„Wonder dat Israël bloeiende staat werd"
http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/wonder_dat_israel_bloeiende_staat_werd_1_738375
14-05-2013 18:25 | gewijzigd 14-05-2013 20:57 | J. Visscher
Bloemen voor Israël, ter ere van het 65-jarig bestaan. Beeld RD
Zo'n 750 mensen kwamen dinsdag in Den Haag bijeen om het 65–jarig bestaan van de staat Israël te herdenken. „Dat de volkomen shalom voor Israël en de volkeren spoedig mag aanbreken."
Her en der lopen op het Spuiplein mensen met een Israëlvlag. Een enkeling heeft een sjofar – een hoorn die in de joodse eredienst wordt gebruikt. Voor het sprekersgestoelte liggen tal van bossen bloemen. Ter ere van de vijfenzestigste verjaardag van de staat Israël.
Gerard Janssen draagt Israël een warm hart toe. Het is bijzonder dat een „volk na duizenden jaren weer een natie heeft, zoals voorzegd door de profeten", vertelt Janssen temidden van honderden Israël-sympathisanten op het Spuiplein. Gegrepen is Janssen door de „monumentale berg van onrecht en lijden" waarmee de Joden te maken kregen. „Denk aan wat de Joden is overkomen in de oorlog."
Het is „een zegen van Hogerhand" dat Israël na 65 jaar nog bestaat, zegt SGP-leider Van der Staaij in een korte toespraak. „Het is een klein land dat omringd wordt door vijandelijke machten die niets liever willen dan dat ze Israël zien ondergaan." Van der Staaij verhaalt hoe hij vorig jaar in een pro-Israëlische mars door Jeruzalem liep. „We zagen blijde gezichten. Eindelijk liepen daar mensen die Israël eens niet de les lazen, maar het land shalom toewensten." De SGP-leider benadrukt dat het meer dan ooit nodig is achter Israël te gaan staan. „Aan alle kanten wordt het land in zijn veiligheid bedreigd. Wij pleiten voor Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël."
EO-directeur Arjan Lock laat de menigte weten „diep verbonden" te zijn met Israël. „Het land en volk zitten mij onder de huid. Dat komt doordat mij uit de Bijbel werd voorgelezen over Abraham, Izak en Jakob, over David, de tempel. Ik denk ook aan wat ik heb meegekregen van de Joodse filosoof Martin Buber en wat ik heb gelezen bij Chaim Potok."
Blijvend gebed voor Israël is nodig, stelt ChristenUnie-Kamerlid Voordewind. Het doet hem „pijn" als er een speciaal etiket komt op Israëlische producten die uit de betwiste gebieden komen.
Voordewind wijst er ook op dat er mogelijk chemische wapens van het Syrische regime naar Hezbollah gaan en tegen Israël zouden gebruikt kunnen worden. „We moeten scherp volgen welke wapens er naar de vijanden van Israël gaan."
De vrijheid in Israël heeft ook een keerzijde, laat Dick Schutte, voorzitter van Christenen voor Israël de sympathisanten weten. „Er zijn in de voorbije jaren 23.000 mensen geweest die hun leven gaven voor de vrijheid."
Arabische landen probeerden „met ongekende haat" Israël en haar volk te „vermorzelen", zo meldt Schutte aan Haim Divon, de ambassadeur van Israël. „Wij houden van jullie. Dat de volkomen shalom voor Israël en de volkeren spoedig mag aanbreken."
"Israël voor Israël" staat op een bord dat Hans Schilder uit St. Nicolaasga heeft meegebracht. Hij is een zoon van de gereformeerd-vrijgemaakte oud-testamenticus Herman Johannes Schilder. „Het is een ongelooflijk wonder dat Israël, ondanks de enorme bedreigingen, ondanks warmte en droogte, een zo bloeiende staat is geworden."
Met zijn 25 jaren is Robbert van de Bovenkamp een van de jongere Israël-sympathisanten op het Spuiplein. „Ik vind het heel belangrijk om in deze tijd, waarin Israël in een geïsoleerde positie zit, een positief geluid te laten horen. Ik ben dankbaar dat het Joodse volk er is. Het is niet alleen mooi om te zien dat Israël een democratische rechtsstaat is, maar ook om te zien dat God trouw is aan Israël en doet wat Hij belooft."
Een enkeling op het Spuiplein uit kritiek op Israël. Een vrouw heeft een bord waarop melding gemaakt wordt van de „verdrijving in en na 1948 door Israël van ongeveer 750.000 Palestijnen." Bloemen voor Israël zijn niet passend, vindt de vrouw. Ze zegt: „Ik ben voor het internationaal recht. Israël leeft dat niet na." Een Israëlfan gaat tegen de vrouw in. „Israël is de enige democratie in de regio. Palestijnen die een Israëlisch paspoort hebben, kunnen in het parlement gekozen worden."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten