zaterdag 28 april 2012

Vorden herdenkt op 4 mei ook nazi soldaten ~ actieoproep

 

Onderstaand actie-oproep over de dodenherdenking in Vorden gaat rond op facebook:

 

Nadat het Nationaal Comite 4 en 5 mei eerder deze week, zij het niet van harte, besloot het omstreden gedicht "Foute Keuze" van Auke de Leeuw van de dodenherdenking op de Dam terug te trekken, blijkt nu dat men in Vorden ook daders wil gedenken. Het Comite 4 mei Vorden heeft besloten om tijdens de dodenherdenking ook een rondje langs de graven van de gevallen Duitse soldaten te lopen.

Ik citeer de voorzitter van het Comite: "Het Vordens Mannenkoor zal hier het lied Brüder reicht die Hand zum Bunde ten gehore brengen. Hierna wordt de terugweg vervolgd naar de uitgang van de begraafplaats". Het Comite acht deze herdenking nu mogelijk omdat alle verzetshelden inmiddels zijn gestorven. 
Bron: 
http://www.destentor.nl/regio/lochem/10874053/In-Vorden-omgekomen-Duitse-soldaten-herdacht.ece

Bovendien is Nederland nu verenigd met Duitsland in Europa, aldus de heer Hartelman.
Bron: http://www.contact.nl/regio/artikel/568144/

In het Katholiek Nieuwsblad wordt fel uitgehaald naar het Comite.
Bron: http://www.katholieknieuwsblad.nl/opinie/item/2007-4-mei-vorden-herdenkt-nazi-soldaten.html

Enkelen van ons hebben er vanavond van gedachten over gewisseld op Facebook en komen tot de conclusie dat er opnieuw een stap in de verkeerde richting wordt gezet. Wij hebben dan ook besloten actie te ondernemen en het Comite en de gemeente Bronckhorst waar Vorden onder valt hierop aan te spreken.

Indien meer mensen zich geroepen voelen dit te doen dan kunnen zij zich wenden tot:
Comite 4 mei Vorden
Decanijeweg 14, 
7251BP Vorden
0575-552055

Daarnaast kan ook de burgervader van de gemeente Bronckhorst, de heer Henk Aalderink worden benaderd op zijn eigen weblog:
http://www.henkaalderink.nl/

of op zijn Facebook-acount:
https://www.facebook.com/henk.aalderink

of benader hem op Twitter:
https://mobile.twitter.com/henkaalderink

Ook de regionale media kunnen worden aangeschreven:
http://www.bronckhorst.nl/index.php?simaction=content&mediumid=4&pagid=253&fontsize=12&stukid=1349

Wij vinden het volkomen ongepast om op 4 mei gevallen Duitse soldaten tegelijk met geallieerden te herdenken. 

Niet op 4 mei!


17 opmerkingen:

 1. E. Chayes, Amsterdam28 april 2012 om 19:51

  Het Comite 4 mei Vorden zou eens goed na moeten denken over de oorsprong van de 4 mei herdenking, en over de houdbaarheid van haar eigen positie. Schande! Op 4 mei eren wij de nagedachtenis van de slachtoffers van de nazi's en respecteren wij ook de nabestaanden. Die hadden echt geen keuze. Wij gaan niet de beulen herdenken op 4 mei. Leest u toch eens de geschiedenis!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mart-Jan Polman30 april 2012 om 17:18

  Sorry, maar sinds een aantal jaren herdenken we niet alleen diegene die gevallen zijn in 2WO, maar ook allen die gevallen zijn door oorlogsgeweld.... En deze Duitse soldaten hebben ook familie - dat wij niet mogen vergeten wat er is gebeurt, alleen nu groeperingen uitsluiten om te herdenken is het begin - waar hebben wij dat eerder meegemaakt! Respect voor allen ....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het waren Duitse soldaten! Hadden zij een keuze?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bericht van Omroep Gelderland d.d. 1 mei 2012:

  Herdenking Duitsers Vorden gaat door

  VORDEN - Het plan om op 4 mei in Vorden ook Duitse soldaten te herdenken, gaat door. Het is omstreden, maar volgens het Comité 4 mei Vorden zijn de meeste inwoners het ermee eens. Ook de gemeenteraad en burgemeester Aalderink zijn voor.

  Op Facebook is een actie begonnen om de organisatie op andere gedachten te brengen. [...]

  Rabbijn Menno ten Brink van de Liberaal Joodse Gemeente noemt het eren van Duitse militairen in Vorden een slag in het gezicht van de slachtoffers. Hij vindt de actie van het Comité 4 mei Vorden onbegrijpelijk. We kunnen er dan beter mee stoppen als vriend en vijand, slachtoffer en moordenaar tegelijkertijd worden herdacht, zo zegt de rabbijn.

  http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/Gelders-Nieuws/Achterhoek-1/1513361/Herdenking-Duitsers-Vorden-gaat-door.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het gaat om de essentie van de herdening, gevallenen te herdenken en slachtoffer die omgekomen zijn tijdens de oorlogen, en dan ligt de nadruk aan de Nederlandse slachtoffers, soldaten, veteranen welke vanwege oorlogshandelingen zijn opgekomen. We slaan de plank mis als we tijdens die dag ook de Duitse soldaten gaan heinneren. Onze vrijheid hebben we te danken aan het verzet en de geallieerden en herdenken we in die vrijheid allen die als gevolg van oorlog (tegen ons!) zijn opgekomen. Maar dan is het raar om Duitse soldaten te gaan herinneren...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wij herdenken de doden die gevallen zijn in de oorlog 1940/1945 en daarbij horen
  geen ss,ers geen nasi,s en geen Duitse soldaten genoemd of herdacht te worden ,
  ook de beulen in de kampen hadden inderdaad familie maar deze kunnen het beste worden dood gezwegen .Respect voor allen?? nooit voor deze oorlogsmisdadigers.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ?? Is dit een verlaten 1 april grap of sporen ze echt niet in vorden?

  Ik heb veel meegekregen van de oude haat tegen de duitsers uit de overlevende familie-leden.
  Ik snap sowieso de dicussie niet.

  We herdenken onze gevallenen en niet de duitsers. we vergeven op basis van tijd en gaan naar de lidl en aldi kopen ook duitse auto's. de zo erg hard denken we nu ook niet meer.
  Ook nederlanders waren niet niet altijd even zuiver.

  Maar miljoenen doden hebben nederlanders NOOIT op hen geweten gehad. Lekker snel overtrekken hier in verkeerde vergelijkingen. beetje jammer.

  Vergeven en vergeten en dit in proportie plaatsen is heel wat anders. Wij hebben niet gepoogd een volk te zuiveren van wat ze noemden kwaadvolk als zondebok.

  Ondanks de vele verhalen heb ikzelf geen kwade gevoelens, vergeven is een verkeerd woord, vergeven doet menig persoon niet, maar de tijd slijt. Ook ik ga naar duitsland zonder probleem. Maar ik vergeet alleen niet aan welke kant de mensen stonden. Dat er aandacht voor de duitse kant komt is geen probleem.

  Maar vergeten wat we op 4 mei herdenken doe ik niet. WIJ herdenken ONZE gevallenen, onze bevrijders en geen duitsers. Iedereen had toen een keuze ook al was die fout.

  Ik ken geen enkele veteraan die een duitser erbij wilt hebben. Dat is voor hen nog steeds oudzeer. Raar? Nee, als ze er over praten schieten de meeste nog steeds vol.

  Als de duitsers iets willen herdenken doen ze dat maar in duitsland. Ze hebben notabene een eigen! gedenkdag.

  En dan nog te bedenken dat we nog steeds n....s hebben in duitsland en niets hebben geleerd van yoegoslavie?! Zolang enkele personen de geschiedenis niet willen leren en kennen zal dit zich blijven herhalen. Daarom herdenken we onze gevallen en strijders "opdat we niet vergeten".
  Wie niet correct herdenkt..zal zich blijven herhalen. zoals nu al geberud?!

  Fouten maken is 1 maar niets is te vergelijken met het idee en realisatie van AH. Vele miljoenen levens verwoest..maar om nu te zeggen..we halen de duitsers erbij? Nee, sorry ook dat gaat voor mij te ver. Eerlijk gezegd schande dat het vorden commitee er zo overdenkt. Dan snap je het echt niet meer!

  En dan ook de moed van...organisatie wil is wet ongeacht tegenactie? belachelijk.

  4mei is van alle gevallen voor ons, die zonder hen, ons leven hier simpel niet was geweest...denk daar maar over na!

  Die burgemeester en vorden comitee sporen echt niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ik snap deze reactie dus niet.
   Alle Duitsers waren fout? Alle verzets mensen waren goed?
   Veel tekort door de bocht.
   "WIJ herdenken ONZE gevallenen", vooral niet verder denken en meevoelen hoor.
   "Eerst onze nationalisten"?
   Aan onze handen kleeft geen bloed?
   Niet alle mensen die actief waren in het verzet deden dat uit vaderlandsliefde,er waren er ook nogal wat die uit waren op avontuur.(ook zij noemen zich maar wat graag veteraan)
   Ik bedoel niet te zeggen dat daarmee alles wat ze gedaan hebben fout was.
   Liep heel Duitsland achter Hitler aan of slechts een deel?
   Loopt heel Nederland achter Wilders aan of slechts een deel?
   Wat de nazi's gedaan hebben is verschrikkelijk,maar een deel van hun slachtoffers maken decenia lang ook weer slachtoffers t.w. onder de palestijnen.
   Met vredestichters heeft deze club sowieso niet zoveel, daar hebben ze destijds een kruis voor gemaakt.
   Iets geleerd, nee dus, zich koesterend en wentelend in hun slachtoffer rol dader worden, ja dus.
   Niemand is schoon, temeer een reden om eens een hand uit te steken naar een ander.
   Nogmaals, ik wil het geleden leed niet bagataliseren, maar we kunnen onze oosterburen niet vergeven en staan ondertussen wel toe dat straks de Serven (waarvan een aantal kinderen de nek omdraaiden en nog steeds vrij rondlopen) lid zijn van de EU?
   Hoe naif kunnen we zijn?
   Vorden, wees blij met zo'n burgermeester.

   Verwijderen
  2. Dat discussies over de dodenherdenking de gemoederen blijven verhitten, hoeft niet te verbazen, maar luisteren en nadenken gaat daardoor velen moeilijk af. Niemand beweert dat alle Duitsers fout waren of zelfs alle verzetsmensen, geallieerden, onderduikers of hun helpers goed. Met het huidige Duitsland hebben weinigen nog problemen, maar het gaat om te herdenken wat er destijds voor vreselijke dingen zijn gebeurd.
   De dodenherdenking is bedoeld om a) het verzet en de hier gesneuvelde soldaten te eren die vochten tegen een moorddadig bezettersregime, en b) de slachtoffers in Nederland van dat regime te herdenken, (en sinds een aantal jaren c) Nederlandse gevallenen bij andere conflicten en vredesmissies).
   Bovenstaande reactie staat er slechts als voorbeeld van fout denken (we hebben het hier tenslotte over goed en fout), want normaliter weigeren we reacties die te onpas de Palestijnen erbij halen en bovendien is de verwijzing naar 'die club' nauwelijks anders dan antisemitisch op te vatten. Overigens was kruisiging een Romeinse straf, en lopen er in de EU meer ongestrafte Duitsers dan ongestrafte Serven rond.

   Verwijderen
 8. CDA-burgemeester Aalderink, die ondanks de veroorzaakte commotie zijn plan om tijdens de Nationale Dodenherdenking ook nazi-soldaten te herdenken, niet wil opgeven, is niet langer te handhaven op zijn post.

  Niet alleen omdat hij met dit plan een deel van burgers schoffeert en dus faalt in zijn rol als 'burgervader', maar ook omdat hij met dit beleid de openbare orde in zijn gemeente in gevaar brengt door deze een trekpleister te maken voor neonazi's, die immers ook dol zijn op herdenkingen van gevallen militairen uit de nazitijd.

  Het bericht over het gewoon doorgaan van de herdenking in Vorden circuleert al op Nederlands neonazi-websites, waarvan ik de naam hier niet zal noemen.

  Opmerkelijk is trouwens dat ook de moeder van Auke de Leeuw, die men bij de dodenherdenking op de Dam een gedicht wilde laten voordragen ter nagedachtenis van zijn oud-oom die vrijwillig in dienst trad bij de Waffen-SS, een lokale CDA-politicus, namelijk wethouder in Helmond, is.

  Dat het CDA door zijn samenwerking met de fascistoïde proletenpartij van Wilders al een bedenkelijk pad was ingeslagen was inmiddels duidelijk, maar met het nu promoten van herdenkingen van nazi-soldaten en landverraders laadt het zelfs de schijn op zich neonazistische sympathiën te koesteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ps inmiddels is de tam tam al rond in neo kringen, ze willen er al een bedevaartsoord van maken en ook naar vorden komen!!! En bedankt heh! Dat krijg je als je de essentie van herdenken zoals wij dat hier doen niet snapt...we geven ze tevens een podium. En bedankt...zucht..schaam voor de burgervader die dit goedkeurt. openbare orde komt zo in het gedrag...ik ga daar al niet heen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is onbegrijpelijk dat een burgemeester niet de gevolgen van zijn daden kan inschatten (het rouleren van uiterst bedenkelijke haatzaaiende teksten op internet), of wel kan inschatten maar zich er niets van aantrekt...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zie inmiddels op de website van Omroep Gelderland dat die burgemeester Aalderink inmiddels zozeer een kat in het nauw is geworden, dat hij nu zelfs contact heeft opgenomen met nabestaanden van Engelse soldaten om steun te vinden voor zijn opvatting dat ‘Moffenherdenkingen’ gewoon moeten kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het gevaar is volgens mij dat het hek van de dam is als je hier mee begint. Wat is de volgende stap, Duitse wehrmacht soldaten bij de veteranenoptocht die op 5 mei door Vorden rijdt? Er is nu eenmaal een verschil tussen slachtoffers en daders, hoe genuanceerd dan ook. Het is opvallend dat er in de 'normale' samenleving juist minder aandacht voor daders is en meer voor slachtoffers, of is dat straks ook aan dezelfde inflatie onderhevig?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Alle sentimenten die hierboven worden benoemd zijn zeer begrijpelijk, maar wat ik heb begrepen gaat het hier om dienstplichtige weermacht soldaten, niet om ss-ers of iets dergelijks. Ik vind het getuigen van waardigheid dat wij hier boven kunnen staan. Dit betekend erkennen van het verdriet wat wordt veroorzaakt door oorlogsgeweld, de wandaden veroordelen maar ook de mensen achter alle partijen te zien geplaatst in hun eigen historische context. Ik vind het te gemakkelijk om als "winnaars" voorbij te gaan aan het leed van ook de gewone Duitsers zeker ook de dienstplichtige soldaat. Nog steeds heerst er een taboe op het benoemen van oorlogsmisdaden door geaillieerden, die van de Duitsers worden echter wel expliciet benoemd. De steun voor Hitler was lang niet zo massaal als weleens wordt verondersteld. Sophie Scholl was niet de enige.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is eigenlijk vrij simpel: de dodenherdenking op 4 mei is bedoeld om de (Nederlandse) slachtoffers van de nazi-terreur en degenen die vochten tegen het nazi-regime te herdenken; niet degenen die vochten VOOR het nazi-regime, ook al waren lang niet alle Duitse soldaten overtuigde nazi's.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En nu gebeurt het opnieuw, ondanks de kern van de discussie: gun mensen hun ene herdenkingsdasg, herdenk Duitsers op 364 andere dagen...
  Jammer dat de gemeente in de persoon van de burgemeester zijn kont tegen de krib gooit en dat de heer Hartelman van hert comité niet de voorrang aan rust geeft.
  Kom naar de Joodse herdenking op vrijdag 3 mei 2013 om 13.30 oude Joodse begraafplaats Wildenborchseweg.

  M vr gr
  Arthur Graaff
  fpamsterdam@yahoo.com

  BeantwoordenVerwijderen