dinsdag 8 mei 2012

Arabische politicus overweegt pro-Israëlische partij

 

Jammer dat ze nog niet meedoen met de komende verkiezingen, die in september zullen plaatsvinden. Een pro-Israelische Arabische partij zou de moeizame en gespannen verhoudingen tussen beide beovlkingsgroepen zeer ten goede komen. De Arabische leiders in Israel zijn bijna allemaal schreeuwerds die Israel verguizen en Hamas prijzen. De Arabische bevolking denkt daar genuanceerder over, maar wordt op het gedrag van de leiders aangekeken door de Joodse meerderheid.

Het is wel jammer dat de partij nu al haar voorkeur voor een specifieke partij lijkt te hebben, toevallig de partij waarin oprichter Bader zelf op lokaal niveau al jaren actief is. Uit de Jerusalem Post:

Bader's behavior reached the Prime Minister's Office, which encouraged him to form the party that may end up acting as an Arab satellite party of Likud. "Only a strong party like Likud can bring peace," he said. "It's true historically.

The Left won't bring peace. Labor never did anything for the Arab sector. It's time to give a chance to the Right."

Bader described the party as six months away from being ready.

Overigens zijn ook Arabische politici actief binnen en Knessetlid voor 'Joodse' partijen, zoals Labour, Meretz, Kadima en zelfs Likoed.

 

RP

-------

 

Arabische politicus overweegt pro-Israëlische partij 

http://www.cip.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=28658

Het Israëlische politieke toneel kan binnenkort flink veranderen als een Israëlisch-Arabische politicus zijn plannen realiseert voor een Arabische partij die de Joodse Staat daadwerkelijk steunt en er mee samenwerkt in plaats van alleen kritiek te leveren. 

Sarhan Bader, een plaatselijke politicus in Opper Galilea, maakte vorige week bekend dat hij van plan is om Israëls eerste Arabische pro-Israël Knessetpartij op te richten. Bader was tot voor kort lid van de regerende rechtse Likoedpartij. Zijn verlangen, om een Arabische parlementsfractie te beginnen die de Joodse Staat daadwerkelijk steunt, werd bekend bij het kabinet van de minister-president, die (volgens 
The Jerusalem Post) hem aanmoedigde bij dit streven. 

Bader vertelde de krant dat de huidige Arabische partijen (Balad, Hadash en de Verenigde Arabische Lijst) hun kiezers niet naar behoren dienen, want alles wat ze doen is Israël tegenwerken en bekritiseren. 'De meeste Arabische burgers zijn voorstander van coëxistentie, samenwerking en leven in harmonie met Joodse Israëli's', zei hij. 'De andere Arabische partijen leggen te veel nadruk op de Palestijnen en buitenlandse Arabieren. Maar het is belangrijker om de Arabieren binnen Israël te dienen, die hier in vrede met onze Joodse neven en nichten willen leven'.

De huidige Arabische Knessetleden zijn constant doelwit van kritiek op hun zeer openlijke vijandigheid tegen de natie die zij geacht worden te dienen. De leiders van de huidige Arabische partijen nemen regelmatig deel aan anti-Israëlische Palestijnse rally's en zijn talloze malen ondervraagd wegens het bezoeken van vijandelijke staten.

Bader zei in een ander interview dat zijn partij volledig zou breken met het gedrag van de huidige Arabische Knessetleden, met name door niet deel te nemen aan 'Nakba-dag' ceremonies, die Israëls wedergeboorte als een 'catastrofe' gedenken.

Als bewijs dat zijn aanpak de juiste is, wees Bader erop dat de Druzengemeenschap in Israël, ondanks dat die veel kleiner is dan de Arabische bevolking, veel meer sympathie heeft verworven door daadwerkelijk mee te werken met de Joodse staat en er deel van te zijn. Een aantal Druzen parlementsleden dienen in midden- en rechtse partijen, waaronder Likoed.

Helaas kondigde Bader aan dat zijn partij pas over ongeveer zes maanden officieel wordt opgericht. Momenteel zeggen bronnen bij de overheid dat begin september vervroegde verkiezingen worden gehouden voor de volgende Knesset.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten