vrijdag 28 december 2012

Verkiezingen Israel: het vertrek van Avigdor Lieberman

 

Volgens een recente poll in de Jerusalem Post zou Likoed/Yisrael Beiteinu naar 34 zetels zakken, maar die zouden voor een groot deel naar nog radikalere partijen gaan. Er zijn diverse nieuwe partijen, die voor een deel vooral om de persoon van de lijstrekker lijken te draaien en om de verschillende etniciteiten en religieuze variaties. 

 

RP

------ 

 

Het vertrek van Lieberman

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Het-vertrek-van-Lieberman.html

DO 27-12-2012 

 

Komt voormalig minister Avigdor Lieberman wel of niet binnenkort terug als lijsttrekker voor Yisrael Beiteinu? Dit houdt de Israelische media al dagen bezig. Lieberman nam 14 december ontslag als minister van Buitenlandse Zaken in verband met zijn vervolging wegens fraude, maar hoopte wel te kunnen deelnemen aan de verkiezingen.

Avigdor Lieberman nam 14 december wel ontslag als minister van buitenlandse zaken, maar hij is nog steeds voorzitter van Yisrael Beiteinu. Bij zijn ontslag waren de ernstigste beschuldigingen van fraude en wiswasserij tegen hem van de baan, maar hij werd wel in staat van beschuldiging gesteld voor minder ernstige kwesties.

 

Lieberman hoopte dat de zaak tegen hem nog voor de verkiezingen zou kunnen worden geregeld en kondigde aan in dat geval 'gewoon' als lijsttrekker van zijn partij te gaan deelnemen aan de verkiezingen. Zijn deelname kan de uitslag van de verkiezingen in januari beïnvloeden, want Lieberman is een stemmmentrekker voor de vele Russische immigranten en zijn partij heeft een rechts blok gevormd met de Likud van premier Netanyahu.

 

Sindsdien brengen de Israelische media tegenstrijdige en wisselende berichten over de vraag of het Lieberman zal lukken zijn zaak voor de verkiezingen af te ronden en lijsttrekker te blijven. Naar het zich nu laat aanzien zal hem dat echter niet lukken.

 

Justitie heeft vorige week diverse betrokkenen gehoord en zal Lieberman mogelijk vervolgen voor zwaardere feiten dan hij hoopt. Het gaat dan over Liebermans rol bij de promotie van de voormalig Israelische ambassadeur in Belarussia, Zeev Ben Aryeh, tot ambassadeur van Letland. Ben Aryeh zou Lieberman hebben getipt dat er een onderzoek liep naar diens (al dan niet witwas-)zaken in Belarus, en dit zou Lieberman hebben verzwegen, zo luidde de oorspronkelijke beschuldiging.

 

Na de recente verhoren lijkt het er echter op dat Lieberman actief heeft aangedrongen op Ben Aryehs promotie, in ruil voor informatie over het onderzoek tegen hem. Als daar bewijs voor is, wordt aan de oorspronkelijke beschuldiging nog die van 'moreel verwerpelijk optreden' (of in gewoon Nederlands omkoping) toegevoegd. Met een omkopingszaak boven het hoofd, wordt het onmogelijk voor Lieberman om nog een politiek ambt te vervulllen.

 

Voorstanders van een meer gematigde regering hoopten de laatste dagen al dat voormalig minister van BuZa Tsippi Livni haar oude post weer zou opnemen in een nieuw te vormen regering-Netanyahu. Maar gisteren zou Netanyahu hebben gezegd dat hiervan geen sprake is, en dat Livni onder hem geen enkele rol zou kunnen spelen in vredesonderhandelingen. Yisrael Beiteinu intussen stelde dat zij het ministerie van Woningbouw zou claimen, wat weinig goeds belooft voor de nederzettingenpolitiek.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten