“Nederzettingen krijgen water, Palestijnen niet”, kopte de club van Dries van Agt leugenachtig op haar rapport over de waterproblematiek op de Westoever. Natuurlijk krijgen de Palestijnen wel water. Of de verdeling rechtvaardig is, is een andere vraag, maar in de Oslo Akkoorden zijn afspraken gemaakt over de hoeveelheden water die Israel en de Palestijnen elk krijgen. De levering aan de Palestijnen is later nog verhoogd en die aan de Gazastrook recentelijk zelfs verdubbeld. Anders dan de “Rights Forum” beweert, zouden de Palestijnen juist minder voor het water betalen dan de kolonisten.
Wouter
______________
The Rights Forum brandt haar vingers aan het waterdispuut in Israel
Geplaatst door Yochanan Visser op 8 januari, 2014 - 12:44
Missing Peace Informatie publiceerde dinsdag een uitgebreid onderzoek in de Nederlandse taal naar de waterproblematiek in Israel. De aanleiding voor het onderzoek was een politieke rel die ontstond tussen Israel en Nederland na het afzeggen van bezoek van minister Ploumen aan het Israëlische water bedrijf Mekorot en het opzeggen van een samenwerkingsovereenkomst met Mekorot door het Nederlandse waterbedrijf Vitens in december vorig jaar.
The Rights Forum van ex-premier Van Agt lijkt de drijvende kracht achter de lobby die het debat over de waterproblematiek in Israel in Nederland heeft gepolitiseerd. Naar nu blijkt is dat debat louter gebaseerd op propaganda die onder andere door The Rights Forum in Nederland wordt verspreid.
Vitens
Begin december 2013 maakte Vitens bekend dat het een onlangs gesloten samenwerkingsverband met het Israëlische waterbedrijf Mekorot zou beëindigen.
Vitens verklaarde dat men groot belang hecht aan internationale wet- en regelgeving en dat het besluit was genomen na overleg met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat een ontmoedigingsbeleid zou hebben gevoerd aangaande de samenwerkingsovereenkomst.
Het gesprek tussen Vitens en het ministerie vond plaats nadat minister Ploumen een ontmoeting met het Israëlische waterbedrijf had afgezegd. Minister Timmermans weigerde later vragen te beantwoorden over het waarom van het afzeggen van deze ontmoeting. Wel ontkende hij dat het ministerie Vitens had geadviseerd om de samenwerkingsovereenkomst met Mekorot te beëindigen.
The Rights Forum
The Rights Forum reageerde verheugd op het besluit van Vitens. De organisatie verklaarde dat Vitens’ besluit ‘verstandig en noodzakelijk’ was.
The Rights Forum (TRF) besteedt veel aandacht aan de waterproblematiek op de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) en is actief om de zaak op de politieke agenda te krijgen in Nederland.
Op de website van TRF vindt men verschillende artikelen waarin Israel en Mekorot exclusief verantwoordelijk worden gehouden voor de waterproblematiek in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever.
Zoals eerder is gebleken baseert TRF zich daarbij uitsluitend op Palestijnse bronnen of op informatie die men krijgt van pro-Palestijnse organisaties. Het gevolg hiervan is dat men onjuiste of onvolledige informatie verspreidt.
Missing Peace Informatie in Israel onderzocht de motivatie van Vitens en kwam tot de conclusie dat Vitens ongelijk had door zich te beroepen op internationale wetgeving.
Ook blijkt uit het MP onderzoek dat vrijwel alle beweringen over de water problematiek op de website van The Rights Forum onjuist zijn.
Missing Peace maakte gebruik van twee wetenschappelijke onderzoeken en had de beschikking over talloze originele documenten zoals de notulen van de bijeenkomsten van het gezamenlijke Israëlisch Palestijnse watercomité.
Hier is een voorbeeld van de valse beweringen door The Rights Forum met daaronder de feiten zoals die door Missing Peace werden achterhaald.
Bewering TRF
Mekorot levert meer en goedkoper water aan nederzettingen, dan aan Palestijnen. Kolonisten gebruiken 6 keer zoveel water als de Palestijnen.
Feiten
Het water dat in nederzettingen wordt gebruikt valt binnen het Israëlische quotum zoals afgesproken in het Oslo 2 akkoord. Van de 100 miljoen m3 water die Mekorot vanuit Israel de West Bank in pompt is 52,5 m3 bestemd voor de Palestijnen en 47,5 miljoen m3 voor de Israëlische nederzettingen. Daarnaast bestaan er door de JWC geautoriseerde bronnen nabij nederzettingen. Wanneer we nu in aanmerking nemen dat 300.000 Israëli’s leven in deze nederzettingen, dan komt dat neer op een verbruik van 158,3 m3 per jaar. Dit komt ruwweg overeen met het Israëlische gemiddelde en ligt 50% hoger dan het gemiddelde Palestijnse waterverbruik.
De prijs voor het water dat aan de PWA wordt geleverd, werd onder het JWC prijs protocol vastgesteld op 2,6 NIS per m3. Israëlische gemeentes, inclusief die op de Westelijke Jordaanoever, betalen gemiddeld 3.86 NIS per m3. De PA betaalt dus aanzienlijk minder dan de nederzettingen voor het water dat Mekorot levert.
Treurig
Het treurige feit doet zich voor dat de ex-politici die lid zijn van The Rights Forum in Nederland worden gezien als deskundig op het gebied van het Midden-Oosten conflict. Ex-premier van Agt en Hans van den Broek zijn graag geziene gasten in programma’s die over Israel gaan en kunnen meestal ongestoord onwaarheden ventileren. Hun invloed op de publieke opinie en de politieke besluitvorming in Nederland kan daardoor niet onderschat worden.
The Rights Forum is echter, zoals blijkt uit het Missing Peace onderzoek, totaal onbetrouwbaar als informatiebron en draagt slechts bij aan de politisering van het waterdispuut en aan escalatie van het Palestijns Israëlische conflict.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten