dinsdag 24 april 2012

De vraag 'Waarom haten zij ons?' raakt open zenuw in Arabische wereld

 

Het artikel van Mona Eltahawy is zo'n artikel waarvan je je afvraagt waarom het niet veel eerder is geschreven. Ze klaagt de onderdrukking, minachting en in haar ogen haat voor vrouwen in de Arabische wereld aan. Ze laat zien dat het niet alleen regels van boven zijn, niet alleen de oude machthebbers en dat het niet alleen in bepaalde landen voorkomt. Het gebeurt in iedere Arabische staat, en overal, en is zo normaal dat het mensen niet meer opvalt. Zelf heb ik de indruk dat vrouwen niet zozeer gehaat worden maar gewoon niet voor vol aangezien, ze zijn minderwaardig aan de man en worden daarom voortdurend vernederd en dingen ontzegd die voor ons vanzelfsprekend zijn. Ik denk ook dat het met angst heeft te maken. Iedere religie heeft een probleem met seks, en wat is er dan makkelijker dan de vrouwen in te pakken om de mannelijke begeerte niet teveel op de proef te stellen? Ook bij christenen en joden zie je dat streng gelovige vrouwen zich bedekken en hoofddoekjes of sluiers dragen en mogen zij allerlei dingen alleen met toestemming van mannen. We moeten niet vergeten dat sommige praktijken die we nu middeleeuws noemen hier 100 jaar geleden of zelfs korter ook heel normaal waren. En de profeet, die als groot voorbeeld geldt voor moslims, was nou ook niet bepaald geëmancipeerd. Pas wanneer zijn woorden en geschiedenis wat minder letterlijk worden genomen en er meer ruimte is voor vrije interpretatie heeft emancipatie onder moslims werkelijk kans van slagen. Moge dit artikel daar een aanzet toe zijn. 

 

Ik hoop dat in navolging van dit artikel ook artikelen verschijnen over waarom de Arabische wereld christenen haat, Joden haat en het westen haat. En dan zonder de bekende dooddoeners over westerse hegemonie en imperialisme, maar met de blik naar binnen en gericht op de Arabische angsten en minderwaardigheidsgevoelens die daar waarschijnlijk aan ten grondslag liggen. Alleen dan kunnen de opstanden in de Arabische wereld daadwerkelijk leiden tot een lente, tot vernieuwing en vooruitgang.

 

RP

-----------

 

De vraag 'Waarom haten zij ons?' raakt open zenuw in Arabische wereld

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3245754/2012/04/24/De-vraag-Waarom-haten-zij-ons-raakt-open-zenuw-in-Arabische-wereld.dhtml

Door: Sacha Kester − 24/04/12, 17:09

Er is in het Midden-Oosten flinke commotie ontstaan over de laatste editie van het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy, dat vrij provocatief 'het sex-issue' is genoemd, met een naakte vrouw op de cover die geheel zwart is geverfd, op een balkje voor de ogen na.

Het grootste deel van de controverse gaat echter over een artikel van de Egyptisch-Amerikaanse journaliste Mona Eltahawy, met de titel 'Waarom haten zij ons?' Daarmee bedoelt ze niet de Israëliers, Amerikanen of islamofoben, maar Arabische mannen.

'We hebben geen vrijheid, omdat ze ons haten', schrijft Eltawahy. 'Totdat de woede over de onderdrukkers in onze presidentiële paleizen verschuift naar woede over de onderdrukkers op onze straten en in onze huizen, zal onze revolutie niet eens zijn begonnen.'

Schrijnende voorbeelden
Eltawahy noemt schrijnende voorbeelden, zoals dat van meisjes van 12 die sterven in het kraambed. Sommige moslims geloven dat je met zo'n jong meisje moet kunnen trouwen omdat de profeet Mohammed dat ook heeft gedaan. Ze schrijft ook over de brand in Saoedi-Arabië, waarbij 15 meisjes om het leven kwamen omdat de religieuze politie de brandweer ervan weerhield hen te redden: ze waren niet zedig genoeg gekleed om zomaar op straat te staan. 

De schrijfster haalde vorig jaar zelf de internationale media nadat ze tijdens de opstand in Egypte was gearresteerd, en door de politie was mishandeld. 

Open zenuw
Het artikel lijkt een open zenuw geraakt te hebben: het wordt massaal op Facebook geplaatst (naar verluid opvallend vaak door vrouwen uit de Arabische wereld), er wordt over geblogd en getwitterd. 

Zoals te verwachten, is er een kamp dat luid applaudiseert voor Eltawahy, en een kamp dat woedend is. Een deel van de woede gaat overigens over de illustratie, 'die beledigend is voor iedere vrouw die ooit een nikab heeft gedragen'. De afbeelding heeft op de site orientalismeleeftnogsteeds in elk geval de prijs gewonnen voor 'oriëntalistische foto van de week'. 

Anderen winden zich er over op dat 'alweer' een negatief beeld van de islam wordt gepresenteerd, vinden dat Eltawahy een 'te simplistische weergave van de problematiek' geeft, of zijn boos omdat de schrijfster haar eigen religie en Arabische achtergrond zou verloochenen. 

Haat
Een terecht punt van kritiek is overigens dat de schrijfster geen antwoord geeft op de vraag die ze zelf stelt. Ze geeft een flink aantal voorbeelden van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het Midden-Oosten, en constateert vervolgens dat er nog een lange weg te gaan is. Of deze ongelijkheid inderdaad voortkomt uit haat van Arabische mannen voor vrouwen, en waar die haat dan weer op gebaseerd is, legt Eltahawy niet uit. 

Ze heeft in elk geval een gevoelige snaar geraakt en de discussie over het onderwerp weer even aangezwengeld. En dat is precies wat Eltawahy wil. 'We zijn meer dan onze hoofddoeken en maagdenvliezen. Luister naar degenen die vechten. Vermeerder het aantal stemmen in de regio en sla de haat hard op de ogen.' 

Lees hier een profiel van Mona Eltawahy

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten