dinsdag 20 november 2012

Israëlische Ziekenhuizen behandelen patiënten uit Gaza ook tijdens conflict

 

Het komt nooit in onze media, maar Israel behandelt Palestijnen in haar ziekenhuizen, ook in tijden van oorlog. Ondanks de bombardementen kunnen mensen uit de Gazastrook Israel in voor behandeling. 

 

---------------- 

 

Israëlische Ziekenhuizen behandelen patiënten uit Gaza

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Isralische-Ziekenhuizen-behandelen-patinten-uit-Gaza.html

MA 19-11-2012 

 

Israëlische ziekenhuizen behandelen ondanks de opgelaaide strijd nog steeds tientallen patiënten uit Gaza. De inwoners van het door Hamas beheerde gebied hebben daar geen toegang tot noodzakelijke hulp. De patiënten uit Gaza zijn voornamelijk kinderen of jongvolwassenen die langdurig in een ziekenhuis moeten blijven. Elke maand worden er enkele, vaak vergezeld door familieleden, opgenomen in Israel waar de zorg goed en vakkundig is. 

 

Voor de directeur van het Rambam Medisch Centrum in Haifa, Rafael Beyar, is de behandeling van patiënten uit Gaza vanzelfsprekend. Verplegers en dokters moeten niet kijken naar afkomst of religie. Op dit moment worden in zijn zorginstelling vier patiënten uit Gaza behandeld, waarvan 3 kinderen. 

 

Beyar stelt dat medische zorg weinig te maken heeft met politiek. Hij heeft bovendien nog geen meldingen gekregen over conflicten tussen niet-Arabisch en Arabisch personeel. Wel reageerde hij furieus op Arabische studenten die een minuut stilte organiseerden voor Ahmed Jabari, het door Israel gedode kopstuk van Hamas. 

 

Andere ziekenhuizen in Israel hebben nog veel meer Palestijnse patiënten. Amir Marom van het Sheba Medisch Centrum liet weten dat daar elke maand tientallen Palestijnen worden behandeld. Hij ziet het ziekenhuis als een brug naar vrede en haalt een voorbeeld aan van een Israel jongetje dat gewond is geraakt door een raket en op dezelfde kamer ligt als een Palestijns meisje uit Gaza. 

 

Het Sourasky Medisch Centrum in Tel Aviv zegt 50 patiënten uit Gaza met bijbehorende familieleden te hebben opgenomen. Dit zijn zowel kinderen als volwassen, onder wie veel kankerpatiënten. De familieleden krijgen onderdak in het hotel dat bij het ziekenhuis hoort. Ook is er een medewerker die dient als contactpersoon en helpt waar nodig. 

 

Medische behandeling voor inwoners van Gaza in Israel wordt betaald door de Palestijnse Autoriteit en Israelische organisaties. Het Peres Centrum voor Vrede is hier een van.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten