donderdag 22 november 2012

De raketten uit Gaza vielen niet toevallig nu op Israël

 
De media roepen Hamas tot winnaar uit in het recente Gaza conflict met Israel. Volgens Ronny Naftaniël van het CIDI was de drijfveer van Hamas vooral om Abbas te dwarsbomen in zijn streven Palestina (onder zijn leiderschap) als staat erkend te krijgen bij de VN. Hij wijst erop hoe eerdere terreurgolven het vredesproces ondermijnden met als voorbeeld Oslo. Aan beide kanten waren er overigens toen extremisten die de boel probeerden te saboteren, waarbij Netanyahu en de kolonistenbeweging niet schroomden om Rabin voor verrader uit te maken, waarna een religieuze fanaat Rabin vermoordde.
 
Bij de huidige escalatie wordt vaak gewezen naar de aanstaande verkiezingen in Israel als motivatie voor Israels optreden. Wie het nieuws uit Israel volgt, zal eerder hebben opgemerkt dat de boel al langer dreigde te escaleren, en dat het waarschijnlijker is dat Israel wachtte met haar militaire operatie tot na de Amerikaanse verkiezingen.
 
Overigens stond Netanyahu er in de peilingen goed voor, met geen serieuze concurrentie in zicht, en lijkt het wat dat betreft ook niet logisch dat hij de aanzienlijke gok van een militaire campagne zou nemen voor verkiezingswinst.
 
Wouter
____________
 

De raketten vallen niet toevallig nu op Israël

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/3350806/2012/11/20/De-raketten-vallen-niet-toevallig-nu-op-Israel.dhtml

Ronny Naftaniël, directeur Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) − 20/11/12, 16:00

OPINIE Sommige analisten zeggen dat de escalatie van geweld tussen Israël en Hamas, waaronder het doodschieten van Hamas-commandant Ahmed al-Jabari, is ingegeven door electoraal belang in Israël. De Israëlische premier en Likoedleider Netanjahoe zou bij de verkiezingen op 22 januari profiteren van een ijzerenvuistpolitiek.

Het is een ontoereikende verklaring voor de geweldsspiraal waarvan Israëlische en Palestijnse burgers alweer de voornaamste slachtoffers zijn. Vier jaar geleden na de operatie 'Cast Lead', de grondoorlog die Israel tegen Hamas voerde, stonden er ook Israëlische verkiezingen voor de deur. De Kadima-partij van premier Livni werd niet beloond voor het optreden in Gaza en verloor zelfs door de stevige winst van de oppositionele Likoedpartij haar plaats in de regering. Het optreden leverde Israël vooral internationale kritiek op terwijl de Palestijnse wapenvoorraden alweer snel waren aangevuld. Waarom zou het scenario bij de operatie 'Pillar of Defense' anders zijn? Veel Israëli's verwijten Netanjahoe nu al dat hij te lang heeft gewacht met het uitschakelen van de raketten. Uit de bombardementen door de Israëlische luchtmacht blijkt dat deze op de hoogte was van de locaties van de wapenopslagplaatsen.

Opwaardering
Een cynischer, maar waarschijnlijker, verklaring voor de uitbarsting van het geweld is de haat die Hamas en de Islamitische Jihad koesteren tegen de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. Zij begonnen met hun barrage van projectielen op Israël toen duidelijk werd dat president Abbas de statusverhoging van Palestina in de Verenigde Naties wilde doorzetten. Tijdens een plechtigheid in Ramallah op 11 november ter nagedachtenis van Yasser Arafat zei de Palestijnse president: "Wij gaan naar de Verenigde Naties in november 2012, niet 2013, of 2014".

Hamas is die opwaardering een doorn in het oog. Zij bevestigt Abbas als president over de Westelijke Jordaanoever, maar ook over de Gazastrook, een plek waar Abbas al jaren niet meer welkom is en waar zijn partijgenoten bij bosjes in de gevangenis belanden. Bovendien beperkt een eventuele VN-acceptatie van Palestina de aspiraties van Hamas om heel het gebied, inclusief Israël, onder Arabisch-islamitische controle te brengen.

Zelfmoordaanslagen
Dat Hamas en andere terreurorganisaties in staat zijn de plannen van de Palestijnse Autoriteit effectief te dwarsbomen bleek al in de eerste jaren na het sluiten van de Oslo-akkoorden in 1993. Telkens als de Palestijnse leiders een compromis met Israël leken te vinden, pleegden zelfmoordterroristen van Hamas bloedige aanslagen op bussen, cafés en winkelcentra in Israël. Israëlische burgers zagen het vredesproces veranderen in een nachtmerrie. Elk vertrouwen in het vermogen van het Palestijnse leiderschap om echte vrede te garanderen raakte zoek.

Op 10 november, toen in een dag 25 raketten op Israëlische steden terechtkwamen en vier Israëlische militairen gewond raakten, flikten Hamas c.s. dit kunstje weer. Elke regering, ook de Israëlische, heeft nu eenmaal de plicht zijn burgers te beschermen. Met escalatie van het geweld wilde Hamas laten zien dat de Palestijnse Autoriteit niets te zeggen heeft over wat er in Gaza gebeurt. Hamas toont dat de op te waarderen staat Palestina twee regeringen heeft, die elkaar bestrijden en deels tonen niet in vrede te willen leven met de buren. Daarom dient de wereldgemeenschap eerst de destructieve politiek van Hamas te bestrijden door die organisatie te isoleren en geen geld te geven en dan pas te overwegen of een opwaardering van de status van Palestina de vrede en veiligheid in de regio ten goede komt.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten