationale zwembond FINA en van de IOC. De Israelische zwemster Amit Ivri (in een team dat dus wél een visum had gekregen!) won brons in Dubai en zilver in Qatar. Maar op het scorebord werd niet de Israelische vlag getoond maar een wit vlak, en ook tussen de virtuele vlaggen die op het water werden geprojecteerd verscheen er bij haar een wit vlak. Zij kwam in de uitingen van de organisatie ook niet uit Israel, maar uit "IRS". Races waarin Israeli's mee zwommen werden soms niet omgeroepen.  FINA en de IOC waarschuwden Dubai en Qatar en verzekerden dat 'dit niet meer mag gebeuren'.

Tennisbond
Toen in 2009 de VAE de Israelische tennisster Shahar Pe'er een visum voor Dubai weigerden, tegen de regels in van de Women's Tennis Association in, kregen de VAE een boete. Een week en een hoop ophef later kreeg de Israelische tennisspeler Andy Ram dat visum wel.

Schaakbond FIDE
Een paar weken voor het incident met Vitesse kreeg het Israelische jeugdschaakteam wel visa om te spelen in hetzelfde Abu Dhabi dat Mori weigerde. Wel werd ook toen overal de Israelische vlag weggepoetst, en stonden de spelers niet te boek als Israelisch: bij hun naam stond FIDE, Féderation Internationale des Échecs. Deze internationale schaakbond speelde ook een rol bij het toelaten van de jonge Israeli's, die zich in oktober hadden gekwalificeerd door het Europese schaakkampioenschap voor onder de 10 te winnen. Zij werden toegelaten tot de VAE nadat de Israelische schaakfederatie had gewaarschuwd dat FIDE het hele toernooi zou afgelasten als het Israelische team niet mee mocht doen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten